Δίνει τα Eurofighters με «πλάτες» Κυριάκου

Του Βασίλη Γαλούπη

Τα τελευταία 14 χρόνια, όσο η Ελλάδα βολοδέρνει από τη μια κρίση στην άλλη, η εικόνα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη: η μεγαλύτερη και διαρκής κρίση της Ε.Ε. είναι τελικά η Γερμανία. Η μόνιμη αδυναμία της να υπερασπιστεί και να ηγηθεί της Ευρώπης γιγαντώνεται πια σε ένα τεράστιο πρόβλημα, κυρίως για την Αθήνα.

«Το σχέδιο για την πώληση Eurofighter στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη» ανακοίνωσε τώρα περιχαρής ο καγκελάριος Σολτς σε κοινή συνέντευξη με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Με άλλα λόγια, η «σύμμαχός μας» Γερμανία αλλάζει τελείως την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, τη στιγμή που ο Ερντογάν μίλησε την ίδια μέρα ξανά για την Τουρκία του «Εθνικού Όρκου», με εδάφη στη δυτική Θράκη, στα Δωδεκάνησα και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα Eurofighters συμμετέχουν η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Καθένα από τα τέσσερα κράτη μπορεί να ασκήσει βέτο στην πώληση, όμως τρία από τα τέσσερα έχουν εγκρίνει την πώληση στην Άγκυρα.

Μόνο η Γερμανία δίσταζε ως τώρα να δώσει το πράσινο φως, αλλά, όπως επικύρωσε κι ο Σολτς, ακόμα κι αυτή η «ηγέτιδα» της Ευρώπης αδιαφορεί τελικώς για τον κίνδυνο κατά του κράτους-μέλους Ελλάδας. Έτσι, προχωρά στην πώληση των Eurofighters στην Τουρκία. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Χωρίς την ενεργητική γερμανική υποστήριξη, η φιλοδοξία της Άγκυρας για Eurofighters θα έπεφτε στο κενό.

Τώρα ικανοποιείται η επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει 40 Eurofighters Typhoon και οι εξοπλισμοί της δεν σταματούν εδώ. Σε μια ραγδαία αλλαγή πολιτικής, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες συμφωνίες όπλων με την Τουρκία, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η παράδοση 100 κατευθυνόμενων πυραύλων για την αεράμυνα πλοίων, 28 τορπιλών SeaHake και πακέτα για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής. Συνολικά, το εξοπλιστικό deal της Γερμανίας έχει αξία 336 εκατ. ευρώ. Για μία ακόμα φορά, το σταθερά φιλοτουρκικό Βερολίνο είναι μόνο στα λόγια σύμμαχος της Ελλάδας. Ο στραγγαλισμός για την Αθήνα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος, αφού στην εικόνα μπαίνουν και τα F-35 για την Τουρκία.

Ο «αόρατος» Σολτς είναι τόσο αδύναμος, που πολύς κόσμος πρέπει ακόμα και σήμερα να googlάρει το όνομά του για να θυμηθεί ότι είναι ο καγκελάριος της Γερμανίας. Πέρα από τις μεγαλοστομίες του περί «γεωπολιτικής Ευρώπης» και «ειδικής γερμανικής ευθύνης για την Ευρώπη», ένα πράγμα τρέμει πάνω απ’ όλα, κι αυτό είναι το Μεταναστευτικό.

Με τις επόμενες εκλογές στη χώρα του να είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025, η δυσαρέσκεια της γερμανικής κοινής γνώμης για το Μεταναστευτικό είναι το μοναδικό που μετρά για το κοντόφθαλμο Βερολίνο και τον «λίγο» καγκελάριο.

Πρόσφατα, οι Σολτς και Ερντογάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να «κλείνει το μάτι» προς τις φοβίες του Σολτς. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές» δήλωσε, προτείνοντας ουσιαστικά ένα ακόμα πολιτικό παζάρι: «Μου δίνεις 40 Eurofighters, ελαφραίνω από επιπλέον μετανάστες τη Γερμανία».

Η Τουρκία είναι η τρίτη πιο κοινή χώρα καταγωγής αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, και ο Σολτς ψάχνει τρόπο να επιστρέψει στην Άγκυρα τους Τούρκους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί. Τώρα άρχισε να γίνεται λόγος, προς το παρόν ανεπίσημα, για μια νέα συμφωνία ασύλου μεταξύ Βερολίνου – Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία θα απελαύνονται 500 αιτούντες άσυλο κάθε εβδομάδα.

Ο Σολτς μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής της είδησης για την πώληση Eurofighter στην Τουρκία, αλλά ο σκηνοθέτης είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Χωρίς τη χορογραφημένη σειρά αποτυχιών του στην εξωτερική πολιτική της χώρας, που εκτελεί βήμα βήμα με ανατριχιαστικές συνέπειες, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ.

Οι «αποτυχίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι υπερβολικά στοχευμένες για να είναι τυχαίες. Ενάντια στην εθνικές «κόκκινες» γραμμές, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, «γδύνει» μεθοδικά την Ελλάδα από κάθε διπλωματικό όπλο και νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα που διαθέτει απέναντι στην άμεση απειλή της Τουρκίας:

1. Υπογράφει ένα ανυπόστατο «σύμφωνο φιλίας» μόνο και μόνο για να επιτρέψει στις ΗΠΑ και στη Γερμανία να συνεχίσουν τους εξοπλισμούς της Τουρκίας.

2. Αναιρεί στην πράξη το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεχόμενος την άσκηση πολεμικής ισχύος της Τουρκίας με πολεμικά της πλοία εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην Κάσο.

3. Βάζει τον Γεραπετρίτη να εκφοβίζει τους Έλληνες ότι, αν τυχόν η Αθήνα τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα, τότε η Τουρκία θα μας κάνει… πόλεμο.

4. Και επιμένει με ακατανόητη βιασύνη ότι Ελλάδα – Τουρκία πρέπει να υπογράψουν άρον άρον έως τον Ιανουάριο του 2025 συνυποσχετικό για να πάνε στη Χάγη.

Είναι αυτή η σκοτεινή φύση της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη που έδωσε και το κοροϊδευτικό άλλοθι στον Σολτς για τα Eurofighters. «Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς μια πιο θετική κατεύθυνση» και «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις» δικαιολογήθηκε χαμογελαστά ο Σολτς από την Κωνσταντινούπολη, πατώντας πάνω στις «γκρίζες» κινήσεις του Μαξίμου περί συνυποσχετικού που… έρχεται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κυβέρνηση των Πακιστανών

Οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Ν.Δ. λειτουργούν περισσότερο για το καλό των Πακιστανών λαθρομεταναστών, παρά...

Κουβέντα για τη σφαγή που συντελείται στη Γάζα!

Την περασμένη Παρασκευή πήγα και πέταξα τα βιβλία ενός Ελληνοεβραίου συγγραφέα που κάποτε εκτιμούσα. Περιφρονώ βαθιά, επειδή είμαι γιος...

To Σύμφωνο για το μέλλον

Μόλις τρία χρόνια έχουν περάσει από την αυστηρή προειδοποίηση (Σεπτέμβριος 2021) του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο...

Η πανωλεθρία των «27» στο Μεταναστευτικό

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη οι ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε. συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για να...