Τα δίνουν όλα οι έξι μνηστήρες για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

Η στρατηγική των υποψηφίων στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Στην τελευταία στροφή πριν από το εκλογικό φινάλε της προσεχούς Κυριακής, η εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. παίρνει μια άγρια τροπή. Το αποτέλεσμα, όπως προεξοφλείται από τους ίδιους τους υποψηφίους, θα κριθεί σε δύο γύρους.

Από την άποψη αυτή, η σφαγή γίνεται για το ποιος θα πάρει ένα εισιτήριο -έστω δεύτερης θέσης-, ώστε να μπορέσει να συμπήξει στρατηγικές συμμαχίες και να αξιωθεί το δαχτυλίδι. Βεβαίως, το ερώτημα είναι πώς θα συμβιώσουν την επόμενη μέρα όλοι αυτοί, όταν δεν ανταλλάσσουν πολιτικά επιχειρήματα, αλλά στιλέτα. Αυτό, όμως, όπως λένε στα επιτελεία τους, θα έχουν καιρό να το δουν…

Ευνοϊκή συγκυρία

Η πολιτική συγκυρία, ύστερα από μία δεκαετία «χαμηλών πτήσεων», είναι σήμερα, όπως όλα δείχνουν, ευνοϊκή για το άλλοτε ισχυρό Κίνημα, που άπλωνε τη δεσποτεία του πάνω από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που διαλύεται εν κινήσει προς ένα συνέδριο αβέβαιης κατάληξης, δίνει φτερά στον στόχο να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, σε αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό με τη σειρά του, όπως αναγνωρίζουν οι έξι υποψήφιοι, δίνοντας πρόσθετο βάρος στη σημασία της εκλογής, σημαίνει ότι από τις κάλπες δεν θα βγει απλώς ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος, αλλά ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Μάλλον απλώνονται «πιο μακριά από το πάπλωμα» σχολιάζουν χαιρέκακα οι συστηματικοί παρατηρητές, βλέποντας τις ηγετικές αδυναμίες που ξεδίπλωσαν και οι έξι στο πρόσφατο ντιμπέιτ.

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν ως φαβορί για την πρωτιά τον σημερινό πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ενδέχεται να πέσουν έξω. Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές (με τη βοήθεια του Μαξίμου, λένε οι καχύποπτοι στη Χαριλάου Τρικούπη…) ο «εκλεκτός του Μητσοτάκη» Ανδρέας Λοβέρδος φαινόταν να επικρατεί με άνεση, μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι ήρθε τρίτος… Ο σημερινός πρόεδρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει σε ένα ακροατήριο που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια ότι δεν είναι μια πολιτική μετριότητα πεπερασμένων δυνατοτήτων και ότι αυτή η έστω καχεκτική άνοδος του κόμματος είναι δικό του δημιούργημα, όταν «οι άλλοι» τον πολεμούσαν.

«Ενότητα, Ανανέωση, Πολιτική Αυτονομία» είναι το τρίπτυχο που προβάλλει, και προσθέτει με απωθητική υπεροψία ότι «το ΠΑΣΟΚ πια μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και πολιτική αυτονομία, που σημαίνει γκρεμίζω τις γέφυρες από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ». Στο πρόγραμμά του έχει επισκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία και μια κεντρική συγκέντρωση, ισχυρών συμβολισμών, την Παρασκευή στην Αθήνα. Ο Χάρης Δούκας, που κατά γενική ομολογία βγήκε «τραυματισμένος» από το ντιμπέιτ, στο οποίο εμφανίστηκε απροετοίμαστος, μίλησε χθες στη Θεσσαλονίκη, σήμερα θα βρεθεί στο Αγρίνιο και αύριο στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου στην Αθήνα, ενώ την Πέμπτη θα παρακολουθήσει την περιφορά της εικόνας του πολιούχου της πρωτεύουσας, αγίου Διονυσίου.

Στη λογική ότι η παρουσία της διευρύνει την κομματική επιρροή κινείται η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σκοπεύει να εμφανιστεί μεθαύριο στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στον αγώνα της κινητοποιεί και δυνάμεις του καλλιτεχνικού χώρου, όπως οι ηθοποιοί Σταμάτης Φασουλής, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Σπύρος Παπαδόπουλος και ο γνωστός δημοσιολόγος Γιάννης Μπέζος, που διεκδικεί ρόλο ηθικού δείκτη της κοινωνίας… Η Νάντια Γιαννακοπούλου επικεντρώνεται στις συνοικίες της δυτικής Αθήνας, όπου εκλέγεται, επιμένοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί αυτόνομα, ως φορέας της Κεντροαριστεράς, που θα εκφράσει από το κέντρο της Αριστεράς έως τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης, που επαναλαμβάνει ότι «το ΠΑΣΟΚ που εγώ πρεσβεύω δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ.», θα κλείσει τον αγώνα του την Παρασκευή στην Πάτρα. Ο βουλευτής Ηλείας εξαπολύει βέλη κατά των «συντηρητικών» συνυποψηφίων του και εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοικτά τις δημοσκοπήσεις, που προβάλλουν, όπως υποστηρίζει, συστημικές επιλογές.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Stephanos πάει πάλι ΗΠΑ και ο Πολάκης «ψήνει» την Τζάκρη

Καταιγιστικές εξακολουθούν να είναι οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η ώρα για την εκλογή ηγεσίας. Κι αν στο...

Πιερρακάκη ρίχ’ το!

Ξυπνάς νωρίς το πρωί, το κεφάλι σου βαρύ και το κορμί ασήκωτο. Mε βαριεστημάρα σκέφτεσαι πως ήρθε κείνη η...

Μαφιόζοι με προσωπείο πολιτικού

Αναγνώστης, τον οποίο και ευχαριστώ, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της αρθρογραφίας παρέθεσε διαδικτυακό σύνδεσμο στον οποίο αναλύεται λογοτεχνικά ο τρόπος...

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη…

Αν πιστεύετε ότι τα έχουμε δει όλα μέχρι τώρα με τον ναυαγισμένο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο), κάνετε μεγάλο λάθος…