Δεν συμφέρει να είσαι γυναίκα!

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Δεν υπάρχει χώρος σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, ιδιωτικές και δημόσιες, που να μην κρύβει μια αδικία για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, δεν συμφέρει να είσαι γυναίκα, διότι το φύλο συνεπάγεται διαφορετικά δικαιώματα και επίπεδο αξιοπρέπειας.

Έχει κανείς ώρες ώρες την αίσθηση ότι ο κόσμος αυτός φτιάχτηκε από μια επιτροπή που την αποτελούσαν μόνο άνδρες. Σε καμιά κοινωνία οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με το άλλο φύλο.

Μοιραία, διαιωνίζονται έμφυλα στερεότυπα, μοιράζοντας με τον ίδιο πάντα απωθητικό τρόπο κοινωνικούς και πολιτισμικούς ρόλους στην οικογένεια, στην αγορά εργασίας, στην οικονομική και πολιτική ζωή, στην εξουσία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πολλοί από εμάς που μεγαλώσαμε σε σκληρές πατριαρχικές οικογένειες προλάβαμε την εικόνα οι άνδρες να τρώνε πρώτοι, ηγεμονικά στον στρωμένο σοφρά και οι γυναίκες όρθιες να υπηρετούν και να κάθονται στη συνέχεια μονάχες τους να βάλουν στο στόμα μια μπουκιά πικρό ψωμί…

Πρόσφατα στη Γερμανία, στο πρωτάθλημα σκι, σημειώθηκε (ακόμα) ένα περιστατικό που δικαιώνει τα παραπάνω λόγια. Όπως μετέδωσε το CNN και αναδημοσίευσε το News247, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Άλματος στο Σκι, ο νικητής των ανδρών Γιαν Χερλ έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας 3.000 ελβετικών φράγκων (3.290 δολάρια), ενώ η νικήτρια των γυναικών Σελίνα Φράιταγκ έλαβε για έπαθλο ένα κιτ υγιεινής με πετσέτες και σαμπουάν.

«Πήρα μια τσάντα με σαμπουάν και αφρόλουτρο και τέσσερις πετσέτες χεριών» δήλωσε η αθλήτρια στο γερμανικό κανάλι BR24, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στον προκριματικό γύρο του τουρνουά Two Nights στο Γκάρμις – Παρτενκίρχεν της Γερμανίας στις 30 Δεκεμβρίου. «Δυστυχώς, δεν υπήρχε έστω ένα επιπλέον πεντακοσάρικο»…

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIS) δήλωσε στο CNN ότι οι νικήτριες των γυναικείων προκριματικών δεν λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο, όπως συμβαίνει με τους άνδρες. Σύμφωνα με τη FIS, το δώρο περιλάμβανε επίσης ένα κουπόνι για ένα Σαββατοκύριακο ευεξίας. Η ομοσπονδία δικαιολογήθηκε ότι το γυναικείο άλμα στο σκι είναι ακόμα σχετικά νέο άθλημα, με μικρότερο ενδιαφέρον θεατών και λιγότερα έσοδα από χορηγίες σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα χρηματικά έπαθλα.

Η ανισότητα στα έπαθλα «αναδεικνύει τις ανισότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν στον αθλητισμό έως σήμερα» σχολίασε η οργάνωση Her Sport, που προωθεί την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ. «Συχνά ακούμε το επιχείρημα ότι όλα εξαρτώνται από τα έσοδα, αλλά τα έσοδα δεν αναπτύσσονται στο κενό» πρόσθεσε η οργάνωση. «Η ανάπτυξη ξεκινά με επενδύσεις και δέσμευση για να γεφυρωθεί το χάσμα».

Ανάλογη ιστορία -μία από τις αναρίθμητες- είχε διαδραματιστεί το 1989, όταν η Εθνική ομάδα γυναικών της τότε Δυτικής Γερμανίας κέρδισε το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών, νικώντας στον τελικό την ομάδα της Νορβηγίας με 4-1. Όμως, αντί για χρηματικό έπαθλο ή κάποια άλλη γενναιόδωρη ανταμοιβή, οι παίκτριες έλαβαν ως δώρο ένα σετ τσαγιού, δηλαδή μια καφετιέρα και μια δωδεκάδα φλιτζάνια…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το πλαστό το πασαπόρτι

Αμέσως, με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, έμπλεξε με τις κακές παρέες. Αν και σοβαρός, δεν ήταν...

Νέα εποχή απόλυτης κυριαρχίας του Τραμπ

Από σήμερα αρχίζει και επίσημα η εποχή Τραμπ. Στο εξής, ο κόσμος βρίσκεται στα πόδια του και η προεδρία...

Για την «Εθνική» των αντι-Σημιτικών «ψεκασμένων»

Στα «ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφόρησαν στις 11-12 Ιανουαρίου 2025 (σελ. 11), ο Γιάννης Πρετεντέρης, στο άρθρο του με...

Η ιστορική ευκαιρία του Ελληνισμού γίνεται μεγαλύτερη

Η σημαντικότερη είδηση των ημερών είναι η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία με Προεδρική...