Ευρώπη πρωτοπόρος και όχι ουραγός

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Πριν από λίγες ημέρες όλη η ανθρωπότητα ένιωσε δέος, όταν η SpaceX, εταιρία Διαστημικής του Ίλον Μασκ, κατάφερε το πρωτοφανές: να προσεδαφιστεί κάθετα πύραυλός της στη διαστημική βάση επί του πλανήτη μας και οι ρομποτικοί βραχίονες του πύργου εκτόξευσης να αρπάξουν με τρομακτική ακρίβεια στον αέρα το σκάφος που επανήρθε πίσω στη Γη.

Δηλαδή, πλέον έχουμε τεχνολογία που επιτρέπει την εκτόξευση διαστημικών πυραύλων και την ασφαλή προσγείωσή τους στο διαστημοδρόμιό τους, γεγονός που εξασφαλίζει την απόλυτη επαναχρησιμοποίηση πολύ ακριβών οχημάτων χωρίς να χάνεται ούτε ένα πολύτιμο εξάρτημά τους. Να θυμίσω ότι πριν από αυτή την ιστορική στιγμή πετούσαν τους πυραύλους ως «φύρα» σε ωκεανούς ή τους άφηναν ως αιώνια σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ήταν μιας χρήσης.

Πλέον, με τη μεγαλοφυΐα των τεχνικών της ιδιωτικής εταιρίας SpaceX, είναι πολλαπλών χρήσεων. Η φράση του ποιητή Βιργίλιου από το προ 2.000 ετών λατινικό έπος του, την «Αινειάδα», «Per aspera ad astra», που σημαίνει «μέσω του κόπου θα φτάσουμε στα άστρα» γίνεται πραγματικότητα μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων, προκαλώντας μας ενθουσιασμό.

Όμως δεν σας κρύβω ότι ένιωσα και ένα αίσθημα ζήλιας, όταν είδα αυτή την υπέροχη σκηνή τεχνολογικής εξέλιξης. Είμαι τεχνολόγος, ασχολούμαι με την Πληροφορική από έφηβος και λατρεύω να παρακολουθώ κάθε επιστημονική πρόοδο που προάγει τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης και εξερεύνησης. Αλλά για ποιο λόγο οι πρωτοπόροι να είναι πάντα οι Αμερικανοί; Όχι μόνο ως κρατική οντότητα, αλλά και ως ιδιώτες, αφού η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία δεν έχει καμία σχέση με το κεντρικό μηχανισμό των ΗΠΑ.

Την απάντηση έδωσε με αιφνιδιαστικό αλλά και κυνικό τρόπο ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιταλός τεχνοκράτης και πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν από περίπου έναν μήνα: Η Ε.Ε. παράγει γραφειοκρατία και ασφυκτικά θεσμικά πλαίσια που δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται, ενώ οι ΗΠΑ δημιουργούν εξελίξεις μέσω ενός χαλαρού και λιλιπούτειου θεσμικού πλαισίου που παρέχει ικανούς βαθμούς ελευθερίας στο επιχειρησιακό περιβάλλον της χώρας να ανθίσει.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι όλες οι νέες εταιρίες που αξίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιοποίηση τα τελευταία 50 χρόνια, όλες μα όλες, είναι αμερικανικές, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει δημιουργηθεί καμία αξιόλογη εταιρία. Επιθυμούμε να έχουμε μια δυνατή Ευρώπη, που να είναι πρωτοπόρος και όχι ουραγός στις εξελίξεις; Πρέπει να ανασχεδιάσουμε ριζικά και να ελαττώσουμε το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ελευθερία λόγου μόνο για αντιχριστιανισμό

Η λογοκρισία στο facebook και του ελληνικού παραρτήματός του «κατεβάζει» ως ψευδείς κάποιες σημαντικές αναρτήσεις για τα Τέμπη που...

… Βιαστικοί «σωτήρες»

Τους υποδέχθηκαν ως τους σωτήρες και τους ανανεωτές της πολιτικής μας ζωής. Ως τους «ηγέτες» που με την ορμή...

Επιδοτήσεις και δάνεια με «υποθήκη» τη νέα γενιά

«Τα γέλια θα βγουν ξινά» λέει ο θυμόσοφος λαός όταν αναφέρεται σε γεγονότα τα οποία από τη χαρά μπορεί...

Μυρίζει… αδιαφάνεια το μοίρασμα των κονδυλίων

Ερωτήματα και έντονο προβληματισμό σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργούνται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες επί των...