Του Χρήστου Μπολώση
Το έχουμε πει πολλές φορές ότι ο παλιός ελληνικός κινηματόγραφος τα έχει πει όλα.
Θυμάστε τη σπαρταριστή σκηνή (και ποια δεν ήταν σπαρταριστή) από το «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», όπου ο καθηγητής κ. Μακρυδάκης (Δ. Παπαγιαννόπουλος) εξηγεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο της βαρύτητας, τα αντικείμενα, όταν πέφτουν, πέφτουν προς τα κάτω… με τον κ. γυμνασιάρχη (Χρ. Τσαγανέας) να συμπληρώνει ότι «τα αντικείμενα πίπτουν πάντοτε καθέτως και ουδέποτε οριζοντίως».
Τούτων δοθέντων, είναι ανεξήγητο αυτό που κάθε φορά μάς λένε οι μετεωρολόγοι, ότι δηλαδή «η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα», διότι, σύμφωνα με τον κ. Βεβαίως Βεβαίως, τα αντικείμενα, άρα και η θερμοκρασία, πίπτουν πάντοτε καθέτως και ουδέποτε οριζοντίως.
Προφανώς το αναφέρουν για να δώσουν έμφαση. Αλλά πρέπει να το λένε λάθος;
Ας λένε «μαύρο φίδι που μας έφαγε» ή «θα ρίξετε στο τζάκι και τις καρέκλες σας» ή «θα κάνει τόσο κρύο, που και οι πολικές αρκούδες θα βγουν στην Ερμού τη Μπλακ Φράιντεϊ να ψωνίσουν παλτά» ή «θα μας πάρει ο διάολος τον πατέρα, μετά συγχωρήσεως» και, τέλος πάντων, υπάρχουν ένα σωρό εκφράσεις για να μας ενημερώσουν για την «κάθετη πτώση», αν βεβαίως γίνει, διότι πολλά λέγονται από τους μετεωρολόγους και λίγα γίνονται.