Χρειάζεται ευρύτερο πλέγμα κινήτρων

Το ενδιαφέρον των νέων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, και αυτό μπορεί να υπονομεύσει το αξιόμαχό τους. Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που δημιούργησαν κενά στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές της χώρας μας. Όχι μόνο μειώνεται ο αριθμός όσων ενδιαφέρονται να εισαχθούν στις σχολές, αλλά αυξάνεται ο αριθμός όσων αποχωρούν στο πρώτο έτος φοίτησης!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσαν χθες μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Τα βασικότερα εξ αυτών συνοψίζονται στην αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, στη χορήγηση φοιτητικού πάσου, στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, και στην πρόσβαση σε ευκαιρίες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη στον επιστημονικό τομέα.

Το σκεπτικό των υπουργείων, καθώς και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετά. Εδώ και περίπου μισό αιώνα, η ελληνική κοινωνία δέχεται έναν συστηματικό «βομβαρδισμό» αντιστρατιωτικής προπαγάνδας. Η εικόνα που καλλιεργείται για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους είναι αρνητική, μειωτική του κύρους τους και του ρόλου που έχουν διαδραματίσει στην Ιστορία του έθνους μας. Η αδιάκοπη επανάληψη των αρνητικών στερεοτύπων για το στράτευμα ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει τους νέους μας. Είναι άμεση η ανάγκη ανατροπής τούτης της παραπλανητικής εικόνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί δεν περιορίζεται στις απολαβές των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, ούτε λύνεται με τη χορήγηση φοιτητικού πάσου. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της στέγασης, των εξόδων και της αναστάτωσης που προκαλούν οι συχνές μεταθέσεις.

Συνεπώς, η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί ένα «στοίχημα» που μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία ημέρα, με την ανακοίνωση κάποιων -αναμφίβολα θετικών- μέτρων. Χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού προηγηθεί η μελέτη των σχετικών προτάσεων που έχουν κατά καιρούς κάνει τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και οι ενώσεις των αποστράτων.

Έτσι θα στηριχθούν ουσιαστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Όσο βασιλεύουν Λιάγκες θα μας κυβερνούν Μητσοτάκηδες

Το σύστημα έχει αποτρελαθεί, η αλαζονεία του χτυπάει κόκκινο. Προφανώς παίζει χωρίς αντίπαλο για πρώτη φορά μετά από αιώνες....

Πρώτη φορά τέτοιος «μαζεμένος» ανθελληνισμός

Τον περασμένο Απρίλιο ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, από όπου κάθε φορά που πήγαινε προκαλούσε...

Η λαθροεισβολή δεν είναι κανονικότητα

Θυμάστε το συνοφρυωμένο, σκληρό ύφος με το οποίο πόζαρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως ΥΠΕΘΑ, σαν τον Μακάρθουρ στην παράδοση...

Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει πάντα τις εφαπτόμενες

Τι εγγύτητες έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ με εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου; Σχεδόν καμία. Έχει όμως εγγύτητες με το ΠΑΣΟΚ...