Εμμονή του Γεραπετρίτη σε παραχωρήσεις

Ο υπ. Εξωτερικών προπαγανδίζει σθεναρά την άποψη «η ειρήνη πάνω από όλα, ακόμα και με κόστος», προκειμένου να εκβιάσει την κοινωνία για προσφυγή στη Χάγη

Του Ν. Σταυρουλάκι

Η ειρήνη είναι προτιμότερη από κάθε άλλη «κατάσταση» στο Αιγαίο, διεμήνυσε με σαφή τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Σκάι, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι «εάν δεν λυθεί η διαφορά οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, δεν θα υπάρχει μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή μας».

Την άποψη ότι «η ειρήνη πάνω από όλα, ακόμα και με κόστος» υποστηρίζει, τελευταία, σθεναρά ο υπουργός Γεραπετρίτης, ερμηνεύοντας τη στάση της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εν ονόματι της ειρήνης όλα είναι στο τραπέζι, την ώρα που δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας είτε στον διάλογο με την Τουρκία είτε στη διεθνή δικαιοδοσία».

Ο υπουργός, που έχει δεχθεί ότι η ελληνική εθνική κυριαρχία στη θάλασσα είναι περιορισμένη, σήμερα, στα 6 ναυτικά μίλια, θέλει να πιστεύει ότι όλο το τελευταίο διάστημα, στις έξι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς το γεγονός ότι ο διάλογος με την Τουρκία σκαλώνει σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε στη συνέντευξη ότι «στη διάρκεια των 15 μηνών εδραιώθηκαν κανάλια επικοινωνίας», τονίζοντας πως πάντα υπάρχουν εντάσεις, αλλά δουλεύουν οι δυο κυβερνήσεις ώστε οι εντάσεις να μη γίνονται κρίσεις, κάτι που έχει αποφευχθεί αυτό το διάστημα. Σημείωσε δε ότι «δεν έχουμε παραβιάσεις εναέριου χώρου, κάτι που για την Ελλάδα είναι ζωτικό, γιατί εδραιώνει τη θέση της ότι οι παραβιάσεις στο παρελθόν ήταν αδικαιολόγητες».

Φοβικός λόγος

Υπενθύμισε ότι οι παραβιάσεις ήταν εκατοντάδες την ημέρα και υπήρχε ο κίνδυνος ατυχήματος. Ο φοβικός λόγος του υπουργού Εξωτερικών επεκτάθηκε και στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων, όταν είπε ότι «γίνεται μελέτη για χάραξη ορίων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων και όχι πολιτικών». Τουτέστιν, όχι κριτηρίων κυριαρχίας. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Πού θα γίνουν αυτά τα πάρκα; Στον ιδεατό χωροχρόνο πολλαπλών διαστάσεων που δεν ανήκει σε κανέναν;»

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε υπήρξε». Και ας έλαβε το ιταλικό σκάφος την άδεια των τουρκικών Αρχών για να ολοκληρώσει την εργασία του, και ας ευχαρίστησε η Τουρκία την Ελλάδα για την υποχώρηση. «Τα δικαιώματά μας πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς «οριοθετήθηκε η ΑΟΖ με την Αίγυπτο και απομένει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση με άλλες γειτονικές χώρες»! Προφανώς, ο ΥΠΕΞ εννοεί το τμήμα εκείνο της γραμμής, που αποτελεί το 1/7 της συνολικής θαλάσσιας οριογραμμής ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και το οποίο μάλιστα πρόσφατα καταπάτησε η Τουρκία με επίκληση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου στην περίπτωση της Κάσου.

Οι ακροβατισμοί στους συλλογισμούς του υπουργού Εξωτερικών δεν κρύβουν -εννοείται- την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης στην Αθήνα για παραπομπή του εθνικού θέματος του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ανώτατος δικαστικός του Διεθνούς Δικαστηρίου έχει αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο στη «δημοκρατία» ότι «το δόγμα της Χάγης είναι να μη φεύγει καμία πλευρά ευχαριστημένη από την απόφαση».

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ξερίζωσε ύστερα από 50 χρόνια την καρδιά της Ν.Δ.

Στα 50 χρόνια ζωής, που συμπλήρωσε χθες η Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο 8ος αρχηγός της. Κάθε προηγούμενος...

Γιατί ανησυχεί ο Ερντογάν

Τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που...

Από το Αιγαίο Πέλαγος στο Turkaegean και σήμερα στη Θάλασσα των...

Και μόνο η αλλαγή της ελληνικής ονομασίας του Αιγαίου Πελάγους με τεράστιο ιστορικό φορτίο στην "απρόσωπη" ονομασία "Θάλασσα των...

Ομιλεί η Ν.Δ. ελληνικά;

Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυσάρεστο για τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων αλλά και για την ιστορία αυτής της...