Του Ανδρέα Καψαμπέλη
«Αφήνουμε πίσω τις φουρτούνες και τη μιζέρια τού χθες» μας είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης, «κουνώντας το δάχτυλο» της γνωστής οίησης που τον χαρακτηρίζει. Αν πάντως με τον όρο «μιζέρια» αναφέρεται στα νέα αρνητικά ρεκόρ που σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της πέμπτης με έκτη χρονιά της δικής του διακυβέρνησης, μάλλον πρέπει να ξαναδεί τα ελληνικά του…
Μέσα στο 2024, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε στα 407,059 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο…
Παγκόσμιο ρεκόρ επί των ημερών Μητσοτάκη και για τα χρέη των ιδιωτών προς την Εφορία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχει το υψηλότερο ποσοστό χρεών σε σχέση με το ύψος των φορολογικών εσόδων. Τα δε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο εκτινάχθηκαν κι αυτά, στα 107,3 δισ. ευρώ…
Πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» και τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυξημένα κατά 700 εκατ. σε σχέση με τα τέλη του 2023, που είχαν διαμορφωθεί σε 2,8 δισ. Μιζέρια κι αυτή, ε;
Αρνητικό ρεκόρ επίσης στο εμπορικό έλλειμμα, καθώς μόνο στο δεκάμηνο αυξήθηκε κατά 220,6 εκατ. ευρώ και έφτασε τα 8 δισ. ευρώ ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών…
Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του πραγματικού εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη από το 2010, με τη μεταβολή να παραμένει στο -28%. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τον σχετικό δείκτη ακόμη και πάνω από 150%-160%. Ουραγός η Ελλάδα και στην αγοραστική δύναμη, ακολουθούμενη μόνο από τη Βουλγαρία!
«Κερδίσαμε», όμως, σε κάτι άλλο τη Βουλγαρία: έχουμε πλέον και το υψηλότερο ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι είναι φτωχοί και δύσκολα τα βγάζουν πέρα (67%), ενώ στην αμέσως επόμενη χώρα -τη Βουλγαρία- το αντίστοιχο είναι μόλις 33,2%. Να μη… μιζεριάζουμε κιόλας!
Για τον πληθωρισμό τα πράγματα είναι γνωστά: γύρω στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, όταν στην ευρωζώνη είναι 2,2%. Ειδικό ενδιαφέρον έχει το αρνητικό ρεκόρ στη φορολογία καυσίµων, καθώς η χώρα μας μοιράζεται την τρίτη θέση µε την Ιταλία και τη Γερµανία.
Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα μετρήσει λιγότερες από 70.000 γεννήσεις το 2024, καταγράφοντας ακόμα ένα διαδοχικό ιστορικό χαμηλό στο μέτωπο του Δημογραφικού. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν το 2023, με 71.455 γεννήσεις, και το αμέσως προηγούμενο το 2022, με 76.095 γεννήσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται όμως στη χειρότερη θέση μεταξύ των «27» όσον αφορά και την αντιστοιχία μεταξύ της εκπαιδευτικής κατάρτισης και του είδους της απασχόλησης των νέων εργαζομένων, ηλικίας 20 έως 34 ετών. Τελευταίοι στην κατάταξη…
Αρνητικό ρεκόρ είχαμε και στις κενές θέσεις εργασίας, που μέσα σε μία 4ετία πενταπλασιάστηκαν. Εδώ, η κυβέρνηση έχει βρει τη… λύση μέσω της νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών!
Αυτά για να μη… μιζεριάζουμε!