«Βόμβες» μεγατόνων από τον πρώην «γαλάζιο» πολιτευτή Νίκο Καραγιαννακίδη. Τι καταγγέλλει στη «δημοκρατία» για τη μυστική ατζέντα στα εθνικά θέματα. «Πιο χαμηλά από τις ευρωεκλογές τα ποσοστά της παράταξης»
Του Βασίλη Γαλούπη
Η πρόσφατη αποχώρησή του από τη Ν.Δ. προκάλεσε έκπληξη. Ο Νίκος Καραγιαννακίδης, δικηγόρος κι ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, άφησε βαριές αιχμές στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ειδικά στα εθνικά θέματα, όπως και για τον γάμο των ομοφύλων.
Κι όμως ο πρώην πολιτευτής της Ν.Δ. υπήρξε για αρκετά χρόνια ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για «καυτές» υποθέσεις, όπως αυτή των υποκλοπών, έγραφε το 2023: «Αυτοί που έκαναν πρώτο θέμα αντιπολίτευσης τις υποκλοπές κι επιχειρηματολογούσαν ότι η ΕΥΠ δεν πρέπει να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφαλείας κανέναν πολιτικό, προφανώς είχαν τη φωλιά τους λερωμένη και ήξεραν γιατί το έλεγαν!».
Στα social media αναδημοσίευε δηλώσεις του πρωθυπουργού, στα πάνελ υπερασπιζόταν με πάθος τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ εξαπέλυε σκληρές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης. Όμως ειδικά τον τελευταίο χρόνο και ο Καραγιαννακίδης μπήκε στη μακρά λίστα των όλο και περισσότερων δυσαρεστημένων από τη ριζική μετάλλαξη του ιστορικού DNA της Ν.Δ.
Η «δημοκρατία» επικοινώνησε μαζί του για να μας εξηγήσει πιο αναλυτικά τους λόγους που τον απομάκρυναν από το κόμμα στο οποίο ανήκε παραδοσιακά:
«Στα εθνικά θέματα πιστεύω ότι υπάρχει μυστική ατζέντα και μυστική διπλωματία. Έχει καταγγελθεί από ανώτατους διπλωμάτες κι από πρώην πρωθυπουργούς. Αν και διαψεύστηκε χλιαρά, προκύπτει ότι αυτό συμβαίνει. Βλέπουμε τι γίνεται με τα θαλάσσια πάρκα, με τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και είναι απορίας άξιον πώς γίνεται αυτός ο διάλογος, σε ποια βάση και σε τι αποσκοπεί. Προσωπικά, είχα εκφράσει με κάθε τρόπο τις διαφωνίες μου. Όπως και για τον γάμο των ομοφύλων, που ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο χωρίς νομική και πραγματική βάση. Είναι ένα νομοσχέδιο ξένο προς την ιδεολογία και την κομματική βάση, τη συντηρητική βάση της Ν.Δ., που χάθηκε και δεν υπάρχει τρόπος να ξαναγυρίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν πρωθυπουργό».
Για το κλίμα που υπάρχει στη βάση του κόμματος και τις τάσεις για, π.χ., νέες αποχωρήσεις, τόνισε: «Στη Θεσσαλονίκη βλέπω ότι δεν υπάρχει τάση αναστροφής από οποιαδήποτε δήθεν δεξιά στροφή ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αντιλαμβάνομαι ότι τα ποσοστά μας είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν στις ευρωεκλογές. Συνομιλώντας και με άλλα στελέχη, που έχουν θέσεις στο κόμμα, σε, π.χ. τοπικές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνδικαλιστικούς φορείς κ.λπ., πολλοί εκφράζουν την αντίθεσή τους και κάποιοι έχουν ήδη έχουν αποχωρήσει σιωπηρά. Έχουν αποστασιοποιηθεί».
Και κατέληξε ο Νίκος Καραγιαννακίδης: «Η επιλογή Τασούλα για ΠτΔ θεωρώ πως δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Η κεντροδεξιά στροφή πίστευα ότι θα γινόταν με τον Κώστα Καραμανλή. Η υποψηφιότητα Τασούλα δείχνει κι ένδεια στελεχών. Ουσιαστικά γίνεται μόνο μια επικοινωνιακή στροφή.
Ο κ. Τασούλας δεν μπορεί να θεωρείται δεξιός από τη στιγμή που υπερθεμάτισε για τον γάμο των ομοφύλων, στήριξε τον νόμο, τον ψήφισε και σαν πρόεδρος Βουλής ανέχτηκε να γίνονται φροντιστήρια βουλευτών από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς για το τι θα ψηφίσουν, λες και οι βουλευτές είναι άβουλοι.
Με προβληματίζει, όμως, και το επίπεδο των βουλευτών που δέχτηκαν να μπουν σε μια τέτοια κατάσταση και θέλω να εξάρω τη στάση του Νικήτα Κακλαμάνη που αρνήθηκε τέτοια φροντιστήρια. Ακόμα, τέλος, και στο Μεταναστευτικό ή το Σκοπιανό άλλα ευαγγελιζόμασταν κι άλλα κάναμε».
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»