Η τεχνο-φάκα του Προσωπικού Αριθμού διά στόματος Παπαστεργίου

Του Κωνσταντίνου Βαθιώτη*

Την 1η Αυγούστου 2024, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» προέβη σε ενημέρωση των τηλεθεατών για τον Προσωπικό Αριθμό, που, βάσει του σχετικού νόμου 4727/2020, θα είναι υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ο Προσωπικός Αριθμός υποτίθεται ότι στοχεύει, πρώτον, στην τακτοποίηση των μητρώων (μια Μαριάννα που αλλού γράφεται με δύο νι και αλλού με ένα εφεξής θα γράφεται παντού με τον ίδιο τρόπο) και, δεύτερον, στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των συναλλαγών.

Ο εν λόγω υπουργός συμπλήρωσε: «Θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με τον Προσωπικό Αριθμό χωρίς να πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ποιοι είμαστε».

Μήπως, όμως, η ανάγκη αυτή θα εκλείψει, επειδή θα πάψουμε να «είμαστε», δηλαδή να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι;

Ο κ. Παπαστεργίου ομολόγησε ότι «ακόμη είναι με την μπλε ταυτότητα» και περιμένει να λάβει και ο ίδιος τον Προσωπικό Αριθμό. Τότε για ποιον λόγο, πριν από έναν περίπου χρόνο, ασκήθηκε πίεση στους πολίτες να σπεύσουν να παραλάβουν τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Εν συνεχεία, προσέθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με τον Προσωπικό Αριθμό να καταργήσει την «γραφειοκρατία». Ως γνωστόν, όμως, η «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας» αποτελεί έναν διαχρονικό κωδικό που μας βοηθεί να αντιληφθούμε την συμπαιγνία που έχει οργανωθεί σε βάρος του ελληνικού λαού.

Την εξάλειψη της γραφειοκρατίας επικαλούνταν ήδη από το 1986 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να πείσουν τον κόσμο ότι είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση του τότε Προσωπικού Αριθμού, δηλαδή του ΕΚΑΜ (Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου). Η διαφορά είναι ότι η τότε αντιπολίτευση έκρουε σύσσωμη τον κώδωνα του κινδύνου «ηλεκτρονικού φακελώματος» και υλοποίησης της εφιαλτικής προφητείας του Τζωρτζ Όργουελ, ενώ σήμερα η αντιπολίτευση τηρεί σιγήν ιχθύος, συμπράττοντας διά παραλείψεως στην εγκαθίδρυση της ψηφιακής τυραννίας που θα μετατρέψει τον πολίτη σε «γυάλινο αλήτη».

Στην ίδια εκπομπή, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συνέντευξη του κ. Παπαστεργίου, ο δημοσιογράφος τού είπε ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα τηλεθεατών που ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.

Ο υπουργός απάντησε ότι «υπάρχει εκεί έξω ένας κόσμος που θέλει να εκμεταλλευτεί και τα κενά της τεχνολογίας, τα οποία πάντα υπάρχουν, αλλά προσπαθούμε να τα καλύψουμε με νέες δομές, όπως με την αρχή της κυβερνοασφάλειας».

Με αυτήν την απάντηση, ο κ. Παπαστεργίου είναι προφανές ότι εφάρμοσε την προπαγανδιστική τεχνική της μισοαλήθειας, που αποτελεί το χειρότερο ψεύδος: Διότι παραδέχθηκε μεν ότι η τεχνολογία έχει κενά, έστρεψε όμως την προσοχή μας στον «κόσμο που υπάρχει εκεί έξω», κρατώντας στο προστατευτικό σκιόφως τον κόσμο που «υπάρχει εκεί μέσα», δηλαδή στο στρατηγείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του οποίου τα ηλεκτρονικά πλοκάμια θα μπορούν χάρη στον Προσωπικό Αριθμό και τις νέες ταυτότητες να απλώνονται με τρόπο αδιάκριτο σε κάθε πτυχή του βίου μας.

Ταυτοχρόνως, με αυτήν την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε μια απλοποιημένη οπτική του κόσμου, που αναζητά συνεχώς την γνωστική και συναισθηματική ευκολία (cognitive ease), καταλήγοντας σε ένα εύπεπτο αφήγημα: Υπάρχει πάντοτε ένας εξωτερικός εχθρός («ο κόσμος εκεί έξω») που φταίει για όλα, δηλαδή ένας αποδιοπομπαίος τράγος, στον οποίο μεταφέρεται η ευθύνη.

