Στην Κουμουνδούρου έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου το κόμμα να φλερτάρει ξανά με το 3%
Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Το 2024, στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα πήγαν λάθος. Καθηλώθηκε σε μια αυτοκαταστροφική περιδίνηση, που λίγο έλειψε να τον ξαναστείλει στις περιοχές του 3%. Στο μεσοδιάστημα, έκαναν όλοι μαζί ό,τι περνούσε απ’ το χέρι τους ώστε να χαθεί τελείως η σοβαρότητα και να υποκατασταθεί η πολιτική από ανταλλαγή υποτιμητικών και εχθρικών σχολίων, κάτι που προκάλεσε στους πολίτες αποστροφή.
Αρκετοί στην Κουμουνδούρου το μετάνιωσαν οικτρά που, πάνω στη σπουδή τους να κόψουν τα φτερά της Έφης Αχτσιόγλου μετά την αποχώρηση Τσίπρα, άνοιξαν απερίσκεπτα τον δρόμο για να περάσει ο «Αμερικανός μπρόκερ», χωρίς καν να ελέγξουν αν είχε κάποια υποτυπώδη σχέση με την Αριστερά. Οι συνέπειες πληρώθηκαν πολύ ακριβά στο ταμείο…
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία ακόμα διάσπαση, μετά τις αποχωρήσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας «7+7» (Χαρίτσης, Νασιόπουλος κ.ά.) ήδη τον Νοέμβριο του 2023, κι έχασε πολύ περισσότερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου τον έστειλε ο λαός με την ψήφο του. Κυρίως είδε τον κόσμο που τον στήριζε να φυλλορροεί και να παίρνει αποστάσεις από το χαμηλής ποιότητας θέαμα που προσέφερε το κόμμα.
Στην άκρη του χρόνου, με την αποχώρηση του ανεκδιήγητου Κασσελάκη και την ανάδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πέτυχαν να ανακόψουν τον ηθικό και πολιτικό κατήφορο, και να περισώσουν κάτι από την παρτίδα, βάζοντας στο εξής πλώρη ώστε να ανακτήσουν τα σκήπτρα που έχασαν άδοξα στον πολιτικό ανταγωνισμό.
Αυτή τη φορά, λένε κάποιοι, βοήθησε και ο Τσίπρας, που συνειδητοποίησε με καθυστέρηση ότι για να διαμορφωθούν συνθήκες πρόσθεσης δυνάμεων στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να καταντήσει κόμμα-κέλυφος. «Να ξαναγίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή και την κοινωνία» οριοθετεί τους στόχους ο Σ. Φάμελλος, χωρίς να είναι βέβαιο εάν το κόμμα του καθάρισε μια και καλή με τις αποχωρήσεις βουλευτών.
Πρόταση Τεμπονέρα
Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα «να τα βρουν» σε πρώτη φάση με τη Νέα Αριστερά, η οποία μπορεί να οργάνωσε το ιδρυτικό της συνέδριο, αλλά δημοσκοπικά εμφανίζεται στάσιμη. Στελέχη της, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απορρίπτουν κάθε σκέψη για επανένωση, αλλά η πλειοψηφία δεν θα αντιδρούσε στο ενδεχόμενο θεσμικής συνεργασίας. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής ομόσπονδο κόμμα ήταν.
Το κακό για την Κουμουνδούρου άρχισε από την επομένη της εκλογής Κασσελάκη, το 2023. Ο νέος αρχηγός κήρυξε έναν πρωτοφανή πόλεμο στην παλιά φρουρά στελεχών. Με λόγο διχαστικό προσπαθούσε καθημερινά να προκαλέσει πολιτικά και ψυχολογικά ρήγματα ανάμεσα στη «νομενκλατούρα», όπως χαρακτήριζε υποτιμητικά τα ιστορικά στελέχη, και τη βάση, με την οποία, όπως μονότονα επαναλάμβανε, ο ίδιος επικοινωνούσε «αδιαμεσολάβητα».
Στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολίαζαν στα κομματικά γραφεία, μετατράπηκε σε ένα ασπόνδυλο κόμμα και τα όργανα έπαψαν να λειτουργούν, διότι ο Κασσελάκης δεν έκρυβε ότι επιθυμούσε ένα κόμμα ιδιωτικής χρήσεως, με δομή ανώνυμης εταιρίας. Κάποιες προτάσεις που κατέθεσε για αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες απορρίφθηκαν, κατέτειναν στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα υβρίδιο με δήθεν «αριστερή» ορολογία, αλλά με δεξιές θέσεις, που θα μπορούσε μελλοντικά να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό φλέγεται να συγκροτήσει δική του Κ.Ο., ενδεχόμενο που απομακρύνεται για την ώρα. Στη χριστουγεννιάτικη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τον Κασσελάκη συνόδευε η Τζάκρη, αλλά όχι η Ράνια Θρασκιά και ο Π. Παππάς, που… αλληθωρίζουν προς τη Χ. Τρικούπη…
Και βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, όπως γράψαμε μεταφέροντας τις απόψεις του προηγούμενου οικονομικού διευθυντή Θύμιου Γεωργόπουλου, ότι ο Κασσελάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπορική αξιοποίηση του κτιρίου της Κουμουνδούρου και φυσικά την κρατική χρηματοδότηση…
Το μοιραίο λάθος
Μοιραίο, τεκμαίρουν αρκετοί, στάθηκε το λάθος να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα κάτω απ’ τη μέση, υπαινισσόμενος ότι επί των ημερών του κυκλοφορούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ σακούλες με μαύρο χρήμα. Στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Τσίπρας τον κάλεσε να προσφύγει στη βάση, οι εκλογές αποτράπηκαν με παρέμβαση των Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη, Σ. Φάμελλου και του «εξαδέλφου» Γιώργου Τσίπρα. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» φώναζε σε μια κρίση μεγαλείου. Η Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι, αλλά τα πράγματα έμειναν σε μια ισορροπία τρόμου.
Το γυαλί όμως είχε ραγίσει από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου άκουσε τον άλλοτε μέντορά του Π. Πολάκη να του λέει καταπρόσωπο: «Στέφανε, είσαι καλό παιδί (σ.σ.: αυτό αργότερα το αναίρεσε), αλλά δεν κάνεις…» Αρνήθηκε να πάει σε κάλπες, αλλά ζήτησε ο ίδιος να του υποβληθεί πρόταση μομφής, την οποία, χωρίς να υπολογίσει ότι οι παλιοί του σύμμαχοι τον είχαν εγκαταλείψει, έχασε.
Οργισμένος και θεωρώντας βασικό υπαίτιο τον Ν. Παππά, πήγε στην Κουμουνδούρου, μάζεψε τα πράγματά του και παρέδωσε τα κλειδιά, αναχωρώντας για το εξοχικό του στις Σπέτσες. Εκεί, καθισμένος στην παράνομη, όπως λέγεται, πισίνα του, φαίνεται πως του ήρθε επιφοίτηση κι αποφάσισε ότι δεν εξέπεσε από την προεδρία, διεκδικώντας με οπερετικό τρόπο, από χωρίου εις χωρίον, την επάνοδό του στο προσκήνιο. Ήταν, όμως, αργά… Η τελευταία Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να αποκλείσει την υποψηφιότητά του από τις εσωκομματικές εκλογές, κάτι που επικυρώθηκε υπό συνθήκες ελεγχόμενης δημοκρατικής νομιμότητας στο πρόσφατο επεισοδιακό συνέδριο στην Ιερά Οδό.
Ο Φάμελλος ανέκοψε την πτώση;
Και τώρα; Έναν μήνα από την εκλογή Φάμελλου, ο αντίκτυπος είναι θετικός, δηλώνουν κομματικές πηγές επικαλούμενες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Ανακόπηκε, προσθέτουν, απότομα η καθοδική πορεία του κόμματος και εμφανίζονται ήδη ανοδικές τάσεις στις μετρήσεις, ενώ η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως η εκλογή Φάμελλου είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Φαντάσου, λένε οι κακεντρεχείς στη Βουλή, να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και να αρχίσουν πάλι οι μετακομίσεις και οι αλλαγές γραφείων στο Κοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ! Αν ο Θεός της δημοκρατίας έπαιζε ζάρια, θα προσέφερε αυτή την ιλαρή στιγμή στη σκληρή ζωή μας…
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»