Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*
Ένα μεγάλο στοίχημα που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν σε μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουμε εστιάσει όλοι -και δικαιολογημένα- στο θέμα της ακρίβειας που «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών και απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και τους κινδύνους που εμφανίζονται στον ορίζοντα από δύο μεγάλα ζητήματα: το Δημογραφικό και το Στεγαστικό. Πρόκειται για προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις και να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή.
Το Δημογραφικό συνδέεται άμεσα με την ακρίβεια, καθώς αν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, δύσκολα αποφασίζει να προχωρήσει στην απόκτηση ενός παιδιού. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί δραματικά οι γεννήσεις στη χώρα μας. Όλες οι προβλέψεις που υπάρχουν σήμερα εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί σημαντικά. Μιλάμε λοιπόν για έναν εθνικό κίνδυνο, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με στοχευμένα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ απαιτούνται δράσεις και από φορείς.
Εμείς ως ΕΕΑ έχουμε λάβει την απόφαση να ενισχύουμε με το ποσό των 5.000 ευρώ κάθε εργαζόμενο του επιμελητηρίου που αποκτά παιδί, ενώ θα καλύπτουμε το κόστος 10 μεταπτυχιακών προγραμμάτων για παιδιά μελών μας. Είναι κινήσεις που θεωρούμε ότι μπορούν να δώσουν κίνητρα σε νέα ζευγάρια να αυξήσουν τα μέλη των οικογενειών τους.
Με την προσπάθεια αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος συνδέεται άμεσα και το στεγαστικό ζήτημα, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και θα συνεχίσει σίγουρα να μας απασχολεί. Και αυτό πρέπει να μπει στο «μικροσκόπιο» της Πολιτείας. Δεν μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος να πηγαίνει στην καταβολή ενός ενοικίου σπιτιού. Γιατί πολύ απλά δεν θα περισσεύει τίποτα για άλλα έξοδα. Από αυτά που απαιτεί το μεγάλωμα ενός παιδιού έως την κατανάλωση κάποιων ειδών που στηρίζουν πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.
Στο κομμάτι της κτηματαγοράς παρατηρείται έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που εκπόνησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις μεσιτικές υπηρεσίες και η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, ένα ποσοστό κοντά στο 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι είναι πιθανό να αγοράσει, πουλήσει ή ενοικιάσει κάποιο ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία. Η ζήτηση για μεσιτικές υπηρεσίες παραμένει ισχυρή, ακριβώς γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι για ένα σπίτι ή μια επαγγελματική στέγη.
Το μεγάλο θέμα λοιπόν είναι να μπορούν να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες, αλλά υπό προϋποθέσεις που να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν όσοι αναζητούν ένα ακίνητο. Και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες παρεμβάσεις από την Πολιτεία.
* Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.