Ακολούθως, ο κ. Παπαστεργίου μάς συμβούλευσε «να χρησιμοποιούμε τόση τεχνολογία όση μπορούμε και νιώθουμε ασφαλείς», παρέχοντας επομένως την εντύπωση ότι, αν κάτι πάει στραβά λόγω υπερβολικής χρήσης των τεχνολογικών μέσων, τότε δεν θα φταίει κανείς άλλος παρά ο ίδιος ο πολίτης που «το παράκανε» με την τεχνολογία

Το σκεπτικό του θυμίζει την καραμέλα της ατομικής ευθύνης, η οποία επιστρατεύθηκε πολλές φορές από την «πανδημία του κορωνοϊού» και μετά, οπότε η κυβέρνηση ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος ένιπτε (και νίπτει ακόμη) τας χείρας της για ό,τι κακό συμβαίνει. Ακόμη και για τις πυρκαϊές, η νεοδικτατορική κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμήθηκε ξαφνικά φέτος ότι φταίνε οι πολίτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους!

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι «η τεχνολογία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω», «θα πρέπει δηλαδή να είναι συμπεριληπτική». Προσπαθώντας να διευκρινίσει τον πολυχρησιμοποιημένο νεοταξίτικο όρο της «συμπεριληπτικότητας», είπε ότι «αυτή η συμπερίληψη μπορεί να έχει κάποιες πολύ απλές διαδικασίες, αλλά σίγουρα έχει και διαδικασίες χωρίς καθόλου πληροφορική, διότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν. Γι’ αυτό κρατάμε και όλες τις κλασικές γραμμές όσο κι αν αυτό παράγει περισσότερο κόστος».

Η διευκρίνιση αυτή θα ήταν καθησυχαστική, αν δεν ερχόταν σε αντίφαση με την αρχική φράση του υπουργού ότι «η τεχνολογία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω». Δεδομένου, όμως, ότι η λήψη του Προσωπικού Αριθμού έχει θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτική, μια τέτοια τεχνολογία δεν είναι συμπεριληπτική αλλά ισοπεδωτική, αφού δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τους πολίτες εκείνους που, για συγκεκριμένους και πολύ σοβαρούς λόγους, δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της.

Επομένως, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το γλωσσάρι της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όπως ομιλείται από τα γιουσουφάκια του υποδυόμενου τον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δομημένο πάνω στην λογική του Θαυμαστού Ανάποδου Κόσμου: Όταν, δηλαδή, λένε «συμπεριληπτικότητα», εννοούν την ακριβώς αντίθετη έννοια: τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, ο οποίος βρίσκει την αρχετυπική του αποτύπωση στο 13ο Κεφάλαιο της Αποκάλυψης, όπου υπάρχει η τρομακτική προφητεία για την αδυναμία πραγματοποίησης αγοραπωλησιών χωρίς το χάραγμα.

Τέλος, ο δημοσιογράφος της εκπομπής είπε ακόμη ότι έχει λάβει αρκετά μηνύματα από τηλεθεατές σε σχέση με «θεωρίες συνωμοσίας». Ειδικότερα, ανέγνωσε στον κ. Παπαστεργίου το μήνυμα ενός Νίκου, ο οποίος έγραψε ότι «τώρα δεν είμαστε πλέον άνθρωποι, είμαστε ένας αριθμός, όπως τα αυτοκίνητα».

Αν, όμως, η ανησυχία για την αριθμοποίηση του ανθρώπου εκφυλίσθηκε και αυτή σε «θεωρία συνωμοσίας», μολονότι αμέτρητες σημαντικές προσωπικότητες ιδίως του 20ού αιώνα, π.χ. συγγραφείς, σεναριογράφοι, διανοούμενοι και κληρικοί, έχουν επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο της κατάργησης του ανθρώπου και του υποβιβασμού του σε έναν μοναδικό Προσωπικό Αριθμό, δηλαδή σε ένα νούμερο, με ό,τι σημαίνει αυτή η λέξη κυριολεκτικά και μεταφορικά, τότε δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ρετσινιά της συνωμοσιολογίας είναι το προπαγανδιστικό όπλο που χρησιμοποιούν οι συνωμότες, ιδίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι, για να αμύνονται προληπτικά σε κάθε απόπειρα ξεγυμνώματός τους.

