Περί εθνικού εναέριου χώρου

Του Σάββα Καλεντερίδη

Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου, σχολιαστές, πολιτικοί, ακόμα και άνθρωποι που διετέλεσαν πρωθυπουργοί αυτής της χώρας που θεωρούν ορισμένα εθνικά θέματα «βαρίδια» και αναζητούν τρόπους να τα ξεφορτωθούν. Κορυφαία παραδείγματα το Κυπριακό και ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων, ενώ ως «βαρίδι» ήδη αντιμετωπίζεται, και μάλιστα φωναχτά, ακόμα και το Αιγαίο με τα νησιά και τις βραχονησίδες του. Ηχηρό παράδειγμα το Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρκισμό, του κ. Σκυλακάκη, του οποίου το άρθρο 6, αντί να ενισχύει, απαγορεύει την τουριστική δραστηριότητα σε ορισμένα μικρά νησιά και βραχονησίδες, «αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί» της φασιστικής Τουρκίας.

Όσον αφορά το θέμα του εθνικού εναέριου χώρου, λάβαμε από ειδικό συνεργάτη το ακόλουθο σημείωμα, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας:

«Ο σκοπός που σας αποστέλλω το παρόν μήνυμα είναι διότι ήθελα να θίξω το θέμα του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) της πατρίδας μας. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα από το 1931 έχει ορίσει επίσημα το εύρος του ΕΕΧ στα 10 ν.μ. σε όλη την επικράτειά της και έχει γίνει αποδεκτό από τον διεθνή οργανισμό ICAO. Πλέον, στο Ιόνιο Πέλαγος έχει επεκταθεί στα 12 ν.μ., ακολουθώντας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην αντίστοιχη περιοχή.

Άρα σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση που το “ελληνικό παράδοξο” των 6 ν.μ. αιγιαλίτιδας και 10 ν.μ. ΕΕΧ ισχύει μόνο στην πλευρά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Στα δυτικά μας το επιλύσαμε και ζούμε για την ημέρα που θα το επιλύσουμε και στο Αιγαίο με επέκταση και εκεί σε 12 ν.μ., ακυρώνοντας ταυτόχρονα το 90% των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Ο ΕΕΧ αποτελεί σκληρή εθνική κυριαρχία, όπως ακριβώς το χερσαίο έδαφος της πατρίδας μας και η αιγιαλίτιδα ζώνη στη θάλασσα. Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Συνεπώς, στη συνταγματική επιταγή της κάθε ελληνικής κυβέρνησης να διαφυλάσσει την εθνική κυριαρχία συμπεριλαμβάνεται εξίσου και ο ΕΕΧ. Ο αέρας δεν είναι πιο “φθηνός” από τη θάλασσα και τη στεριά. Εάν είσαι σοβαρό κράτος που θέλει να το υπολογίζουν, στην άσκηση κυριαρχίας στην επικράτειά σου δεν παίζει ρόλο η “πυκνότητα” του μέσου. Γι’ αυτό και οι παράνομες είσοδοι εναερίων μέσων στον ΕΕΧ έχουν νομικά και πολιτικά ακριβώς την ίδια βαρύτητα με το “πάτημα της μπότας” στο έδαφος.

Ακούγοντας, λοιπόν, τη διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, προ ημερών, να δηλώνει σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ότι η τμηματική αύξηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο θα μπορούσε να είναι στα 8 ή στα 9 ν.μ., ως αποτέλεσμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε μια ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΕΧ στο Αιγαίο από τα 10 ν.μ. στα 8 ή στα 9 ν.μ., χωρίς αυτό να θεωρηθεί αντισυνταγματική ενέργεια, για να μην πω μειοδοσία. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αντιβαίνει στο Σύνταγμα και να μειώνει την εθνική σκληρή μας κυριαρχία με διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με τα όπλα. Δεν κατάλαβα, χάσαμε σε πόλεμο και συνθηκολογούμε;

Σας γράφω το ανωτέρω σχόλιο διότι όλες αυτές τις ημέρες δεν το έχω ακούσει από κανένα μέσο και κανέναν αναλυτή, και θα ήθελα, σας παρακαλώ, την άποψή σας επ’ αυτού. Και, γιατί όχι, εφόσον συμφωνείτε, να “περάσει” και στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης για να λάβουν γνώση οι συμπολίτες μας».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η πρόοδος (των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) απαιτεί θυσίες

Οι εντυπώσεις μιας Αμερικανίδας για ένα ταξίδι μεγάλης απόστασης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο (παρά τη θέλησή της, μάλιστα). Θα μπορούσε...

Τι γυρεύει ο Γερμανός πρόεδρος στη μαρτυρική Κάντανο;

Η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ στην ηρωική και μαρτυρική Κάντανο στις 31 Οκτωβρίου, πέραν των προθέσεών...

Τα Δωδεκάνησα δεν επιτρέπεται να καταστούν «κοινόβια»

Λόγω της ιδιαίτερής τους γεωγραφικής θέσης, οι έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές τα θεωρούν υπερόπλα διότι φέρουν μερικά χαρακτηριστικά «υπεραεροπλανοφόρων». Αν...

Οι χώρες δεν είναι εταιρίες, το Αιγαίο δεν παραχωρείται

Πριν από μερικούς μήνες έγινε στην Ελλάδα η Διεθνής Διάσκεψη των Ωκεανών. Η σύγκλησή της ήταν μία επιτυχία του...