Παραμένει βεβαίως το ερώτημα γιατί τότε όλες τις προηγούμενες ημέρες, έως και το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός εμφάνιζε εαυτόν να αναζητά υποψήφιο προερχόμενο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τι άλλαξε;
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Έως και τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποκαλύπτουν καλά ενημερωμένες πηγές της στήλης, διεξήγε κρυφές ακόμη και κατά τόπους δημοσκοπήσεις με τη μέθοδο face to face για το θέμα της προεδρικής εκλογής, προτού φτάσουμε στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τασούλα από τον Κ. Μητσοτάκη.
Οι μετρήσεις αυτές δεν αφορούσαν ονόματα των πιθανών υποψηφίων (όπως είχε γίνει πριν από λίγο καιρό), αλλά τις συνολικές τάσεις του εκλογικού σώματος στην τρέχουσα συγκυρία. Και όλα τα ευρήματα επιβεβαίωναν το προφανές, δηλαδή τις διαρροές και ως εκ τούτου μεγάλες «τρύπες» της Ν.Δ. προς τα δεξιά της. Κάπως έτσι σφραγίστηκε η επιλογή του -κατά τα λοιπά άχρωμου, άγευστου και βολικού- νυν προέδρου της Βουλής.
Παραμένει βεβαίως το ερώτημα γιατί τότε όλες τις προηγούμενες ημέρες, έως και το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός εμφάνιζε εαυτόν να αναζητά υποψήφιο προερχόμενο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τι άλλαξε; Μια πρόσθετη εξήγηση που δίνεται συνδέεται με την αξιοσημείωτη δημοσκοπική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία λένε ότι περιόρισε το άγχος του κ. Μητσοτάκη για το κέντρο, σε αντίθεση με τον αναπτυσσόμενο πανικό για τα δεξιά του…
Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πότε συνειδητοποίησε ότι έπαψε να αποτελεί το «φαβορί» για το προεδρικό αξίωμα; Αργά το απόγευμα της Τρίτης διά της… εις άτοπον απαγωγής: Έως και την ώρα που κατέφθανε στον Ιανό για να μιλήσει (μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, που τον ήθελε διακαώς στην Ηρώδου του Αττικού!) στην παρουσίαση βιβλίου, το τηλέφωνό του δεν είχε χτυπήσει. Κατόπιν, ήταν αργά πια…
Στην ίδια εκδήλωση μάλιστα ήταν παρούσα λόγω κοινής καταγωγής από τη Θράκη με τον συγγραφέα Γ. Λασκαράκη και η έτερη πικραμένη της βραδιάς, η Κ. Σακελλαροπούλου, με την οποία αντάλλαξαν και μια χειραψία εκατέρωθεν συγκατάβασης: Η μία «έφευγε» δίχως ο άλλος να τη διαδέχεται…
Το γεγονός πάντως ότι ο (αδιαμφισβήτητα ευφυής και παλιός στο πολιτικό κουρμπέτι) Ευάγγελος πίστευε ακόμη μέχρι προχθές ότι είχε αυξημένες πιθανότητες να είναι εκείνος ο προτεινόμενος, επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο του Κυριάκου να θολώσει πάνω απ’ όλα τα νερά με τις αλληλοαντικρουόμενες φήμες και διαρροές για το πρόσωπο που θα επέλεγε μάλλον πέτυχε!
Εκείνο που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι εάν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναθεωρήσει ή όχι τη σύμφωνη γνώμη του υπέρ της αλλαγής της συνταγματικής διάταξης που επέτρεψε τώρα την επιλογή ενός αμιγώς κομματικού υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Για την ιστορία, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής εγκρίθηκε με 224 ψήφους αρχικά τον Μάρτιο του 2019 και επικυρώθηκε στη συνέχεια από την πλειοψηφία της Ν.Δ. μετά τις εκλογές.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»