Βαθαίνει το ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση με φόντο τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Στο παιχνίδι και ο Καραμανλής! Φουντώνει το «γαλάζιο» αντάρτικο!

Γύρω από το φαινόμενο της διαρκούς εσωστρέφειας περιστρέφεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς τα κρούσματα είναι συνεχόμενα, με διαφορετικούς εκφραστές, και αγγίζουν ορισμένες φορές το σημείο της ευθείας σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί το τελευταίο και κυριότερο μέτωπο που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα.

Μια έμμεση αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη αρκούσε για να φέρει τη θυελλώδη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία εκφράστηκε μέσω πηγών του και αφορούσε ξανά τις επίφοβες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί ζήτημα δύσκολων ισορροπιών για το Μέγαρο Μαξίμου και η προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των «γαλάζιων» βουλευτών επισκιάστηκε σημαντικά μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του για το Κυπριακό με έντονο άρωμα κριτικής για τις ενέργειες του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο στέκεται απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δηλώνει έτοιμος να το πράξει αυτό ανά πάσα στιγμή, και μάλιστα με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο.

Τη δική του συνεισφορά στην ευθεία αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσφέρει και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει στείλει τα δικά του μηνύματα προς το Μαξίμου, με λιγότερα λόγια αλλά υψηλής σημειολογίας κινήσεις.

Η απουσία του από τα πεντηκοστά γενέθλια της Ν.Δ., παρά το προσωπικό τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πλούσιο παρασκήνιο είχε όμως και η κοινή του παρουσία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Εμπορικό Επιμελητήριο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάμπει… διά της απουσίας του, αποφεύγοντας να διασταυρωθεί με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Πριν όμως από τον κύριο «σεισμό» που κλόνισε τη Ρηγίλλης, είχαν προηγηθεί μικρότερες σεισμικές δονήσεις, οι οποίες είχαν προϊδεάσει για την έντονη δραστηριότητα εντός Ν.Δ.

Παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να γεφυρώσει το χάσμα με τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνθήκη που δημιούργησε το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι κατ’ ίδιαν συναντήσεις με βουλευτές και τα κοινοβουλευτικά «μασάζ» δεν μπορούν να κρύψουν την προβληματική εικόνα που εκπέμπει το κυβερνών κόμμα.

Η επιθετική στάση του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Κώστα Καραμανλή δεν αποτελεί τον μόνο «πονοκέφαλο» του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός και για τις αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίες φουντώνουν, ενώ οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» περισσότερο γεννούν νέα επεισόδια παρά φέρνουν την πολυπόθητη ηρεμία.

Το ζήτημα της οικονομίας, με αιχμή την ακρίβεια, τα «κόκκινα» δάνεια και τα άτολμα κυβερνητικά μέτρα, προκαλεί αναταράξεις στη Ν.Δ., καθώς η δυσαρέσκεια δεκάδων «γαλάζιων» βουλευτών ξεχειλίζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη «κοινοβουλευτική ενημέρωση» του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος δέχτηκε έντονες επικρίσεις στη σκιά του μόνιμου εφιάλτη της ακρίβειας. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος ζήτησε να μπει πλαφόν κέρδους στα σούπερ μάρκετ, ασκώντας σκληρή κριτική κατά του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος στη συνέχεια προσπάθησε με αμήχανες απαντήσεις να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος βουλευτής ήταν ένας εκ των 11 που είχαν καταθέσει την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τον κίνδυνο για τσουνάμι πλειστηριασμών, βάζοντας τότε στο στόχαστρό του τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ίδια γραμμή με τον «γαλάζιο» βουλευτή βρίσκονται δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κοινωνική δυσαρέσκεια στις περιφέρειές τους, ενώ βλέπουν ότι η δημοσκοπική φθορά μοιάζει ανεπίστρεπτη και το σενάριο να μειωθούν δραστικά οι κοινοβουλευτικές έδρες του πρώτου κόμματος δείχνει αρκετά ρεαλιστικό.

Ένα ακόμη σημαίνον «γαλάζιο» στέλεχος με ιστορικό στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Νικήτας Κακλαμάνης, «στρίμωξε» τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, κάνοντας ευθέως λόγο για «καρτελοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας», «αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ άφησε αιχμές για τον ρόλο της ΔΕΗ, που επωφελείται αντί να λειτουργεί προς το όφελος των πολιτών.

Το Μαξίμου προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την εσωκομματική δυσαρέσκεια 

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους κατά ορισμένων υπουργών, κάνοντας λόγο για αλαζονεία και έλλειψη επικοινωνίας για τις ανάγκες υλοποίησης του κοινοβουλευτικού έργου.

Άλλωστε, στην κυβέρνηση παραδέχονται ανοιχτά ότι κάποιοι βουλευτές ασκούν κριτική επειδή δεν προτιμήθηκαν να βρίσκονται στο υπουργικό επιτελείο.

Ακόμη και οι προσωπικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δεν καταλαγιάζουν το «γαλάζιο» αντάρτικο.

Η άτολμη και αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση νευραλγικών θεμάτων της καθημερινότητας και η συνεχιζόμενη απολογητική στάση στην οποία βρίσκονται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε συνδυασμό με τα περίεργα «παιχνίδια» με την Τουρκία, προβληματίζουν την Κ.Ο. της Ν.Δ., που βλέπει την ανάκαμψη μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Η «γαλάζια» παράταξη αδυνατεί να προσεγγίσει το 30% στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι διαρροές σε κόμματα εκ δεξιών της πληγώνουν σημαντικά τη Ν.Δ.

Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί στη συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι αντικρουόμενες φωνές ήδη έχουν ξεκινήσει, οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν και, όσο κι αν προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να τραβήξει τα βλέμματα από το συγκεκριμένο θέμα, μοιάζει αναπόφευκτη ακόμα μία έντονη εσωκομματική διαμάχη.

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην υπηρεσία του έθνους!

Η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της. Δυστυχώς. Το ζήσαμε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη με τη συμπεριφορά που...

Παραχάραξη της Ιστορίας με τις ευλογίες του Σόρος (Ο διαβρωτικός ρόλος...

Τα πρώτα «ινστιτούτα διεθνών σχέσεων» εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80, σε μια προσπάθεια, απολύτως θεμιτή,...

Παιχνίδια του Κυριάκου με τον εκλογικό νόμο!

Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, κατά τη λαϊκή έκφραση, πάλι, για τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά...

Το αδιέξοδο σκηνικό των πολιτικών κομμάτων

Η προεκλογική εικόνα της στιγμής, όπως αποτυπώθηκε σε σφυγμομέτρηση προ ολίγων ημερών, μόνο περίσκεψη και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει...