Θα ακολουθήσουν όντως τον Stephanos;

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Με τις εξελίξεις να έχουν δρομολογηθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, προς την κατεύθυνση της διαγραφής του Στεφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει (εάν τα καταφέρουν αύριο), το ενδιαφέρον στρέφεται και σε ένα παράπλευρο ζήτημα, το οποίο όμως μπορεί να επηρεάσει συνολικά τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Το ερώτημα (γνωστό ήδη) είναι πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν στην έξοδο από την Κουμουνδούρου. Η απάντηση μπορεί να ακούγεται σχετικά απλή, με την παράθεση πιθανών αριθμών, αλλά στην πράξη κάθε άλλο είναι…

Η πολιτική εμπειρία και η Ιστορία έχουν δείξει ότι στις περιπτώσεις αυτές με τους βουλευτές ισχύει κατά κανόνα το «άλλο το τάξιμο κι άλλο το δόσιμο». Μεταπολιτευτικά μάλιστα από την εποχή της ΔΗ.ΑΝΑ…

Όταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος συγκρούστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985 και αποχώρησε από τη Ν.Δ., είχε στο συρτάρι του και ένα μνημόνιο (το οποίο αργότερα είδε και το φως της δημοσιότητας) με τις υπογραφές δυο τριών δεκάδων βουλευτών που δεσμεύονταν ότι θα τον ακολουθούσαν. Όταν ήρθε η στιγμή για την ίδρυση της Δημοκρατικής Ανανέωσης, είχαν περιοριστεί μόλις στους εννέα…

Βεβαίως, συνομιλητές από το επιτελείο του Stephanos διατυμπανίζουν τώρα ότι είναι «εξασφαλισμένη» η δεκάδα που θα επιτρέψει και τον σχηματισμό αναγνωρισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όμως είναι όντως εξασφαλισμένη ή αυτά λέγονται για την άσκηση πίεσης για να αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή η διαγραφή;

Το μόνο σίγουρο επί του παρόντος είναι ότι κατά την εμφάνισή του στη Νέα Σμύρνη προχθές είχαν πάει μαζί του επτά: Τζάκρη, Γαβρήλος, Σαρακιώτης, Πούλου, Χρηστίδου, Μάλαμα και Αυλωνίτης.

Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι περισσότεροι εκ των ακολούθων του τάσσονται υπέρ της εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων να δοθεί η μάχη εντός και όχι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πρώτο δίλημμα που έχει τεθεί είναι, σε περίπτωση οριστικής ρήξης, πώς θα αντιμετωπιστεί η (εύλογη) πίεση να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες…

Αν πάντως φύγουν μαζί με τις έδρες τους τουλάχιστον πέντε (από τους 35), αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως τρόπος να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη;

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει, όπως προωθούν ήδη ορισμένοι, εάν ενεργοποιηθεί το σχέδιο για την επανασυγκόλληση της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την αποπομπή του Κασσελάκη θα έχει εκλείψει άλλωστε ο λόγος της αποχώρησής τους.

Το όριο ασφαλείας για να αποδώσει αυτό το σενάριο είναι να μην πέσει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τους 21 βουλευτές ώστε με τους 11 τής (υπό τον Χαρίτση) ΝΕ.ΑΡ. να φτάνουν τους 32 και έτσι να είναι έστω και κατά έναν παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ…

Ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει την Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και το πιο μακροπρόθεσμο, να γίνουν όλοι τους… ένα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Iσχυρές ρωγμές στο σύστημα εξουσίας

Είναι γενικώς γνωστό, ιδιαιτέρως στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεδέχθη με χαρίεσσα διάθεση την εκλογή του Κυριάκου...

Όσο βασιλεύουν Λιάγκες θα μας κυβερνούν Μητσοτάκηδες

Το σύστημα έχει αποτρελαθεί, η αλαζονεία του χτυπάει κόκκινο. Προφανώς παίζει χωρίς αντίπαλο για πρώτη φορά μετά από αιώνες....

Στρατιώτης ινστρούχτορας

Αυτή η ιστορία με τον στρατιώτη Γιώργο Συργουνιώτη, ο οποίος συμπεριφερόμενος ως εμβριθής στρατιωτικός αναλυτής (είπαμε, το ευκολότερο πράγμα...

Το δούλεμα πάει σύννεφο

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα για τα 50 χρόνια της Ν.Δ. Τον Φεβρουάριο του 2012 προσχώρησε στη...