Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους πολίτες πως έχουν… χρήματα, όμως οι ίδιοι ακόμα δεν το γνωρίζουν
Έχοντας το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις και στην οργή της κοινωνίας και για την ακρίβεια στην αγορά, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους πολίτες πως έχουν… πλουτίσει χωρίς να το γνωρίζουν!
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η επικοινωνιακή τακτική που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να υποστηρίζει ερμηνεύοντας στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αυξήθηκε ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών και την ίδια ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να ανακοινώνει πως το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 19.647 ευρώ, αυξημένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη διετία.
Σημειώνεται πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν αφορά εισοδήματα, αλλά αποτυπώνει τον μέσο όρο του ΑΕΠ, που αποτελεί άθροισμα της δαπάνης της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Δηλαδή, βασίζεται σε δεδομένα που δεν αγγίζουν τη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά τα ταμεία του κράτους.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι Περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του Νότιου Αιγαίου και των Ιόνιων Νήσων, των οποίων το ΑΕΠ βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στην Αττική, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία, αλλά παρατηρείται ότι μεταξύ του 2021 και του 2022 αύξησαν το ΑΕΠ οι περιφέρειες που στηρίζονται στον τουρισμό.
Αυξήθηκε ο… πλούτος
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σχετικά με τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως ο συνολικός καθαρός πλούτος των νοικοκυριών (περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) στην Ελλάδα έφτασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στα 963 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 28,5% σε σχέση με το 2022 και κατά 40,1% σε σχέση με το 2020. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν όλες οι επιμέρους συνιστώσες, καθώς στο εν λόγω διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι καταθέσεις και η αξία των οικιστικών ακινήτων.
Στην πράξη, η συντριπτική πλειονότητα των συνιστωσών δεν αφορά τους πολίτες, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, ενώ δεν διευκρινίζεται αν σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται και οι ξένοι που έχουν αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα, είτε μέσω του προγράμματος της Golden Visa είτε για να τα διαθέσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στην Ελλάδα αφορά ακριβώς αυτές τις αγοραπωλησίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση του καθαρού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση των αξιών αλλά και στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών κατά 9,7% σε σχέση με το 2022. Επίσης τα ελληνικά νοικοκυριά, με βάση την έρευνα της ΕΚΤ, κατατάσσονται (με βάση τη διάμεσο τιμή) στην 11η θέση μεταξύ 18 χωρών-μελών της ευρωζώνης ως προς την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, χωρίς να αναφέρεται στην παράμετρο της μεγάλης και απότομης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που οδήγησαν σε εικονική αύξηση της περιουσίας των Ελλήνων.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»