Νέα φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ

Οι IDF πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική εκστρατεία, στοχεύοντας τα «οικονομικά συμφέροντα» και το οικονομικό σύστημα της οργάνωσης στον Λίβανο

Της Μαρίας Δεναξά

Η επιχείρηση των Ισραηλινών που έπληξε το θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ αλλά και εκατοντάδες άλλους στόχους στον Λίβανο τα τελευταία 24ωρα μαρτυρά ότι πλέον, εκτός από τη σιιτική οργάνωση, στόχος είναι και οι λαϊκές γειτονιές του Λιβάνου. Στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού ο μόνος δρόμος που τα αυτοκίνητα τολμούν ακόμη να διασχίσουν είναι εκείνος που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Τα προάστια αλλά και ολόκληρες περιοχές αδειάζουν από τους κατοίκους τους, υπό τον φόβο νέων ισραηλινών χτυπημάτων. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου αεροπορική εκστρατεία, στοχεύοντας τα οικονομικά συμφέροντα και το οικονομικό σύστημα της Χεζμπολάχ.

Το πρώτο στάδιο αυτής της επίθεσης είχε στόχο τα υποκαταστήματα της Al-Qard el-Hassan, ενός τραπεζικού ιδρύματος που συνδέεται με το σιιτικό παραστρατιωτικό κόμμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, «έβρεχε» βόμβες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Οι επιθέσεις που πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία το ξημέρωμα της Δευτέρας έπληξαν 24 γειτονιές σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στη Βηρυτό οι κάτοικοι είχαν μόνο λίγα λεπτά για να διαφύγουν από τις 12 περιοχές της πρωτεύουσας που βομβαρδίστηκαν.

Στον απόηχο της νύχτας τρόμου, οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι περιμένουν να συνεχιστεί η ισραηλινή επιχείρηση κατά των συμφερόντων της Χεζμπολάχ. Πολλοί φοβούνται στοχευμένες δολοφονίες βασικών στελεχών της οικονομικής δομής της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Αυτά τα χτυπήματα είναι πάντα απροσδόκητα και θανατηφόρα για τον άμαχο πληθυσμό.

Αλλά εκείνο που είναι πιο ανησυχητικό στον Λίβανο είναι, αναμφίβολα, ο άπειρος αριθμός στόχων που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από τον προσδιορισμό «οικονομικά συμφέροντα της Χεζμπολάχ».

Παράλληλη οικονομία

Όπως και πολλές άλλες οργανώσεις παραστρατιωτικής προέλευσης στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο νόμιμων και άτυπων αγορών για να λειτουργεί ως πελατειακή δύναμη ή για να τροφοδοτεί τα δικά της ταμεία. Οι οργανισμοί μικροπιστωτικών συναλλαγών της Al-Qard el-Hassan, υπό ιρανική αιγίδα, είναι μόνο ένα μέρος αυτού του δικτύου.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει στα προπύργιά της σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν με επιβολή πλαφόν στις τιμές, και έχει επενδύσει στον ενεργειακό τομέα του Λιβάνου. Αρκετοί εκπρόσωποι της πολιτικής υπόστασής της είναι επίσης επιχειρηματίες, που κατέχουν εμπορικά κέντρα, αλυσίδες αγροτικών προϊόντων και μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης. Ακριβώς όπως η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων του Λιβάνου, των οποίων οι επιχειρηματίες-πολιτικοί χτίζουν και αγοράζουν επιρροή με τα χρήματα από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις τους.

Σε έναν Λίβανο, λοιπόν, που ρημάζεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα, η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό τμήμα αυτής της παράλληλης οικονομίας. Όμως σημαντικοί τομείς των επενδύσεών της, από τα τρόφιμα μέχρι τα δημόσια έργα, έχουν ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο. Ωστόσο, μέσω αυτών λειτουργεί ολόκληρη η ανταποδοτική οικονομία της και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι μεταπολεμικές υποσχέσεις της, για την ανοικοδόμηση των περιοχών των εκτοπισμένων Λιβανέζων.

