Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν μεγάλο πατριώτη και εθνικό ευεργέτη

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ζωή και το έργο του δημοκράτη, ευπατρίδη αλλά και φιλάνθρωπου και άριστου οικογενειάρχη, για τον θάνατο του οποίου πενθεί η χώρα

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων για να συναντήσει και πάλι τη Μαριάννα του, την ωραία Ερμιονίτισσα, τη γυναίκα της ζωής του και μητέρα των παιδιών του! Δεκαέξι μήνες άντεξε χωρίς τον έρωτά του, το στήριγμά του, καθώς με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που «έφυγε» στις 24 Ιουλίου 2023, συμπορεύτηκαν με σπάνια αμοιβαία κατανόηση, αρμονία, έρωτα και αγάπη. Η Κρήτη και το Ρέθυμνο πενθούν για τον χαμό του, η Επισκοπή θρηνεί με μαντινάδες τον γέννημα θρέμμα οραματιστή Κρητικό, το πέμπτο παιδί του Γιάννη και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, που γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1933….

Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε: «Ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο». Πράγματι, χθες η Κρήτη και όλη η Ελλάδα αποχαιρέτησαν τον μεγάλο πατριώτη και εθνικό ευεργέτη, που με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό ξεχώρισε όχι μόνο για την οξυδέρκεια και τη διορατικότητά του στις μπίζνες, αλλά κυρίως για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και στον συνάνθρωπο, σε όποιον είχε ανάγκη και του χτυπούσε την πόρτα. Δημοκράτης, οραματιστής, ντόμπρος, φιλάνθρωπος, άριστος οικογενειάρχης, ευπατρίδης.

Όραμα

Απλός και προσιτός, αλλά και συνάμα αυστηρός στην κρίση του. Αυτή ήταν η επιτομή του χαρακτήρα του για όσους τον γνώρισαν… Για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 62 χρόνια ο σπουδαιότερος άνθρωπος της ζωής του ήταν η Μαριάννα του. Με την ίδια να ζει και να αναπνέει για τον Βαρδή της, έμελλε κι εκείνος να είναι ο βράχος της από την αρχή του οράματός της για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»! Από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν έμειναν ερωτευμένοι μέχρι το τέλος της ζωής τους… Ο ένας για τον άλλον. Στον Πειραιά, σε ένα φιλικό σπίτι, ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννη, τότε νεαρός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, θα γνωρίσει τη Μαριάννα, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια.

Η γνωριμία αυτή έμελλε να σημαδέψει τη ζωή και των δύο, αφού από την πρώτη ματιά που αντάλλαξαν ένιωσαν πως οι ζωές τους είχαν αιώνια ενωθεί. Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου 1961, με κουμπάρο τον Χρήστο Λαμπράκη, και άρχισαν την κοινή τους ζωή σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη, ένα ερωτευμένο, νεαρό ζευγάρι, με μοναδικό πλούτο τα όνειρα, την αγάπη τους και τα πέντε τους παιδιά -τον Γιάννη, τη Χριστιάννα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα. Η αξέχαστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη ζούσε για τον Βαρδή της: «Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ξεκινήσαμε την οικογένειά μας σε ένα μικρό διαμέρισμα. Φυσικά, τότε δεν μπορούσα να φανταστώ όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της. Το μεγάλωμα των πέντε παιδιών μας, και με τους δυο μας πάντα δίπλα τους, η εξορία του Βαρδή στην Αμοργό κατά την περίοδο της δικτατορίας…

Αμέτρητες στιγμές όμορφες, αλλά και στιγμές δύσκολες, όπως άλλωστε στη ζωή κάθε ανθρώπου. Πολύ έντονα θυμάμαι την περίοδο της εξορίας του Βαρδή στην Αμοργό. Τότε είχαμε ήδη αποκτήσει τα τρία μας παιδιά – με το τρίτο νεογέννητο στην κούνια. Ένιωθα την καρδιά μου κομμένη στα δύο: ανάμεσα στον άντρα που λάτρευα και στα παιδιά µου, που ήταν το κέντρο της ζωής µου. Παίρνοντας ένα καΐκι μέσα στον χειμώνα πήγα στην Αμοργό µε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας, τον Γιάννη και τη Χριστιάννα. Μέναμε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, πλημμυρισμένοι όμως από την αγάπη και τη συμπαράσταση των κατοίκων της Αμοργού. ∆εν θα τους ξεχάσω ποτέ… Κάθε µέρα έβρισκα στο παράθυρό µας πότε ένα μπουκάλι γάλα, πότε δύο αβγά, ένα ζεστό ψωμί… Η αγάπη τους ήταν βάλσαμο στην ψυχή µας…» ήταν τα λόγια της Μαριάννας σε συνέντευξή της για τον Βαρδή της, που από χθες, έπειτα από δεκαέξι μήνες, είναι και πάλι αγκαλιασμένοι στον ουρανό….

Η συμμετοχή στο αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού και η εξορία στην Αμοργό

Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης καταγόταν από ηρωική οικογένεια των Σφακίων και ήταν απόγονος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη, αρχηγού της κρητικής εξέγερσης κατά των Οθωμανών. Τo 1955 αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ο αείμνηστος αδελφός του, Νίκος. Στις ιδιωτικές του συζητήσεις με φίλους άνοιγε το συρτάρι του γραφείου του και έδειχνε με υπερηφάνεια το πηλήκιο του αξιωματικού, αρχίζοντας τις διηγήσεις από εκείνη την περίοδο της ζωής του που λάτρευε.

Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. Τον Ιούλιο του 1967 αποστρατεύτηκε αναγκαστικά από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης και εξορίστηκε στην Αμοργό. Ήταν 34 ετών και με τη σύζυγό του Μαριάννα είχαν αποκτήσει τα τρία από τα πέντε τους παιδιά. Αργότερα η ελληνική Πολιτεία τίμησε τη δράση του και του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου υποναυάρχου. Δεξί χέρι του αδελφού του Νίκου, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, όταν αφέθηκε ελεύθερος, αφοσιώθηκε πλήρως στις επιχειρήσεις ως ιδρυτικό μέλος της Motor Oil, που συστάθηκε τον Μάιο του 1970. Δύο χρόνια αργότερα κέρδισε μία από τις τρεις άδειες διυλιστηρίων που παραχώρησε το τότε καθεστώς. Κι έτσι το 1972 άρχισε η λειτουργία του διυλιστηρίου στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, της Κορινθίας, το οποίο, λόγω του τότε προστατευτισμού της ελληνικής αγοράς καυσίμων, ιδρύθηκε ως εξαγωγικό διυλιστήριο.

Το «Βέλος»

Την Πρωτοχρονιά του 1973 το φλουρί στο σπίτι του Νίκου Βαρδινογιάννη το κερδίζει ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος» Νίκος Παππάς. Συμβολικό κατά μία έννοια, αφού τον Μάιο εκείνης της χρονιάς αποκαλύφθηκε το Κίνημα του Ναυτικού, με αξιωματικούς που στόχευαν την ανατροπή της χούντας και την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Νίκος Βαρδινογιάννης είχε εξασφαλίσει στην «ομάδα» του Νίκου Παππά ότι θα έχει στη διάθεσή της ένα τάνκερ αλλά και τις εγκαταστάσεις στους Αγίους Θεοδώρους και στους Καλούς Λιμένες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ανεφοδιασμού.

Όμως το σχέδιο αποκαλύφθηκε: το αντιτορπιλικό «Βέλος», υπό τον Νίκο Παππά, διέφυγε στην Ιταλία, ενώ οι εναπομείναντες αξιωματικοί του κινήματος συνελήφθησαν. Στη συνέχεια αμνηστεύτηκαν από το δικτατορικό καθεστώτος. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης προσέλαβε, επίσης, πολλούς από τους αξιωματικούς που έχασαν τη δουλειά τους στις επιχειρήσεις του. Επίσης, κάλυψε και τα έξοδα επιστροφής του αντιτορπιλικού «Βέλος» στην Ελλάδα, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του ’74. Όλα αυτά έχοντας για πάντα στην καρδιά του τους ανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αδερφού του, Νίκου, ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας. Σε καιρούς δύσκολους συνέχισε το έργο με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και βαθιά υπευθυνότητα, που τον διέκρινε. Με όραμα, εργατικότητα, μεθοδικότητα και σκληρούς αγώνες μετέτρεψε το μικρό διυλιστήριο λιπαντικών στους Αγίους Θεοδώρους στον σημερινό ηγετικό ενεργειακό όμιλο διεθνούς βεληνεκούς. Η Motor Oil είναι η ναυαρχίδα του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Με σταθερά βήματα, στιβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις και προσήλωση στον στόχο, είδε το έργο του να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.

Η προσφορά του στον επιχειρηματικό και κοινωνικό τομέα έχει αναγνωριστεί με πληθώρα διακρίσεων και βραβείων, μεταξύ των οποίων: Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, ο τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία. Ο τίτλος του αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015. Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία. Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας το 2018, ενώ την ίδια χρονιά η Παγκρήτιος Ένωση τον αναγόρευσε σε επίτιμο πρόεδρο για την προσφορά και τη συμβολή του στη διάδοση της κρητικής παράδοσης.

Πώς γράφτηκε η ιστορία της «αυτοκρατορίας» του

Ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας, αλλά και παράγοντες της ελληνικής οικονομίας υπήρξε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή 91 ετών, αφήνοντας μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές της οικογένειάς του. Η δημιουργία της Motor Oil, που μετεξελίχθηκε σε έναν παντοδύναμο διεθνή ενεργειακό όμιλο, με κύκλους εργασιών δισεκατομμυρίων (έφτασε τα 16,63 δισ. το 2022) και χιλιάδες εργαζομένους, αποτελεί σαφώς το «πολυτιμότερο πετράδι του στέμματος» για τον πατριάρχη της.

Η ιστορία άρχισε να γράφεται για τη Motor Oil το μακρινό 1970, όταν μαζί με τον αδελφό του Νίκο εγκαινίασαν το διυλιστήριό της στους Aγίους Θεοδώρους προτού ακολουθήσει μια «χρυσή» πορεία δεκαετιών. Αν και άρχισε με έναν μισθό 2.500 δραχμών από το Πολεμικό Ναυτικό την κοινή ζωή του με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στις αρχές των 60s, έγινε ένας μεγιστάνας του πετρελαίου και εφοπλιστής, με περιουσία που υπολογίζεται σε 2,3 δισ. δολ. από το «Forbes» την ημέρα του θανάτου του.

Ναυαρχίδα

Η επιχειρηματική «αυτοκρατορία» του ομίλου Βαρδινογιάννη, του οποίου ο ίδιος ηγήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, επεκτάθηκε σε ένα ευρύ φάσμα, πέρα από την αγορά των καυσίμων, στη ναυτιλία, στην ενέργεια, στον τραπεζικό κλάδο, στα ξενοδοχεία, στην τεχνολογία, στα ΜΜΕ (με τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες) κ.ά. και φυσικά στο ποδόσφαιρο, όπου η οικογένειά του διατήρησε στην κατοχή της το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την πρώτη ημέρα που το άθλημα πέρασε στην εποχή του επαγγελματισμού (1979) έως το 2008, επί πολυμετοχικότητας, και στη συνέχεια ενός σημαντικού ποσοστού έως το 2012.

Με «ναυαρχίδα» πάντα τη Motor Oil, οι δραστηριότητες και οι συμμετοχές των μελών της οικογένειάς Βαρδινογιάννη περιλαμβάνουν, διαχρονικά, σειρά ομίλων μεγάλου μεγέθους στους κλάδους τους, όπως οι Τράπεζα Πειραιώς, Optima bank, Xios Bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, Ελλάκτωρ, οι εταιρίες πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας, αντίστοιχα, των γιων του, η Real Consulting και η νεοϊδρυθείσα ThreaScene, αλλά και οι AVE Group of Companies, Odeon, ΑΝΕΚ Lines.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης χαρακτηρίστηκε ένας οραματιστής επιχειρηματίας και άνθρωπος των μεγάλων deals. Το 1973 διαδέχθηκε τον αδελφό του Νίκο, που έφυγε από τη ζωή, στη διοίκηση της Motor Oil, την οποία «γιγάντωσε». Χρονιά-ορόσημο το 1996, όταν επιτεύχθηκε η στρατηγική συμφωνία με τον σαουδαραβικό κολοσσό Saudi Aramco, που απέκτησε το 50% της Motor Oil, και το 2005 εξαγοράστηκε πάλι από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Η επίθεση της 17Ν που… βρήκε δοκάρι

Στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη είχε γίνει στις 20 Νοεμβρίου 1990 ο τότε 57χρονος Βαρδής Βαρδινογιάννης. Οι δράστες τού είχαν στήσει καρτέρι στη Νέα Ερυθραία, εκτοξεύοντας τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του αυτοκινήτου του. Η επιβλητική Mercedes 560 SEL Sonderklasse Einspritzung Lang, αξίας 95 εκατ. δραχμών, περνούσε τη γωνία των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Κώστα Βάρναλη, στην πλατεία Διλβόη.

Σε εκείνο το σημείο ήταν παγιδευμένο ένα όχημα που περιείχε μηχανισμό εκτόξευσης τριών ρουκετών που βρήκαν στόχο τη Mercedes. Όμως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή της. Οι δύο ρουκέτες δεν εξερράγησαν, επειδή, όπως αναφέρουν ειδικοί της εποχής, εκτοξεύτηκαν από απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων.
Επιτόπου έφτασαν δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες, αλλά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο σημείο μετέβη ο αδερφός του Βαρδή, Γιώργος Βαρδινογιάννης, από την Εκάλη, περικυκλωμένος από τους άνδρες της συνοδείας του.

Οδήγησε ο ίδιος, έφτασε στην πλατεία Διλβόη μαζί με τη σύζυγό του Αγάπη και παρέλαβε τον αδερφό του. Μετά την επίθεση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με εντυπωσιακή ψυχραιμία, επικοινώνησε με τον Αντώνη Λιβάνη, στενό φίλο του και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντάς του με νόημα: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και η μπάλα βρήκε το δοκάρι…». Σε πολυσέλιδη προκήρυξη, η 17Ν αναγνώρισε την αποτυχία λόγω του «θωρακισμένου θηρίου» που προστάτευσε τον επιχειρηματία. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2002, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη.

«Συμμετείχα στην ενέργεια εκτόξευσης τριών ρουκετών κατά του Βαρδινογιάννη, στην Εκάλη. Μαζί μου ήταν ο αδελφός μου ο Σάββας, ο Λουκάς (σ.σ.: Κουφοντίνας) και πιθανόν ο “Χάρης” (σ.σ.: Ηρακλής Κωστάρης). […] Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μπουτόν το πάτησε ή ο Σάββας ή ο Λουκάς» ανέφερε. Στη δίκη της 17 Νοέμβρη ο Δημήτρης Κουφοντίνας ρώτησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, που είχε καταθέσει ως μάρτυρας, αν όντως είπε τη φράση με το… πέναλτι του Σαραβάκου, με τον επιχειρηματία να απαντά: «Εγώ είπα ένα καλαμπούρι, για να δώσω έναν καλαμπουρίστικο τόνο στην επίθεση που μου έγινε και το είπα τηλεφωνικά σ’ έναν φίλο μου, στον Αντώνη Λιβάνη, να πω και σε ποιον το είπα. Και δεν δείχνει τίποτα. Ούτε παραδέχομαι ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν δικαίωμα να αντλήσουν από τους εαυτούς τους να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν, τους θανάτους που έκαναν. Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είπε απευθυνόμενος στους κατηγορουμένους: «Είστε τυχεροί που είστε εδώ και δεν σας εντόπισα νωρίτερα…»

Συλλυπητήρια μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

Θλίψη σκόρπισε και στον πολιτικό χώρο η απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξήρε τη συνεισφορά του στην πατρίδα, αλλά και στην οικονομική και την κοινωνική ζωή του τόπου. «Πολυσχιδής και ακάματος, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χρέος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για έναν «πατριάρχη μιας οικογένειας που σφράγισε με τη δράση της την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα του τόπου όλες τις τελευταίες δεκαετίες». Επιπλέον πρόσθεσε πως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αφήνει ένα τρανό παράδειγμα πετυχημένου Έλληνα, που πίστεψε στην ομαδική προσπάθεια. «Να προσέχετε και να ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας» είχε συμβουλέψει τους συνεργάτες του σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις του, ενώ πάντα θα ηχούν και τα λόγια τους για το χρέος κάθε ισχυρού παράγοντα: «Πάνω από όλα και όλους πρέπει να έχουμε την πατρίδα».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στο δικό του μήνυμα εξήρε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη για την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό. «Ο επίτιμος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Βαρδής Βαρδινογιάννης τίμησε τη στολή του Έλληνα αξιωματικού σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Ήταν σημαντικός οικονομικός παράγοντας της πατρίδας μας με πολυσχιδή δραστηριότητα. Διακρίθηκε μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Μαριάννα για τη μεγάλη προσφορά στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» καταλήγει ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη εξέφρασε μέσα από ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στάθηκε απέναντι στη χούντα διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού. Ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας, που άνοιξε νέους δρόμους στο επιχειρείν. Μαζί με τη συνοδοιπόρο της ζωής του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν σπουδαίο κοινωνικό έργο, με κορωνίδα τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην πατρίδα μας. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του». «Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης υπήρξε πολλαπλώς εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας μας, δοθέντος ότι η δραστηριότητά του και η προσφορά του υπερβαίνουν κατά πολύ την ούτως ή άλλως άκρως επιτυχημένη, επιχειρηματική και εν γένει οικονομική πορεία του» αποχαιρέτησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρωτοπόρος

Σε συλλυπητήρια δήλωση προχώρησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: «Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε όλη του τη ζωή υπήρξε πρωτοπόρος. Οραματιστής και εργατικός αναδείχθηκε σε κορυφαίο παράγοντα της ελληνικής βιομηχανίας και της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πέραν της πολυσχιδούς επιχειρηματικής δράσης του, διακρίθηκε και για την πλούσια φιλανθρωπική προσφορά του, έχοντας στο πλάι του πολύτιμη συμπαραστάτρια την αείμνηστη σύζυγό του».

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις

Από χθες, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των τραπεζικών προμηθειών, όπως είχε...

Δημοσιονομικός συντηρητισμός

Με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί...

Πώς ο πληθωρισμός ακυρώνει τις αυξήσεις

Μπορεί το 2024 να σημειώθηκε άνοδος των πραγματικών αμοιβών ανά απασχολούμενο έπειτα από δύο έτη συρρίκνωσης, η αύξηση όμως...

Το μπαξίσι έχει επανέλθει σχεδόν σε κάθε συναλλαγή

Η χώρα μας έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στον ωχαδελφισμό και στην ανοχή σε παράτυπες, στα όρια της παρανομίας,...