Μετά το εντυπωσιακό δημοσκοπικό εύρημα από την MRB, ότι τέσσερις στους δέκα νεοδημοκράτες συμφωνούν με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το τι θα πουν στις επόμενες ομιλίες τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Ωστόσο η μεγάλη αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι για τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επιχείρησαν σκοπίμως, αλλά ανεπιτυχώς να διαχωρίσουν από τον κ. Σαμαρά τις προηγούμενες μέρες. Η χλιαρή -έως ψυχρή- χειραψία που αντάλλαξαν προχθές στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή ο πρωθυπουργός με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν χάρισε ούτε βλέμμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η καλύτερη απόδειξη για το τεταμένο κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο κ. Καραμανλής τη Δευτέρα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα, «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη». Η ομιλία του αναμένεται με ενδιαφέρον κυρίως για το αν θα αναφερθεί στα Ελληνοτουρκικά, εν όψει και της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον αν θα αναφερθεί και στην Αλβανία και στα Σκόπια – Βόρεια Μακεδονία, επαναλαμβάνοντας τις εθνικές κόκκινες γραμμές για την ενταξιακή τους προοπτική. Ιδίως για την Αλβανία, καθώς την Κυριακή πραγματοποιεί τη νέα του «φιέστα» στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στον απόηχο των επεισοδίων με τον Φρέντη Μπελέρη.
Ο πρώην πρωθυπουργός όμως κ. Καραμανλής θα μιλήσει και στις 24 Νοεμβρίου στην Πάτρα, όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το θέμα είναι επίκαιρο μετά και την προχθεσινή πρόκληση του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ -που άφησαν αναπάντητη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης-, ότι η Γερμανία θεωρεί το θέμα λήξαν. Επίσης, στις 8 Δεκεμβρίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»