Τι θα σκεφτόταν, άραγε, σήμερα ο βενιζελικός παππούς μου;

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Έχοντας πολεμήσει επί 11 συναπτά έτη -ιστορικά, το μεγαλύτερο πολυεθνικό μέτωπο και των δύο Παγκόσμιων Πολέμων ήταν στη Μακεδονία, με περίπου 1.300.000 στρατιώτες πολλών εθνών- και κουβαλώντας πάνω του πληγές και τραύματα από τη Μελούνα, έξω από τη Λάρισα (που πάντα έδειχνα στα παιδιά μου ανηφορίζοντας στον Βορρά και πάντα το ξεχνούσαν), μέχρι τον Σαγγάριο, λίγα έρημα χιλιόμετρα μακριά από την Άγκυρα, κι ύστερα γυρίζοντας κουρασμένος στο σπίτι που έχτισε κάπως αργότερα με τα χέρια του, το οποίο γράφει στο υπέρθυρο «Έτος 1929», με τον οπλισμό και την περηφάνια του όμως όρθια και με εννέα παράσημα ανδρείας που χάθηκαν μέσα στην ταραχή, όταν έπιασε φωτιά το παλιό πατρικό που το έχτισαν οι εξόριστοι Σουλιώτες πρόγονοί μας και το κάναμε αχυρώνα, αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν άραγε σήμερα ο βενιζελικός παππούς μου, ο πατέρας του πατέρα μου, ακούγοντας ότι οι Γλύξμπουργκ της οριστικά τέως βασιλικής οικογένειας, που τόσα δεινά κόστισαν στον τόπο, διάλεξαν να λέγονται Ντε Γκρες.

«Σάμπως μας λείπανε οι σκοτούρες…» Έτσι νομίζω, απαξιωτικά, θα το «έκλεινε» ο Σουλιώτης από τη σκλήθρα των Τζαβελλαίων, και θα συνέχιζε ατάραχος το κυριακάτικο μπαρμπέρισμα (Κυριακές τον επισκεπτόμουν συμφωνημένα), με τη φαλτσέτα που ακόνιζε σέρνοντάς την τελετουργικά πάνω στο δερμάτινο λουρί, μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο, χειμώνα – καλοκαίρι, με τη σόμπα αναμμένη και το ραδιοφωνάκι να μεταδίδει ήρεμα τη θεία λειτουργία.

Καθόμουν και τον κοίταγα σεβαστικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η σιωπή είναι διδακτική. Φουμάριζα κι εγώ, πίνοντας το τσιπουράκι μου αμίλητος. Τι να κάνω… Είχαμε ήδη δουλέψει μαζί κάποια χρόνια στην οικοδομή. «Τι ώρα θα σηκωθούμε αύριο, παππού;» «Στας 4.30!» Δεν έλεγε «στις», έλεγε «στας 4.30», σαν να ήταν αυτή η κουβέντα μια τελεσίδικη απόφαση που κρατάει τον κόσμο στη θέση του.

Έλεγε «στας Σέρρας», από όπου επίσης είχε περάσει δουλεύοντας, και αυτό μάλλον τον είχε εντυπωσιάσει. Μάθαμε γεωγραφία μαζί του. Ήξερα, ας πούμε, να ξεχωρίζω την καταγωγή από τα επώνυμα. Δεν ήταν τόσο ξένοι κι απόμακροι οι άνθρωποι τότε. Ρωτούσαν. Και, συνήθως, βρίσκαν γνωστούς. Αυτό το «τίνος είσαι;» είχε βάρος. Κουβαλούσες την ευθύνη του ονόματος.

Το Ροδολίβος, φερ’ ειπείν -τι εύηχη λέξη, κι ας μην το έχω ποτέ επισκεφτεί!-, το Μοναστήρι στη νότια Σερβία, όπου είχανε καλέσει τον Ευάγγελο παππού σε γάμο όταν τους έχτισε το σπίτι και τραγούδησε μελαγχολικά στα δικά τους και τους συγκίνησε, την Κωνσταντινούπολη, μέχρι το Παρίσι, όπου είχε συνεργείο με επίσημη άδεια του γαλλικού κράτους, και τη Μασσαλία, γιατί παντού έφτασε η ασίγαστη χάρη του πελεκώντας την πέτρα, απ’ όπου γύρισε «με αρεπούμπλικο και ριγωτό σταυρωτό κουστούμι», που ενθουσίασε τη γιαγιά, τα «ήξερα».