Η απάντηση του υπουργού στο «συνωμοσιολογικό» μήνυμα του τηλεθεατή Νίκου κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν:

«Τα ακούω όλα αυτά και καταλαβαίνω τον φόβο σε μια κοινωνία που εξελίσσεται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και προσπαθούμε να εξηγήσουμε αυτονόητα πράγματα, ειδικά για το θέμα του αριθμού».

Δεν μας διευκρίνισε, όμως, ο κ. Παπαστεργίου για ποιον λόγο πρέπει να εξελίσσεται η ελληνική κοινωνία «πολύ γρήγορα», ψηφιοποιούμενη με ολοκληρωτικό τρόπο.

Και ποια είναι τα αυτονόητα πράγματα που προσπαθούν να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, η οποία πάσχει από ψηφιακή φρενίτιδα; Άραγε, είναι αυτονόητο πράγμα ότι η χρήση του Προσωπικού Αριθμού δεν συνδέεται με τεράστια προβλήματα ασφαλείας ή μήπως συμβαίνει πάλι το ακριβώς ανάποδο, δηλαδή η ασφάλεια είναι ακριβώς η αχίλλειος πτέρνα της τεχνολογίας, την οποία οι προπαγανδιστές προσπαθούν να συγκαλύψουν φτιάχνοντας το σατανικό σλόγκαν «γρήγορα – εύκολα – σίγουρα», παραλείποντας φυσικά να προσθέσουν πριν από την λέξη «σίγουρα» το επίρρημα «καθόλου»;

Όσοι παρατηρητικοί πολίτες έχουν καταλάβει ότι αυτό το τρίπτυχο είναι το κορυφαίο νεοταξίτικο σλόγκαν που πιπιλάνε νυχθημερόν τα γρανάζια της παγκόσμιας δικτατορίας, δηλαδή ιδίως οι Τράπεζες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και οι εταιρείες παροχής λοιπών κοινωφελών υπηρεσιών, ας προμηθευτούν, αντί για τον Προσωπικό Αριθμό, τα γυαλιά του Θαυμαστού Ανάποδου Κόσμου, που μόλις τα φορέσουν, όπως ο πρωταγωνιστής της αμερικανικής ταινίας του 1988 «Ζουν ανάμεσά μας» (η οποία βασίζεται στο διήγημα του Ρέι Νέλσον που είχε εκδοθεί το 1963 με τον τίτλο “Eight O’Clock in the Morning” και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Τζων Κάρπεντερ με τον τίτλο “They live”), θα είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τις αληθινές εωσφορικές προθέσεις του καθεστώτος.

Ας το συνειδητοποιήσουμε: Ο Προσωπικός Αριθμός είναι η νέα τεχνο-φάκα που αναμένεται να στηθεί σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος, αν δεν αντιδράσει, θα βράσει μέχρι θανάτου μέσα στην κατσαρόλα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

*Πρ. Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο εκφυλισμός της Αριστεράς σε θεραπαινίδα της Νέας Τάξης

Αν θέλουμε να ορίσουμε με λίγα λόγια τη Νέα Τάξη, μπορούμε να την αποκαλέσουμε «δικτατορία των αγορών» σε κάθε...

Καποδίστριας: H ιστορική αποστολή του έθνους

Λέγεται, από διάφορες περιγραφές, ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας σιχαινόταν τα φανταχτερά ρούχα, και μάλιστα ότι όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα...

Είναι όλοι πιασμένοι;

Είναι ποτέ δυνατόν να νομοθετεί η Ελληνική Δημοκρατία αποζημίωση σε τρίτους για τη ματαίωση έργου το οποίο θα γίνει...

Ποια Ευρώπη; Ο Κυριάκος μας έκανε Αμερική!!!

Έβλεπα τις προάλλες σε πάνελ πρώην υπουργό, και νυν wannabe υπουργό, που προφανώς του λείπει η καρέκλα, να εκθειάζει...