Στη ∆ιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» στην Ευρώπη!
Άρχισε χθες το απόγευμα σε κλίμα αμήχανο και σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, η 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την (αν)Ασφάλεια. Στη βαυαρική πρωτεύουσα βρέθηκαν επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού χώρου, με βασικά θέματα στην ατζέντα τις διατλαντικές σχέσεις στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και το ουκρανικό ζήτημα.
Οι εργασίες άρχισαν μεν με τον χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος δεν δίστασε να επικρίνει τις ΗΠΑ για «κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπόψη τους καθιερωμένους κανόνες».
Ωστόσο το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στην ομιλία που ακολούθησε, αυτή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς, ο οποίος αφού ανέπτυξε τη θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και τη σχέση τους με τους εταίρους τους, εξαπέλυσε μια σφοδρή, πολυμέτωπη επίθεση στην Ευρώπη.
Το νούμερο δύο του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου. «Στην Ουάσινγκτον υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.
Λογοκρισία
Ο Βανς, όμως, δεν περιορίστηκε στα της ασφάλειας. Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να την «υπερασπιστεί».
Ακόμη, έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές «σοβιετικού τύπου» πρακτικές, λογοκρισία και περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, που δεν θα βγει σε καλό σε κανέναν, δηλώσεις που ξεσήκωσαν αντιδράσεις – ιδίως από τους Γερμανούς.
«Η απειλή που με ανησυχεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή σχετικά με την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγων, αλλά η απειλή από το εσωτερικό, η υπαναχώρηση από τις πλέον θεμελιώδεις αξίες» δήλωσε ο Βανς και καταδίκασε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία. «Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στη Γερμανία» σχολίασε.
Κι ενώ το φλέγον ζήτημα της ημέρας δεν ήταν άλλο από την Ουκρανία και τη στάση που σκοπεύει να κρατήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζέι Ντι περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος θεωρεί ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία» με τη Ρωσία.
Διευκρινίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του κ. Βανς σχετικά με «οικονομικά και στρατιωτικά» εργαλεία πίεσης προς τη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Γουίλιαμ Μάρτιν απέρριψε την υπόθεση ότι επρόκειτο για απειλές προς τη Μόσχα.
«Ο αντιπρόεδρος Βανς δεν διατύπωσε καμία απειλή. Απλώς, ανέφερε το γεγονός ότι κανένας δεν θα αφαιρέσει επιλογές από τον πρόεδρο Τραμπ με το ξεκίνημα αυτών των διαπραγματεύσεων».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, που έχει μεταβεί στο Μόναχο με ένα και μόνο ζήτημα στην ατζέντα του, επέμεινε ότι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι έτοιμος να συνομιλήσει είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα συναντούσε τον Ρώσο ομόλογό του μόνο όταν η Ουκρανία θα κατέληγε σε ένα κοινό σχέδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, σενάριο που αυτήν τη στιγμή μάλλον φαντάζει μακρινό.
Φιλοδοξίες
Ο Ζελένσκι τόνισε, ακόμα, ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της σε 1.500.000 ανθρώπινο δυναμικό, αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναγνώρισε όμως αμήχανα ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις ελπίδες του Κιέβου βύθισε για τα καλά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, εκτιμώντας ότι «η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία δεν είναι ρεαλιστική» αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει στο εξής να παράσχουν το συντριπτικό μέρος της υποστήριξης στην Ουκρανία.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
ΗΡΘΕ ΤΟ ΒΛΑΧΑΔΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΕΓΚΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΤΕΜΕΚ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΜΠΡΕΑΒΟ ΣΤΟ ΒΛΑΧΑΔΕΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΤΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΘΕΙΕΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΑΠΟΧΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
ΣΤΗ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