Του Μανώλη Κοττάκη
Από σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επισήμως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαχειρίζεται και τυπικώς τις τύχες μας. Όχι μόνο τις τύχες του λαού του.
Από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθεί εάν ο κόσμος θα μπει σε μία τροχιά ειρήνης ή αν οι συρράξεις που τροφοδότησαν την αδηφάγο πολεμική βιομηχανία των κρατών θα συνεχιστούν εις βάρος των οικονομιών των εθνών.
Μεταξύ άλλων και του δικού μας, το οποίο πληρώνει το φυσικό αέριο σε υπερδιπλάσια τιμή σε σύγκριση με αυτήν που το πλήρωνε στο παρελθόν. Αλλά και που ζει σε μία εντελώς επισφαλή γειτονιά, όπου έχουν ανοίξει και στον Βορρά και στον Νότο οι ορέξεις για την αναθεώρηση των συνόρων.
Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε στο πανεπιστήμιο δίνοντας μάχες υπέρ της υπερδύναμης κόντρα στις τέως Σοβιετικές Δημοκρατίες και τις τότε κομμουνιστικές νεολαίες που υποστήριζαν ότι είναι παράδεισος έχουμε ανάγκη να θαυμάσουμε ξανά την Αμερική.
Ο Τραμπ πρέπει να εφεύρει τον θαυμασμό για την Αμερική. Αυτός χάθηκε στα χρόνια που έφυγαν. Και τον θαυμασμό αυτόν μπορεί να τον προκαλέσει αν κάνει σωστή χρήση της ισχύος της και της εξουσίας, αυτού που ο τέως πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε «ακραία ολιγαρχία του πλούτου».
Πράγματι ο Τραμπ είναι δισεκατομμυριούχος. Ο Μασκ είναι δισεκατομμυριούχος. Κι άλλοι δίπλα τους. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί που θα μπορούσαν να κάθονται και ν’ απολαμβάνουν τα δισεκατομμύρια τους έβαλαν τον εαυτό τους στην περιπέτεια της εμπλοκής με τα κοινά. Της περιπέτειας της δημόσιας έκθεσής τους. Έβαλαν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους στη δοκιμασία της προσωπικής τους ασφάλειας, η οποία θα απειλείται καθημερινά . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ορκωμοσία έγινε σε κλειστό χώρο με άλλοθι τον καιρό.
Η κυβέρνηση Τραμπ είναι η πρώτη ακραία ολιγαρχία του πλούτου που βγαίνει στο φως για να κυβερνήσει και να αξιολογηθεί. Και χορτασμένη όπως είναι από υλικά αγαθά, είναι λίαν πιθανό να είναι και πολύ περισσότερο ανεξάρτητη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Δημοκρατικών, οι οποίες στηρίζονταν στις ακραίες ολιγαρχίες του πλούτου, οι οποίες όμως δεν εμφανίζονταν ποτέ στο φως και τις είχαν για μαριονέτες. Αυτή είναι η διαφορά στη δημοκρατία. Το φως από το σκοτάδι.
Ένας δισεκατομμυριούχος που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών έχει και την ανεξαρτησία για να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Ένας πολιτικός ο οποίος στηρίζεται παρασκηνιακά στους δισεκατομμυριούχους είναι ένα σκιάχτρο. Ανδρείκελο. Το οποίο στην καλύτερη περίπτωση, έχουμε υπόψη μας παραδείγματα, από πολιτικός πολλές φορές μπαίνει στον πειρασμό να καταστεί οικονομικός παράγων του τόπου.
Και από ρυθμιστής της ελεύθερης οικονομίας με τις αποφάσεις του να κρατικοποιεί την οικονομία για τον προσωπικό του λογαριασμό. Δεν είναι λοιπόν αμαρτία ότι η ακραία ολιγαρχία του πλούτου βρίσκεται στην εξουσία. Αμαρτία είναι πώς θα τη διαχειριστεί.
