Του Σάββα Καλεντερίδη
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, δύο αμαξοστοιχίες, μια επιβατική και μια εμπορική, συγκρούστηκαν μετωπικά κοντά στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέοι και νέες.
Το δυστύχημα έχει δύο σκέλη, το ένα αφορά τους λόγους που οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση και το άλλο το υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, εξαιτίας του οποίου κατά τη σύγκρουση προκλήθηκε μια πύρινη σφαίρα, από την οποία πιθανότατα προκλήθηκαν ορισμένοι εξ των θανάτων.
Όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση, από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, από τη Βουλή των Ελλήνων, με την εξεταστική αλλά και από την ίδια τη Δικαιοσύνη έγιναν χειρισμοί που δημιούργησαν στους συγγενείς των θυμάτων την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη των αιτιών και των ενόχων του τραγικού αυτού δυστυχήματος.
Σε αυτή την εντύπωση συνέτεινε και η αδυναμία του συνολικού συστήματος να αναδείξει το θέμα, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει την ερευνητική δεινότητα που είχαν σε άλλες περιόδους.
Ενώ περνούσαν οι μήνες, η εντύπωση για συγκάλυψη εμπεδωνόταν στους συγγενείς των θυμάτων, με κορυφαίες τις… ατάκες της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Αδειλίνη, η οποία, σύμφωνα με δήλωση της κυρίας Καρυστιανού (Φεβρουάριος 2024), όταν επισκέφθηκε την Εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει στοιχεία που είχε συγκεντρώσει για το δυστύχημα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός τής είπε πως «αυτά συμβαίνουν» και τη συμβούλευσε να αναζητήσει βοήθεια στην Εκκλησία!
Συγκεκριμένα η κυρία Καρυστιανού δήλωσε στον κ. Σαχίνη, στον 9.84 της Κρήτης: «Είναι δυνατόν να πηγαίνω στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να της λέω αυτά τα πράγματα και αντί να μου πει “ναι, είναι μεμπτό, δεν είναι μεμπτό, είναι ποινικά κολάσιμο” ή οτιδήποτε, να μου λέει “τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε, μπροστά τη ζωή σας”;».
Επίσης, άλλη κορυφαία… ατάκα είναι αυτή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος, σχολιάζοντας την υπουργοποίηση δύο μελών της επιτροπής, είπε ότι η εξεταστική είναι «γουρλίδικη»!
Είναι τότε που ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός θύματος στα Τέμπη, εξοργισμένος, ανάρτησε με όση αυτοσυγκράτηση διέθετε ότι «το μόνο που δεν είπε ο Μαρκόπουλος είναι “πάντα τέτοια” και “και του χρόνου”. Αίσχος. Προσβολή. Ύβρις. Να φέρουν κέρασμα οι δύο νέοι υπουργοί 57 κορνέδες».
Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Όταν οι συγγενείς των θυμάτων μιλούσαν για παραλείψεις, δέχονταν ανοίκειες και υβριστικές επιθέσεις από τα γνωστά κυβερνητικά τρολ, αλλά και από υπουργούς, βουλευτές και δημοσιογράφους προσκείμενους στην κυβέρνηση.
Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Βουλή, αρμόδιες κρατικές Αρχές, Δικαιοσύνη, μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και η ίδια η κοινωνία, βυθισμένη στη ραστώνη της αυτοκαταστροφής, αφήσαμε το θέμα της διαλεύκανσης της υπόθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και κατέστρεψε τη ζωή των συγγενών τους, αλλά και δεκάδων τραυματιών να πέσει στις πλάτες των συγγενών των θυμάτων.
Αυτοί, οι συγγενείς των θυμάτων, εν μέσω απαξιωτικών χαρακτηρισμών και ύβρεων, έπειτα από 23 μήνες κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.
Να αφυπνίσουν την ελληνική κοινωνία από τη ραστώνη της αυτοκαστροφής και να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες σε 112 πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας και σε πάνω από δέκα χώρες στο εξωτερικό.
Ναι, ασφαλώς το ζητούμενο είναι η δικαίωση των 57 ψυχών που χάθηκαν, των συγγενών τους και των τραυματιών του εγκλήματος των Τεμπών.
Όμως πρέπει να προβληματιστούμε γιατί δεν λειτούργησαν σωστά οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας αυτούς τους 23 μήνες;
Γιατί δεν λειτούργησε σωστά η κυβέρνηση;
Γιατί δεν λειτούργησε σωστά η Βουλή;
Γιατί δεν λειτούργησε σωστά η Δικαιοσύνη;
Η εξήγηση είναι απλή. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, που θα ήλεγχε η μία την άλλη, με αποτέλεσμα μια ισορροπία μεταξύ τους, αντί την παντοκρατορία της Εκτελεστικής επί της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας, που επιτρέπει στον εκάστοτε πρωθυπουργό και μια δράκα συμβούλων να αποφασίζουν για τα πάντα, ακόμα και για τις ζωές μας.
Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και τους χειρισμούς που έχουν γίνει οι πολίτες πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα που θα μας δώσουν τη λύση. Και η λύση είναι ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα φέρει τον πολίτη στο επίκεντρο και θα αποκλείει φαινόμενα όπως το έγκλημα των Τεμπών και οι χειρισμοί που επακολούθησαν.
Υστερόγραφο: Όταν για σοβαρές υποθέσεις ακούμε κυβερνητικούς παράγοντες ή τα φερέφωνά τους να λένε «να περιμένουμε τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη», καλό είναι να θυμόμαστε τι δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας, επί χρόνια βουλευτής της Ν.Δ., όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών και για την τραγωδία των Τεμπών στο AtticaTV (Μάρτιος 2023): «Εσείς πιστεύετε ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη; Για μένα, που επί 41 χρόνια υπηρετώ τη Δικαιοσύνη ως δικηγόρος πρώτης γραμμής, έχει καταστεί βίωμα ότι ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη αποτελεί ευσεβή πόθο. (…) Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει. Η υπόθεση του διορισμού της ηγεσίας του Αρείου Πάγου από το υπουργικό συμβούλιο έχει αγγίξει το όριό της ως θεσμού, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά από το πώς θα απαλλαγεί η Δικαιοσύνη από αυτόν τον σύνδεσμο που την κρατά σε κατάσταση ομηρίας. (…) Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ένα πλήγμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης…».