Χωρισμένη στα δύο η κυβερνητική παράταξη λόγω των επιλογών του Μητσοτάκη και των βουλευτών του. Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα διοργανώνει τραπεζώματα, με οικοδεσπότες διάφορους υπουργούς, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις
Του Πάνου Σώκου
Εδώ και πολύ καιρό στη Ν.Δ., και γενικά στην κυβερνητική παράταξη, συνυπάρχουν δύο κόσμοι που βρίσκονται σε υπόγεια σύγκρουση μεταξύ τους όσον αφορά κυβερνητικές επιλογές, αρχές και αξίες, αλλά είναι ενωμένοι, καθώς η συγκολλητική ουσία της εξουσίας είναι πολύ ισχυρή.
Από τη μια είναι «η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη», που από το 2019 διατηρεί την κυριαρχία της λόγω της στροφής της στον κεντρώο χώρο, και, από την άλλη, υπάρχει η παραδοσιακή Ν.Δ., η λαϊκή Δεξιά, η οποία, όπως έχει δηλώσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, «έχει προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης». Ο ίδιος έχει υποστηρίξει την ανάγκη για «επιστροφή στις ρίζες της Ν.Δ.», ενώ άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν πως υπάρχουν κυβερνητικές επιλογές που δυσαρεστούν μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης και άλλες που δεν συνάδουν με τις αρχές της Ν.Δ., όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Μπορεί από την ψήφιση του σχετικού νόμου να πέρασαν πολλοί μήνες, όμως το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την ανάδειξη των μεγάλων διαφορών στην κυβερνητική παράταξη, ιδίως μετά και το άσχημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ανέδειξε όμως και έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σηκώνουν το βάρος της κριτικής στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους 20 βουλευτές που καταψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και αρκετοί από τους 31 που απείχαν (όχι όλοι, γιατί μεταξύ αυτών που απείχαν ήταν και αρκετοί μητσοτακικοί βουλευτές, αλλά και μέλη της κυβέρνησης). Αυτοί αποτέλεσαν τη «μαγιά» και για τις νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, που είναι πονοκέφαλος για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ μέσω αυτών αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό και η «ανθρωπογεωγραφία» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., καθώς άλλοι είναι κοντά στις απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και άλλοι θεωρούνται «μητσοτακικοί σύμμαχοι», έχουν όμως μια πιο προσωπική παρουσία και στρατηγική. Ας θυμηθούμε ποιοι είναι:
-Είπαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτριος Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Ιωάννη Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.
-Απείχαν από την ψηφοφορία οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλιάνος, Δ. Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σ. Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κόνσολας, Γιώργο Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλοςς, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, που τόσο ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, την υπέγραψαν 11 βουλευτές, οι πιο πολλοί εκ των οποίων είχαν καταψηφίσει και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (πλην Νικήτα Κακλαμάνη). Είναι οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς (λίγες μέρες μετά διεγράφη από τη Ν.Δ.), Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι οποίοι υπέγραψαν την ερώτηση, αναφέρουν ότι παραμένει απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επισημαίνουν ότι νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον πολλοί βουλευτές, που δεν ασπάζονται τη «μητσοτακική» γραμμή, βγαίνουν από το καβούκι τους, διατυπώνουν τις διαφωνίες τους και τις εκφράζουν και στη Βουλή με ερωτήσεις αντιπολιτευτικής χροιάς.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά σε κατευνασμό, διοργανώνοντας το τελευταίο διάστημα τραπεζώματα με οικοδεσπότες διάφορους υπουργούς (Φλωρίδης, Γεωργιάδης κ.ά.), ενώ εντός της εβδομάδας λέγεται ότι και ο πρωθυπουργός θα τους καλέσει όλους σε δείπνο. Ωστόσο και μόνο αυτή η σπουδή τού «μασάζ» διά του τραπεζώματος σε ταβέρνες δείχνει πόσο πολύ φοβάται ο πρωθυπουργός μια νέα ανταρσία που θα στραφεί και εναντίον του.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν λίγους μήνες πριν από την έναρξη της συζήτησης για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και το επόμενο «κρας τεστ» μεταξύ Μητσοτάκη και βουλευτών. Κι αυτό γιατί πολλοί βουλευτές φέρονται αποφασισμένοι να μην ξαναψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων, είναι πάνω από 20 οι βουλευτές που θα δώσουν αρνητική ψήφο αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στην ίδια, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στα ονόματα που προαναφέρθηκαν.
Εφιάλτης για τον Κυριάκο οι Καραμανλής, Σαμαράς
Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να μην απειλείται για την ώρα, δεδομένης και της αδυναμίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι γεγονός όμως ότι ο ίδιος και οι επιλογές του αμφισβητούνται όλο και πιο έντονα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Καταλυτικό ρόλο στη στάση αυτή των βουλευτών έχει παίξει και η κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που άσκησαν τον περασμένο Ιούλιο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι διατηρούν ισχυρά ερείσματα και στο κόμμα και στην εκλογική βάση της Ν.Δ. και της Κ.Ο.
Είχαν προχωρήσει, με σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή και για τον ίδιο τον Μητσοτάκη, σε ανοιχτή αμφισβήτηση του μοντέλου διακυβέρνησης του πρωθυπουργού, του ύφους εξουσίας, της ιδεολογικής γραμμής της Ν.Δ. και πολιτικών επιλογών του στα εθνικά θέματα, στην οικονομική πολιτική, σε θέματα δικαιωμάτων, οικογένειας, αρχών και αξιών, ταράζοντας τα εσωκομματικά νερά. Είναι γεγονός πάντως ότι στο Μαξίμου, και με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, παρακολουθούν με ανησυχία και αυξημένη προσοχή τις κινήσεις των βουλευτών, αλλά και κάθε κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Όπως την τελευταία, πριν από τρεις μέρες, όταν έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία» του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου του Ιδρύματος Καραμανλή, στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Σε μια περίοδο που τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους, η κοινή εμφάνιση Σαμαρά – Καραμανλή ξύπνησε μνήμες 1ης Ιουλίου, λόγω της προαναφερόμενης σκληρής κριτικής που είχαν ασκήσει τότε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.
Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ελέγχει τη μεγάλη πλειοψηφία των «γαλάζιων» βουλευτών, όμως η παρουσία στην Κ.Ο. βουλευτών που είναι πιο κοντά στις απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούν ως οργανωμένες ομάδες- δεν είναι αμελητέα.
Εκτιμάται ότι κοντά στις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται μεταξύ άλλων οι Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ στον ευρύτερο κύκλο επιρροής του θεωρείται ότι ανήκουν οι Κώστας Καραγκούνης (είναι υφυπουργός), Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Παππάς, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νίκος Ταγαράς, Κώστας Βλάσης, Στράτος Σιμόπουλος κ.ά.
Κοντά στις απόψεις του Κώστα Καραμανλή, που -ως γνωστόν- δεν είναι βουλευτής, φέρεται ότι είναι οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Μπούγας κ.ά.
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»