Στοχεύοντας άμεσα την οικονομική καρδιά του κινήματος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περνά τον πόλεμο σε μια νέα φάση: ο στόχος δεν είναι πλέον να αποδυναμωθεί η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, αλλά να εξαλειφθεί ως συστατικό στοιχείο από τη λιβανέζικη επικράτεια. Αδιαφορώντας για τη ζημιά, αδιαφορώντας για τον φόρο αίματος εκατοντάδων αθώων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τους πιο στενούς και τους πιο μακρινούς υποστηρικτές της.

Οι περισσότεροι Λιβανέζοι είναι αντίθετοι με τη Χεζμπολάχ και παρακολουθούν αβοήθητοι την κλιμάκωση της κατάστασης. Πολλοί φοβούνται πως η χώρα τους θα γίνει η επόμενη Γάζα. Αρκετοί διερωτώνται γιατί οι Ισραηλινοί δεν χτύπησαν τις υπόλοιπες σημαντικές εστίες της Χεζμπολάχ, όπως είναι τα χωράφια της κάνναβης ή τις επιχειρήσεις τους με το καπταγκόν, το ναρκωτικό των τζιχαντιστών.

Επόμενοι στόχοι

Από τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός προτρέπει τους Λιβανέζους να εγκαταλείψουν κάθε κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από σημεία οικονομικού ενδιαφέροντος της Χεζμπολάχ. Αυτός ο προσδιορισμός είναι αρκετά ευρύς ώστε να αφήνει περιθώρια για κάθε είδους ερμηνεία και μαζί με αυτόν μια σειρά από ανησυχίες για τους άμαχους πολίτες, που δεν γνωρίζουν πού και ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος. Επιπροσθέτως, στα κοινωνικά δίκτυα ο ισραηλινός στρατός αναρτά πολλές εντολές εκκένωσης. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται αρκετοί Λιβανέζοι, είναι γεμάτες με γεωγραφικά και μεταφραστικά λάθη…

Η πρόκληση για την κοινωνία του Λιβάνου βρίσκεται, αναμφίβολα, αλλού: Ομολογουμένως, οι πιθανότητες να παραμείνουν αδιάφοροι οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, θύματα του πολέμου, απέναντι στο κράτος που τους βομβαρδίζει είναι ελάχιστες.

Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη κοινωνία της χώρας οι γραμμές μετατοπίζονται και η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ μετασχηματίζει σταδιακά την ισορροπία δυνάμεων.

Σε μια εξαιρετικά κοινοτικοποιημένη χώρα, κληρονόμο μιας μακράς Ιστορίας θρησκευτικών εντάσεων, το διακύβευμα του πολέμου έγκειται στον κίνδυνο ρήξης. Χτυπώντας οτιδήποτε συνδέεται με τη Χεζμπολάχ ή τους συμπαθούντες της ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια εκστρατεία για να καταστήσει το παραστρατιωτικό και πολιτικό κόμμα ραδιενεργό για την υπόλοιπη κοινωνία. Μια ραδιενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες εσωτερικές εντάσεις, οι οποίες, όπως έχει ήδη γνωρίσει το παρελθόν, είναι θανατηφόρες.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Καμπάνα του θανάτου» οι λιποταξίες των Ρώσων

Η δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί σημαντικό «πολεμικό» ταμείο, που, ως φαίνεται, θα ωφελήσει το Κίεβο. Από τα...

Ο σύμμαχος που έγινε θανάσιμος εχθρός του Ερντογάν

Για τους καταγοητευμένους οπαδούς του ήταν κάτι σαν μουσουλμάνος Δαλάι Λάμα. Για τον Ερντογάν ήταν η Νέμεσις. Ο Φετουλάχ...

Δίνει τα Eurofighters με «πλάτες» Κυριάκου

Τα τελευταία 14 χρόνια, όσο η Ελλάδα βολοδέρνει από τη μια κρίση στην άλλη, η εικόνα γίνεται όλο και...

To Σύμφωνο για το μέλλον

Μόλις τρία χρόνια έχουν περάσει από την αυστηρή προειδοποίηση (Σεπτέμβριος 2021) του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο...