Ο Ανδρουλάκης βουλιάζει σε στάσιμα δημοσκοπικά νερά

Στη Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί προβληματισμός, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης με ευθύνη του αρχηγού του

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται βέβαιο ότι ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πορεία αποδρομής. Είναι πιθανό, λένε οι ρεαλιστές, η Ν.Δ. να ξανακερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, βλέπουν ότι «δύσκολα» ο σημερινός πρωθυπουργός θα έβγαζε τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Μαξίμου.

«Ο Μητσοτάκης θα το παλέψει, δεν είναι εύκολος παίχτης»,  παρατηρεί μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος, «όμως αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη διάσπαση στον χώρο της Δεξιάς. Χωρίς τη Λατινοπούλου και τον Βελόπουλο, τα περιθώρια η Ν.Δ. να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μειώνονται. Από την άλλη, Καραμανλής και Σαμαράς παραμένουν ισχυροί παίχτες, ενώ στη διαμόρφωση των εσωτερικών εξελίξεων θα πρέπει στο εξής να λογαριάζει κανείς και την παρουσία στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο κύκλος των ιστορικών στελεχών, παλαιών και νέων στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. που διαθέτουν ακμαία παραταξιακή μνήμη διαπιστώνει ότι, εκτός από απουσία αντιπολίτευσης, η χώρα αντιμετωπίζει «τρομερό πρόβλημα διακυβέρνησης», το οποίο θα υποχρεώσει τον Κ. Μητσοτάκη, όταν βρεθεί μπροστά σε σταυροδρόμι, να επιλέξει συνοδοιπόρους.

Θα πρέπει, όπως σημειώνουν, στην περίπτωση αυτή, «να βρεθεί ένας ρόλος που θα επιτρέπει στον Μητσοτάκη να αποχωρήσει με εύσχημο τρόπο και χωρίς να τσαλακώσει τα μούτρα του σε υποθέσεις ποινικού περιεχομένου».

Ωστόσο, για την ώρα, προσθέτουν, «και οι ελίτ είναι ζαλισμένες από την τροπή των πραγμάτων και μετεωρίζονται αμήχανες μέχρι να διαμορφωθούν στον κομματικό ανταγωνισμό οι νέες ισορροπίες».

Αυστηρή ουδετερότητα

Τα στελέχη αυτά δηλώνουν με βεβαιότητα ότι σε περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής το κόμμα τους θα πρέπει να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα. Άλλωστε, ζεματίστηκε από ανάλογα εγχειρήματα του πρόσφατου παρελθόντος, από τα οποία βγήκε «και κερατάς και δαρμένος», καθώς φορτώθηκε τα ανομήματα των Μνημονίων και το πλήρωσε με εκλογική συντριβή και πολιτική ανυποληψία, την οποία αδυνατεί να αποσβέσει μέχρι σήμερα. «Αν ο πρόεδρος αποφασίσει να σύρει το κόμμα σε μια τέτοια επιλογή, θα πέσει πολύ ‘’ξύλο’’» προειδοποιούν…

Στο κλίμα αυτό, τα στελέχη που στέκονται με κριτική διάθεση απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει με δέος τη διάχυτη πολιτική ρευστότητα, ίσως επειδή ο ίδιος δεν βρίσκει τον εαυτό του σε κάποιον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, την ώρα που το κόμμα έχει καθηλωθεί σε στάσιμα δημοσκοπικά νερά. «Πέφτουμε…» εξομολογήθηκε μελαγχολικά τις προάλλες άνθρωπος του κύκλου του σε στέλεχος της πλευράς του Χάρη Δούκα. «Δεν ανεβήκαμε ποτέ για να πέσουμε…» απάντησε βιτριολικά ο άλλος, λες και τον περίμενε στη γωνία. Η άποψή του, όπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι ότι «τα συστήματα που τον ανέδειξαν κρατάνε σε χαμηλές πτήσεις τον Ανδρουλάκη, γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να ελέγχει την αντιπολίτευση».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην έχει σαφή άποψη για την κατεύθυνση των πραγμάτων. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, και αυτό έχει τη σημασία του, μετά την ομιλία του για τα Τέμπη στη Βουλή, συγκέντρωσε τους βουλευτές του κόμματος, τους οποίους προϊδέασε αόριστα ότι ενδέχεται να προκληθούν εξελίξεις με την πρόταση δυσπιστίας ή ακόμα και οικουμενική κυβέρνηση στην τρέχουσα περίοδο. Ήταν σενάριο; Διαθέτει σχετικές πληροφορίες; Δεν τον ρώτησε κανείς. Το σίγουρο είναι και συμφωνούν πολλοί με αυτό ότι δεν έχει στρατηγική…

Όπως επισήμανε καίρια στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής η Τόνια Αντωνίου: «Το πλαίσιο της ορθής αντιπολιτευτικής συμπεριφοράς το έχει θέσει ο Μητσοτάκης. Με αποτέλεσμα έξι χρόνια τώρα να κρίνεται η αντιπολίτευση αντί να κρίνεται η κυβέρνηση»!