Στο εσωτερικό της Αμερικής, όπου ο Τραμπ καλείται να ενώσει έναν λαό έχοντας απέναντί του σχεδόν στο σύνολό του ένα εχθρικό και διαβρωμένο από τους Δημοκρατικούς κράτος. Στο εξωτερικό από τις αποφάσεις που θα λάβει και για την ανάκτηση κρίσιμης επιρροής της χώρας του, αλλά και για το μέλλον που έρχεται.
Η συμμαχία με τον Μασκ εξασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης που είχαν συρρικνώσει οι Δημοκρατικοί στο διαδίκτυο παντού, είτε στο Χ είτε στο facebook ή στο TikTok που πρόλαβαν να απαγορεύσουν αλλά μάλλον θα επανέλθει. Του εξασφαλίζει την αφιλτράριστη απευθείας επικοινωνία με τους λαούς και περιθωριοποιεί τα απολιθώματα του συστήματος. Του εξασφαλίζει επίσης την ελευθερία της πληροφόρησης.
Ο Μασκ έχει δεσμεύσει στο Διάστημα μεγάλα οικόπεδα στα οποία έχει τοποθετήσει δορυφόρους από τα οποία ελέγχει τη Γη. Και αυτά είναι απολύτως κρίσιμα, όπως έγινε σαφές και στον πόλεμο της Ουκρανίας, και στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, για την έκβαση των συρράξεων. Όποιος ελέγχει το Διάστημα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα στη Γη. Δεν είναι ο μόνος, βεβαίως.
Η λεπτή γραμμή πάνω στην οποία έχει να πατήσει ο Τραμπ στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η οικονομία τα δύο επόμενα χρόνια θα πάει καλά χάρη και σε μεταρρυθμίσεις που έκανε ο πρόεδρος Μπάιντεν, είναι πώς θα διαχειριστεί τον θυμό του για όλα όσα υπέστη στη διάρκεια της τετραετίας που έφυγε. Αν θα επικρατήσει ο ρεβανσισμός ή όχι.
Τα πρώτα δείγματα είναι αμφιλεγόμενα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην υποκριθεί και κάλεσε στην ορκωμοσία του χθες μόνο όσους ηγέτες τον στήριξαν σε αυτή τη δοκιμασία και όχι όλους όσοι πολιτεύτηκαν εχθρικά μαζί του, ακόμα και μετά την ορκωμοσία του. Ανθρώπινο.
Ήταν τουλάχιστον γελοίο το θέαμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίασε στη Γερμανία για να αποφασίσει πως θ’ αντιπολιτευτεί τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του. Η ανάδειξη μιας σειράς κυβερνήσεων οι οποίες θα μπορούν να προσαρμοστούν στο δόγμα του είναι για κείνον μονόδρομος, αλλά μέχρι να επέλθουν οι πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με αυτές που έχει, καλώς ή κακώς.
Η λεπτή αυτή η γραμμή περιλαμβάνει και θέματα που δίχασαν την αμερικανική κοινωνία, και τον κόσμο την προηγούμενη τετραετία. Αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες μας, ο πρόεδρος Τραμπ θα ικανοποιήσει την πολιτική του νέου υπουργού Υγείας Κένεντι και θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για τα εμβόλια και για τους θανάτους που προκάλεσαν, βάζοντας στο σκαμνί τον δόκτορα Φάουτσι.
Αν επίσης είναι ακριβείς οι πληροφορίες μας, θα ζητήσει να επιστρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που απολύθηκαν εκδικητικά από τους Δημοκρατικούς επειδή δεν εμβολιάστηκαν.
Πρόκειται για θέματα σοβαρά, που αφορούν την επιστήμη και ενδεχομένως θα δικαιώσουν όλους όσοι θεωρούνταν ψεκασμένοι, αλλά θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια κρίσιμου πολιτικού χρόνου για τον πλανητάρχη. Στην πατρίδα μας οι παραπομπές προκαλούν τη συμπάθεια και ωφελούν τους παραπεμπόμενους συνήθως. Συσπειρώνουν. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί στην Αμερική.
