Ο «εκλεκτός» του Κυριάκου, που θα εκκένωνε το Μάτι σε μισή ώρα, τώρα βλέπει τη «γέννηση» ενός νέου ηφαιστείου
Του Βασίλη Γαλούπη
Οι κάτοικοι των νησιών, τα οποία χτυπούν οι μαζικοί σεισμοί τα τελευταία 24ωρα, είναι, εύλογα, ανήσυχοι. Πολλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να μεταβούν σε περιοχές που θεωρούνται πιο ασφαλείς. Κι επειδή όλη η χώρα είναι σεισμογενής και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποιο ρήγμα θα ενεργοποιήσει τι μακροπρόθεσμα, είναι εύλογο να υπάρχει συνολικά μια ανασφάλεια.
Σε αυτό το ήδη βεβαρημένο κλίμα, οι σεισμολόγοι μιλούν ολημερίς στα κανάλια σαν να ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί. Όμως, η… βεβαιότητά τους είναι τόσο ισχυρή, που περιλαμβάνει μόνο «ίσως», «μάλλον» και «αν».
Με όσα λένε αποδεικνύουν ότι οι προβλέψεις τους και οι αριθμοί Ρίχτερ που αμολάνε σαν ρουκέτες τρομοκράτησης στον αέρα αποτελούν τελικά ατόφια μελλοντολογία. Επιδεινώνουν τον φόβο των πολιτών, ενώ στην πραγματικότητα είναι «μετα-σεισμολόγοι», αφού μόνο μετά το κακό συμπεραίνουν πάντα τι συνέβη.
Μέσα απ’ αυτή τη ζούγκλα εικασιών και την παρέα εκφοβισμού του κόσμου, ο μόνος που έλειπε ήταν ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού Κώστας Συνολάκης. Ο άνθρωπος που με τους κατά καιρούς ισχυρισμούς του κατάφερε να θεωρείται, από αυθεντία στον τομέα των φυσικών καταστροφών, ο βασιλιάς της μπουρδολογίας.
Με τους σεισμούς στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά, ο καθηγητής Συνολάκης βρήκε την ευκαιρία να επιστρέψει, έστω για λίγο, στο τηλεοπτικό γυαλί. Και φρόντισε με τη δική του πρόβλεψη να κερδίσει με διαφορά τον διαγωνισμό στο θέατρο μελλοντολογίας που παρακολουθεί το πανελλήνιο αυτό το διάστημα.
«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει».
Προσπερνώντας τα πολλά «αν», που ακυρώνουν αυτόματα τους ισχυρισμούς του, ας θυμηθούμε μερικές από τις παλαιότερες εκτιμήσεις, προβλέψεις και… προφητείες του:
1. «Αν χρειαζόταν να εκκενωθεί το Μάτι, υπολογίζουμε τον χρόνο σε 30-45 λεπτά, αν υπήρχε το κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης».
2. Για τους σεισμούς στην Κρήτη, το 2021, και αφού… υπενθύμισε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 Ρίχτερ, τόνισε σαν άλλος Νοστράδαμος: «Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια. Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει αν θα είναι σε δεκαετίες ή σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει, πάντως, σε μια εκατονταετηρίδα, τηρουμένων των αναλογιών».
3. Για να υπερασπιστεί τον Μητσοτάκη στις αρχές Αυγούστου του 2023, με τα 500.000 στρέμματα που είχαν καεί μέχρι τότε, βρήκε σανίδα σωτηρίας στην… Καλιφόρνια, κάνοντας σύγκριση «μήλα με αχλάδια»: «Είδα πως έλεγαν ότι έχουν καεί 500.000 στρέμματα. Ναι, είναι τραγικό, αλλά, για να βάλουμε αυτό το νούμερο, σε μία μόνο πυρκαγιά, στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα».
4. Για τον «Ιανό», που «σάρωσε» τη Θεσσαλία, έκανε τη βαριά επιστημονική διαπίστωση ότι έφταιγε η «κακιά στιγμή».
5. Για τον «Ντάνιελ» γνωμάτευσε πως «ήταν από τα μεγαλύτερα φαινόμενα παγκοσμίως», κάτι που δεν έχει ενστερνιστεί μέχρι σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
6. «Ας σταθούμε στο γεγονός ότι η φωτιά έσβησε» είπε με απόλυτη τεκμηρίωση για το… δρομολόγιο της πυρκαγιάς Βαρνάβας – Χαλάνδρι πέρυσι. Και ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι επρόκειτο για φωτιά… «Γούι».
Στην πραγματικότητα, δεν περίμενε κανείς τίποτα καλύτερο από έναν «εκλεκτό» του Μητσοτάκη. Όλες οι προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού πάνω κάτω στα ίδια κυβικά είναι.
Με τέτοιες αποτυχίες σε προηγούμενες προβλέψεις και γνωματεύσεις του Συνολάκη, το πανελλήνιο μπορεί να κοιμάται ήσυχο και να είναι βέβαιο ότι, τουλάχιστον σ’ αυτή τη ζωή, δεν θα δούμε στις Κυκλάδες «για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου».
Το ερώτημα είναι αν ο διορισμένος πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής και ειδικός στις φυσικές καταστροφές έχει τελικά να προτείνει, εκτός από σενάρια με «αν», και καμιά χειροπιαστή λύση για όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν. Ποιες είναι οι προτάσεις του προς την πολιτική ηγεσία για ενδεχόμενο σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη ή για τη γέννηση ενός νέου ηφαιστείου στις Κυκλάδες; Με λίγα λόγια, τι έχει πράξει ως τώρα με τη θεσμική του ιδιότητα για να θωρακιστούν οι πιο επικίνδυνες για φυσικές καταστροφές περιοχές της χώρας;
Κι επειδή ο επιστημονικός συναγωνισμός είναι σκληρός, ο Συνολάκης αποφάσισε να κάνει και μια -συναδελφική- επίδειξη ισχύος, όταν τον ρώτησαν στα κανάλια για πρόβλεψη Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Με έχετε ακούσει να βάζω ποτέ σε κάποια δήλωσή μου νούμερο; Τα νούμερα είναι αρλούμπες. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός τρόπος να προσδιορίσει κανείς κανένα νούμερο».
Αναμένοντας τον μεγάλο σεισμό, που θα έρθει ή μπορεί και να μην έρθει, κατά τους «μετα-σεισμολόγους», και εν μέσω νούμερων Ρίχτερ «που είναι αρλούμπες», όλοι περιμένουν να δουν πια «για πρώτη φορά στον κόσμο τη γέννηση ενός καινούργιου ηφαιστείου». «Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει», βέβαια, όπως… διαβεβαίωσε επιστημονικά ο Συνολάκης. Κι αν, φυσικά, δεν χτυπήσουν πρώτα τα 8,5 Ρίχτερ την Κρήτη, όπως μας προειδοποίησε ο άνθρωπος που θα εκκένωνε το Μάτι, χαλαρά, σε ένα μισαωράκι…
Το βιογραφικό του Κώστα Συνολάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1997 και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2004.
Έχει διεξαγάγει έρευνες στη σεισμολογία και την ωκεανογραφία, ενώ ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. Ίδρυσε, το 1995, το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016. Το 2023 διορίστηκε πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»