Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθε από χθες το βράδυ η Γαλλία, καθώς τελικά, ως αναμενόταν, ο Μισέλ Μπαρνιέ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μετά το 1962 που χάνει τη θέση του από πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος της κυβέρνησής του, αλλά και ο επικεφαλής του πιο βραχύβιου κυβερνητικού σχήματος της 5ης Δημοκρατίας, καθώς κατάφερε να μείνει στην εξουσία μόλις για ένα τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, και όπως μετέδιδαν χθες τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Νέο Αριστερό Μέτωπο ψήφισαν 331 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης – ενώ για την υπερψήφιση της πρότασης απαιτούνταν τουλάχιστον 289 ψήφοι, την ώρα που Αριστερά και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχουν συνολικά 332 ψήφους. Κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ είχε κατατεθεί βέβαια και δεύτερη πρόταση – αυτή από το κόμμα της Λεπέν. Παρ’ όλα αυτά προηγήθηκε η συζήτηση αυτής του Μετώπου ως μεγαλύτερου κοινοβουλευτικά σχηματισμού και με δεδομένη τη στήριξη των δύο μεγάλων παρατάξεων παρά τις τεράστιες ιδεολογικές τους διαφορές, η συζήτηση της δεύτερης πρότασης θεωρούνταν πλέον περιττή.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ο Μπαρνιέ υπενθύμισε το εξαιρετικά περίπλοκο πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών της χώρας και δήλωσε ότι «η αλήθεια θα φανεί σε κάθε κυβέρνηση. (…). Το χρέος θα είναι πάντα εκεί». Είχε προηγηθεί η ομιλία της Λεπέν που μεταξύ άλλων τόνισε πως «είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας» και υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως δεν χαίρεται που η παράταξή της υποχρεώθηκε να υποστηρίξει την πρόταση μομφής της Αριστεράς, αλλά διευκρίνισε πως «οι θεσμοί μάς αναγκάζουν να αναμειγνύουμε τις ψήφους μας». Αυτό που περιμένουν πλέον οι πάντες είναι τις κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν που αναμένεται να διορίσει τον διάδοχο του Μπαρνιέ, αν και τα προβλήματα για τη Γαλλία είναι πλέον μπροστά, όπως σχολίαζαν χθες αναλυτές.