Μ’ αυτές τις πρώτες εισαγωγικές σκέψεις καλωσορίζουμε τον 47ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και ελπίζουμε να μη διαψεύσει τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στη Δύση για τη νέα προεδρία του. Μία προεδρία που πρέπει να βασιστεί στην ισχύ, αλλά και στο δίκαιο. Η συναλλακτική πολιτική μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μέχρις ενός ορισμένου σημείου. Τα κράτη δεν είναι εταιρίες και οι λαοί δεν είναι συμβόλαια.
Οι δικες μας ΑΕ δινουν λαθος παραδειγμα / προοπτικες.
Τα κρατη δεν ειναι εταιρίες και οι λαοι δεν ειναι συμβόλαια.
Τερμα οι κωλοτούμπες. Τουμπα να αδειάσει το ποτηρι εντελώς…..
Τουμπα ολα.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ???
ΤΟΣΑ ΔΑΣΗ ΚΑΨΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΡΝΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
ΤΟΣΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΔΙΑΛΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΟΥ
Ο ΤΡΑΜΠ ΗΤΑΝ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΕΙΠΕ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΡΥΠΑ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ
ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΕΓΩ ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ??? ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ??? ΘΑ ΤΑ ΧΟΥΜΕ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ Η ΝΑ ΑΛΕΘΟΥΝ ΑΛΕΥΡΙ ???
ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ???
ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ???
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΥΠΑΝΙΑ ΕΑΝ ΣΟΥ ΡΘΕΙ ΚΑΝΑΣ ΜΕΜΕΤΗΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΡΥΠΗΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ???
ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗ ΒΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΣΟΥ
Πολλοί για δημοκρατία μιλούν και για το πως η δημοκρατία δίνει την εξουσία στον ένα ή στον άλλο κλπ, ξεχνούν όμως να αναρωτηθούν για τη διαδικασία με την οποία προκύπτουν δισεκατομμυριούχοι και ολιγάρχες σε καθεστώς δημοκρατίας.
Ανεξαρτητα απο τις καλλοπιστες, ισως, πλην ανεδαφικες προσδοκιες του να υπαρξουν “θετικα αποτελεσματα” για τους λαους, απο μια κλικα ακροδεξηων δισεκατομμυριουχων που ευθυνονται για την καταστροφη και των λαων του πλανητη, υπο την ηγεσια ενος παρανοϊκου κακεκτυπου του Χιτλερ, ειναι προφανες οτι τα κρατη δεν ειναι εταιρειες κι οι λαοι δεν ειναι συμβολαια, υπο την προϋποθεση οτι οι λαοι δεν εχουν καταντησει, υπο την σταθερη πλυση εγκεφαλου των corporate media, να ειναι χειραγωγημενοι υπηκοοι. Ας θυμηθουμε δε οτι και την περιοδο της ανοδου του ναζισμου υπηρχαν καλλοπιστοι, ισως, ανθρωποι που διατυπωναν τις ιδιες επιφυλαξεις του τυπου “ασε να δουμε τι θα γινει” και χρειαστηκε να ακολουθησει η καταστροφη ωστε -ορισμενοι απο αυτους- να καταλαβουν τι ειχε ηδη ξημερωσει απο την προηγουμενη ημερα. Το προβλημα δεν ειναι ο ναζιστικος χαιρετισμος του ιδιοφυους πλην αυτιστικου Mασκ αλλα η υπουλη ναζιστικοποιηση της αμερικανικης κοινωνιας κι η υπουλη ναζιστικοποιηση των δυτικων κοινωνιων. Ειναι, εν τελει, βαθυτατα πολιτιστισμικο και πολιτικο.