«Τον προδώσαν οι φίλοι του…»

Η κυβέρνηση συναντά, με ξεκάθαρο πια τρόπο, το αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί πιστά από το 2019 και αποτυπώνεται στο δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου» 

Του Πάνου Σώκου

Ενός κακού μύρια έπονται – και του Κυριάκου Μητσοτάκη τίποτα δεν του πάει καλά το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό! Η γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό είχε πει «έξω πάμε καλά», για να υποδηλώσει τη φανερή δυσαρμονία μεταξύ της κακής κατάστασης που επικρατούσε στο εσωτερικό και της καλής εξωτερικής εικόνας της χώρας, δεν ισχύει για τον σημερινό πρωθυπουργό! Παρότι έχει δώσει «γην και ύδωρ» -που λέει ο λόγος- για να χτίσει το προφίλ ενός σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, με λόγο και ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, το τελευταίο διάστημα τρώει» τη μία ακύρωση μετά την άλλη! Και όχι από αντιπάλους, αλλά από αυτούς που ο ίδιος θεωρούσε… φίλους του! Κοινώς, τον… προδώσαν οι φίλοι του και, παρά τις προσπάθειές του, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συναντά, με ξεκάθαρο πια τρόπο, το αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί πιστά από το 2019 και αποτυπώνεται στο δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου».

Την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει τη μετάβασή του στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, παρότι πέρυσι είχε λάβει μέρος. Η ακύρωση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κλείσει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέιμς Βανς, ούτε με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο. Παρότι έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να προσεγγίσει το επιτελείο του Τραμπ, η πόρτα του Λευκού Οίκου δεν έχει ανοίξει ακόμα. «Δημοσιεύματα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Τύπου (EU Observer κ.ά.) αποκαλύπτουν ανάθεση 600.000 δολαρίων της ελληνικής κυβέρνησης στην εταιρία λόμπι BGR, στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να προσεγγίσει Αμερικανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ» ανέφερε πριν από μερικές μέρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης.

Όμως, ούτε ο Γάλλος «φίλος» του, Εμανουέλ Μακρόν, του συμπαραστέκεται τελευταία, αφού μέσα σε λίγες μέρες τον «άδειασε» δύο φορές. Δεν τον προσκάλεσε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για την Ουκρανία, καθιστώντας έτσι και τον ίδιο και τη χώρα μας «ακολούθους» των διεθνών εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστές, παρότι η κυβέρνηση ήταν από τις πιο πρόθυμες της Ε.Ε. στη στρατιωτική (ακόμα και εις βάρος του εξοπλισμού των νησιών μας), ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το διπλωματικό φιάσκο, ο κ. Μαρινάκης είπε χθες ότι πρόκειται για μια «άτυπη σύνοδο» και ότι η Ελλάδα «είναι πόλος σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και αυτό προκύπτει από τις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και τις σημαντικές της νίκες». Λόγια άνευ ουσίας… Ο κ. Μητσοτάκης πίστευε πως, ακολουθώντας πιστά τον Τζο Μπάιντεν και την άβουλη Ε.Ε. σε ό,τι αποφάσιζαν για την Ουκρανία και τη Ρωσία, θα ήταν στη… σωστή πλευρά της Ιστορίας. Όμως, τώρα κινδυνεύει όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και η ίδια η χώρα να μείνουν στην απομόνωση και στο περιθώριο των εξελίξεων.

Οι μπίζνες

Επίσης, κατέστησε τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τον καλύτερο πελάτη της Γαλλίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό (αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες Belharra), για να αποκτήσουμε υπεροπλία έναντι της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα. Όμως, ο Γάλλος «φίλος» του τώρα πουλάει στην Τουρκία τους πυραύλους Meteor, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξισορροπούν αυτή την υπεροπλία. «Οι μπίζνες είναι μπίζνες» τού είπε επί της ουσίας πριν από μερικές μέρες ο Μακρόν, τον οποίο επισκέφθηκε στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, η «φίλη» του Τζόρτζια Μελόνι και η Ιταλία επιχειρούν την εμβάθυνση των δεσμών τους με την Τουρκία, προχωρώντας στην παραγωγή drones, ενώ η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για συνεργασία σε προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη «τζετ», με τη Μαδρίτη να σχεδιάζει να αποκτήσει 24 αεροσκάφη HÜRJET της Turkish Aerospace Industries (TAI), για να αντικαταστήσει τον «γερασμένο» στόλο της.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά! Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καταλάβει τι έχει γίνει στη Συρία και τη δραστική και στρατηγική διείσδυση της Τουρκίας στη χώρα, ενώ είναι φανερό πια πως η πολιτική των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο και του κατευνασμού δεν στάθηκε ικανή να… κατευνάσει τον Ταγίπ Ερντογάν, που εξακολουθεί να προκαλεί.

Δημοσιεύθηκε στη «δημοκρατία»

  1. Κάποτε είχαμε εναλλαγή κομμάτων για χαλάρωση της πίεσης, τώρα θα υπάρξει εσωτερική διαδικασία στη ΝΔ, κάποιος πρέπει να επωμιστεί το κόστος των εγκλημάτων των Τεμπών.
    Βέβαια, κανονικά ο αρχηγός επωμίζεται τα λάθη, ενώ το κόμμα τα καλά της διακυβέρνησης.

  2. Τέτοιοι φιλάρεσκοι ,εγωπαθείς και
    ψυχικά ανισόρροποι τύποι έχουν και φίλους ;

  3. Που να τους βρει τους φίλους, διαθέτει δίπλα του μόνο σιτιζόμενους από το βαλάντιο του φορολογούμενου.
    Λογικό είναι, δεν μπορεί να σταθεί σοβαρός άνθρωπος στο περιβάλλον του.
    Οι δε σιτιζόμενοι άριστοι λειτουργούν όπως οι ποντικοί όταν διαισθάνονται βύθιση του πλοίου που τους μεταφέρει.
    Μόνος οδεύει στον πάτο, όσο και αν ρίχνει στα Τάρταρα τους μικρόνοους συνεργάτες του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γιατί ρίζωσε η καχυποψία;

Εισαγωγική παρατήρηση: Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, πρωτευόντως, και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δευτερευόντως, εκμεταλλεύτηκαν άριστα τους...

Η σωστή πλευρά του… ταμείου

Ο Ζελένσκι είναι ένας κάπως επιτυχημένος κωμικός. Είναι και δικτάτορας χωρίς εκλογές. Και έχασε έναν πόλεμο που εξαρχής δεν...

Εκλογές για να αποδείξετε την… αθωότητά σας. Τολμάτε;

Σκούζουν σας τις μωρές παρθένες οι… παραπαίοντες άριστοι ότι δεν φταίνε σε τίποτα για το έγκλημα των Τεμπών...

Στον δρόμο προς την πτώση…

Γιατί η Αμερική προχωρεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή της τελευταίας σε...