Μαζί του έχω κουβαλήσει λάσπη κι έχω βάλει κεραμίδια στα μισά -που λέει ο λόγος- δημόσια κτίρια της μικρής μας πόλης. Φθινόπωρο, με έπαιρνε κοντά να μαζέψουμε αμίλητοι τα ανθεκτικά μήλα από ένα μικρό φυτώριο που είχαμε στο βουνό. Εκεί όπου ξέχασε τον χειμώνα, ένα βράδυ που κατέβασε πρόωρα χιόνι, να λύσει το άλογό μας, τον Μάγκο, και τον φάγανε δεμένο λύκοι. Και τα καλοκαίρια φέρναμε τα σταφύλια στο σπίτι κάτω από τον Ίσβορο και τα πατούσαμε ευφρόσυνα ξυπόλητοι για να γίνουν κρασί. Ανέβαινα πάντα τους χειμώνες, όπου κι αν ήμουν, να του κόψω τα ξύλα, όταν περάσαν τα χρόνια. Έναν καφέ με κερνούσε στο τέλος η γιαγιά μου η Φωτεινή, της άφηνα συνωμοτικά κι εγώ κάτι στην ποδιά κι έφευγα. Την τελευταία φορά, ο παππούς με σταμάτησε. «Θα σ’ αφήσω μια λίρα έξτρα. Θα ’ρθεις να με σηκώσεις;» «Ναι, παππού». Τον πήραμε στις πλάτες με τα τσιγάρα στη μέσα τσέπη, να κεράσει εκεί που πάει, και βγήκανε κάτι παλιοί δικοί μας στο μισοχώρι και τον προβοδίζαν – «ε, μπρε Γκέλιο, να πας στο καλό και χαιρετίσματα στους δικούς μας».

  1. Δυστυχώς οι Γλύκσμπουργκ κατέστρεψαν την Μεγάλη Ελλάδα και μαζλι με την συμμορία τους κράτησαν καθυστερημένη την υπόλοιπη.
    Τώρα αυτοί έφυγαν, όμως η συμμορία παραμένει και καταστρέφει καθημερινά την Ελλάδα.
    Ένα νέο Γουδί είναι η λύση.

  2. Αγαπητέ αρθρογράφε, εγγονέ του τιμημένου παππού Ευαγγέλου και της γιαγιάς Φωτεινής.
    Φρονώ πως κι εγώ (ως υιός πολυτραυματία πατρός Ευαγγέλου στην Κορυτσά κι επίσης γιαγιάς Φωτεινής) μπορώ να καταθέσω τα εξής.
    Οι προηγούμενες εργατικές γενιές μας κατέλιπαν με θυσίες και κόπους τούτη δω την ευλογημένη γη.
    Όργωσαν, έκτισαν, βιοτέχνησαν, εμπορεύτηκαν, θαλασσοπνίγηκαν, ξενιτεύτηκαν κτλ. προκειμένου να συντηρήσουν και να ανδρώσουν τις δικές τους οικογένειές, που τα παλιά χρόνια ήτο τιμητικό να έχει κάποιος οικογένεια και κατιόντες.
    Δεν μπορώ να φανταστώ πως άνθρωποι που θα πέθαιναν για εθνική αποκατάσταση ελληνικών πληθυσμών και “για να μην αλλάξει αφεντικά” η χώρα θα ανέχονταν τον εποικισμό της πατρίδας τους και την αλλοίωση του πληθυσμού της.
    Τότε προς τι όλες οι θυσίες.
    Διώξανε τους βαλκάνιους και τους ούνα φάτσα για να μαυρίσει μελλοντικά η επιδερμίδα των απογόνων τους?
    Επομένως μάλλον θα είχαν πρωτεύον πρόβλημα με τον πάσα ένα απ’ τα μιλιούνια που χωρίς χαρτιά κιόλας μπουκάρει ως μελλοντικός πολίτης στην αφύλακτη από σύνορα χώρα, παρά από μερικές ελάχιστες εγγραφές στα δημοτολόγια.
    Και όχι, οι παππούδες δεν ήταν φιλοβασιλικοί, παραγωγικοί και γενναίοι ήσανε χωρίς να δανείζονται.

  3. Ο παππούς σας, καθότι πλέον θα είχε το πλήρες το γεγονότων, θα καταλάβαινε πολύ καλά, ποιος ήταν αυτός που προκάλεσε τόσα δεινά στον τόπο. ΥΓ. Καμμία απολύτως συμπάθεια για τους Δανούς, αν και ο Κων/νος ήταν ίσως ο μόνος Έλλην.

  4. Γιατί τόσο μίσος για την Βασιλική οικογένεια, τι κακό έκαναν στον τόπο,ας τα απαριθμιση κάποιος, φοβάμαι πως το μίσος προέρχεται από την αντιβελιζενικη θέση,παρόμοια έχουν σήμερα και όλοι οι αντικαραμανλικοι για τον εθνάρχη και ας ευεργετισε τον τόπο όσο κανένας άλλος πολιτικος στα τελευταία 200 χρόνια ελευθαιρου βίου της χώρας,είναι η ίδια νοοτροπια ορισμένων όπως εκείνων που φιλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, η κατάρα του γένους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Βασιλιάς Δαγρές

Ο κ. Αλιβιζάτος δεν συμφωνεί με το επώνυμο Ντεγκρές που διάλεξε ο Παύλος και η λοιπή βασιλική οικογένεια, διότι,...

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στις 21 Μαΐου 2005, ο δευτεροβάθμιος δικηγορικός σύλλογος των Σκοπίων γιόρταζε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του σε...

Πάμε έναν ιστορικό περίπατο!

Συμβαίνουν και αισιόδοξα πράγματα στην πατρίδα μας! Από εκείνα που μας δίνουν παρηγοριά και ελπίδα ότι δεν έχουν πάει...

Όλα τα μπουμπούκια στη χώρα της θεσμοθετημένης ατιμωρησίας!

Με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στην εγκληματικότητα, που έχει πάει σε άλλο επίπεδο…...