Προσφυγή στις κάλπες

Λίγο νωρίτερα ο Χάρης Δούκας, που κάλεσε την ηγεσία να ζητήσει προσφυγή σε εκλογές, ανέφερε δίνοντας έμφαση στα λόγια του: «Δεν είμαστε η ευγενέστερη εκδοχή της Ν.Δ. Δεν είναι στόχος μας ο εξωραϊσμός της πολιτικής της Ν.Δ. Αν η κυβέρνηση αποδέχεται με ευκολία τις προτάσεις σου, σημαίνει ότι κινδυνεύεις να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος. Χρειάζεται στρατηγική νίκης, με επεξεργασμένες προγραμματικές αλλαγές σε βάθος».

Ο ίδιος υποστήριξε στη συνέχεια ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να καταθέσει εγκαίρως την πρότασή του για τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, χωρίς να περιμένει στον θάλαμο αναμονής της Ν.Δ. και ξεκαθάρισε ότι ο Ανδρουλάκης δεν αμφισβητείται. Αποδοκίμασε έντονα όμως το μοντέλο (μη) λειτουργίας του κόμματος, λέγοντας «ενότητα σημαίνει και σύνθεση απόψεων, κάτι που απαιτεί τη θεσμική και τακτική λειτουργία των κομματικών οργάνων. Αυτό ας το προσέξουμε ιδιαίτερα σήμερα, συνιστά κρίσιμο ζήτημα. Δεν μπορεί να παλεύουμε να προστατεύσουμε τους θεσμούς της χώρας και να μη λειτουργούν θεσμικά όλα τα όργανά μας».

Με τα λόγια του -έστω και με διαφορετικές διατυπώσεις- συμφώνησαν σημαντικά στελέχη, όπως οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παντελής Καμάς, Θόδωρος Μαργαρίτης και πολλά μέλη της Κ.Ε. οι οποίοι (πάνω από 70 από τους 100 που τον στήριξαν στις εσωκομματικές κάλπες) παραμονή της συνεδρίασης του Οργάνου παρευρέθηκαν σε δείπνο που διοργάνωσε σε μια επίδειξη ισχύος ο δήμαρχος Αθηναίων σε εστιατόριο της Κυψέλης.

Δεν συσπειρώνει ούτε το κόμμα ούτε τον κόσμο 

Το πρόβλημα του Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, είναι ότι «ο κόσμος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, δεν έρχεται σε εμάς για τον πρόεδρό του». Στις συζητήσεις με την εφημερίδα τονίζουν ότι «ο Ανδρουλάκης δεν συσπειρώνει το κόμμα ούτε και οργανώνει στράτευμα και, βεβαίως, δεν έχει σαφή στρατηγική και ένα ελκυστικό αφήγημα, που θα καλλιεργούσε συνθήκες μαζικής συμμετοχής των πολιτών, ειδικά στα αστικά κέντρα, όπου το κόμμα πάσχει – στην Αττική βρίσκεται στην 4η θέση».

Στα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ ιεραρχείται και το χαμηλής ποιότητας έμψυχο δυναμικό που έχει ανεβάσει στη «βιτρίνα» ο Ανδρουλάκης, με κριτήρια παρέας, το οποίο δεν νιώθει την ιστορική γοητεία του κόμματος. «Τους φέρεται άσχημα, λες και είναι δούλοι» σχολιάζει κατηφής στην εφημερίδα κορυφαίος κομματικός, προσθέτοντας ότι πρόσφατα ο πρόεδρος ακούστηκε να τους ελεεινολογεί, εξομολογούμενος: «δεν κάνουν τα παιδιά, με ρίχνουν στα βράχια»…

Ασφαλώς, ο Ανδρουλάκης θα κριθεί στις επόμενες εκλογές. Όμως μέχρι τότε δεν δείχνει να επιθυμεί την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και αυτό διχάζει το κόμμα. Προδήλως, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας, κάτι όμως που, σύμφωνα με την πλευρά Δούκα, δεν σημαίνει ότι «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στην κοινωνία με τις προοδευτικές δυνάμεις».

Ιστορικά στελέχη κουνάνε μελαγχολικά το κεφάλι, διαπιστώνοντας ότι «δεν μπορούμε να τα βρούμε ούτε καν σε αυτά που συμφωνούμε στην Κεντροαριστερά. Αν στη διαδήλωση για τα Τέμπη στις 28 του μήνα επαναληφθεί η ίδια εικόνα, το ρήγμα με την κοινωνία θα είναι πλέον επίσημο»…

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Τον προδώσαν οι φίλοι του…»

Ενός κακού μύρια έπονται - και του Κυριάκου Μητσοτάκη τίποτα δεν του πάει καλά το τελευταίο διάστημα όχι μόνο...

Στον δρόμο προς την πτώση…

Γιατί η Αμερική προχωρεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή της τελευταίας σε...

Κυριάκο, δεν σώζεσαι με τίποτα!

Αντικείμενο πολλών συζητήσεων έχει γίνει στα παρασκήνια, μα και στους πολιτικούς καφενέδες, η αλλαγή γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη, με...

Ανοχή στο θράσος των Σκοπιανών

Αν η κυβέρνηση είναι τόσο ανάξια της πατρίδας ώστε να αδρανεί όποτε θίγεται η αξιοπρέπεια του έθνους και να...