Ευχές του Άδωνη για το τέλος του «εξελληνισμού» από τους Σελευκίδες!

Η Χανουκά άρχισε να διαδίδεται, από τη δεκαετία του ’70, από τους Εβραίους της διασποράς

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ταυτόχρονα με τα Χριστούγεννα, προχθές 25 Δεκεμβρίου το σούρουπο, άρχισε και η εβραϊκή Χανουκά, που διαρκεί οκτώ νύχτες και ημέρες. Φέτος όμως η γιορτή αυτή έχει μια ιδιαίτερη χροιά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία. Και για ακόμη έναν λόγο…

Τι εορτάζεται ακριβώς; Η εξέγερση και η νίκη των Ιουδαίων με επικεφαλής την οικογένεια των Μακκαβαίων ή Ασμοναίων, σε βάρος του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα.

Η δυναστεία των Σελευκιδών ιδρύθηκε το 305 π.Χ. από τον στρατηγό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Σέλευκο Α’ Νικάτορα, καλύπτοντας σε γενικές γραμμές τη γεωγραφική περιοχή της σημερινής Μέσης Ανατολής.

Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών ήταν σημαντικό κέντρο του ελληνιστικού πολιτισμού και η Συρία έμεινε ως το τέλος κεντρικός πυρήνας της. Οι Σελευκίδες αυτοτιτλοφορούνταν, μάλιστα, βασιλείς της Συρίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Αντιγόνου, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως «στρατηγό του Αλέξανδρου, βασιλιά της Συρίας».
Όταν πήρε τον θρόνο ο μικρότερος αδελφός του Σέλευκου Δ’, Αντίοχος Δ’, έκανε έναν επιτυχημένο πόλεμο εναντίον της πτολεμαϊκής Αιγύπτου και κατά την επιστροφή κατέλαβε την Ιερουσαλήμ. Φανατικός λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, τοποθέτησε βωμό του Ολυμπίου Διός μέσα στον Δεύτερο Ναό (που είχε αντικαταστήσει τον Ναό του Σολομώντα) και θέλησε να επιβάλει τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η επανάσταση των Μακκαβαίων και η ανακατάληψη του ναού το 162 π.Χ. έδωσαν τέλος στη διαδικασία εξελληνισμού των ιουδαϊκών κοινοτήτων της Παλαιστίνης που προωθούσαν οι Σελευκίδες βασιλείς. Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών γινόταν πλέον όλο και πιο ασταθής.

Η Χανουκά άρχισε να διαδίδεται, από τη δεκαετία του ’70, από τους Εβραίους της διασποράς, οι οποίοι, θέλοντας να προσαρμοστούν στον αμερικανικό τρόπο ζωής, επέλεξαν τη γιορτή αυτή που βρίσκεται κοντά στα Χριστούγεννα.

Προχθές, Τετάρτη, λοιπόν, πριν καλά καλά σουρουπώσει, από τους πρώτους που έσπευσαν να δώσουν δημοσίως τις ευχές του ήταν -ποιος άλλος;- ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Βασικά, δεν είχε προλάβει καλά καλά να επιστρέψει και από το Άγιον Όρος, όπου, παραμονές Χριστουγέννων, δεν παρέλειψε να κάνει τον σταυρό του και να διαβάσει το «Πιστεύω» στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, αναρτώντας το σχετικό βίντεο (αλίμονο!) στο διαδίκτυο.

«Σήμερα ευχόμαστε σε όλους τους Εβραίους φίλους μας חג שמח Hag Shameach για την πρώτη μέρα του Χανουκά. Και για να μην ξεχνιόμαστε “Είμαστε με το Ισραήλ” – “we stand with @Israel”» έγραψε.

Α, λάτρης επίσης κατά το παρελθόν της ελληνιστικής περιόδου -που τότε υπέστη μεγάλη ήττα- ο κ. Γεωργιάδης μόλις πριν από μερικές ημέρες παρουσίασε και το βιβλίο του «Ο Μέγας Αλέξανδρος», εγκωμιάζοντας τη λαμπερή προσωπικότητά του όπως και των διαδόχων του. Άλλο αυτό, όμως, ε;

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Ρε, πού πάτε, ρε! Πού πάτε;»

Τώρα που πλησιάζει η ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα ξαναμπεί θριαμβευτής στον Λευκό Οίκο και θα καθίσει στο...

Κύριε Ορφανέ, ο κόσμος καίγεται!

Tι όμορφα και καλαίσθητα στολίδια. Απ’ άκρη σε άκρη στην πόλη του Ναυπλίου απλώνονται μαγευτικά χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια. Κάθε λογής....

Προσκυνώντας τον… Μωυσή

Είναι μεγάλος ο καημός, όταν είσαι βουλευτής και δεν γίνεσαι με τίποτε υπουργός. Φτάνεις στα πρόθυρα της παραφροσύνης και...

Προμηθείς και όχι επιμηθείς

Τα έχουμε πει και άλλες φορές, φίλοι μου, ότι ο σκοπός του Τύπου είναι, εκτός των άλλων, και να...