Ύβρις ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις εκδηλώσεις του Άουσβιτς

Της Μαρίας Δεναξά

Προκλητικά ανιστόρητοι, διαστροφικά αγνώμονες και κατάπτυστα ασεβείς αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι, που με τις πιέσεις τους στη διοίκηση του μουσείου του Άουσβιτς – Μπίρκεναου απέκλεισαν τη Ρωσία από τον εορτασμό της 80ής επετείου από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου.

Σύμφωνα με την κρίση των υπευθύνων του μουσείου, η παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων στην εκδήλωση θα ήταν «κυνική», δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτή είναι μάλιστα η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που οι υπεύθυνοι του μουσείου αποκλείουν από τους εορτασμούς τη Ρωσία, η οποία πλέον έχει γίνει «persona non grata» από όλες τις ιστορικές εκδηλώσεις μνήμης μεγάλων γεγονότων που αφορούν τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι η πρώην Σοβιετική Ένωση με την καθοριστική συμβολή της άλλαξε τη ροή της Ιστορίας.

Πρόκειται για μια ασύλληπτη ιστορική ύβριν στη συλλογική μνήμη, αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από βδελυρούς ηγέτες, όπως είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που σε μια προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας είχε δηλώσει πως το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς είχε απελευθερωθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις και όχι από τον Κόκκινο Στρατό. Είναι, βλέπετε, απαγορευτικό στις μέρες μας για τους Ευρωπαίους να θυμούνται ή να μαθαίνουν πως εκατοντάδες στρατιώτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σκοτώθηκαν για να σωθούν από τους αιμοδιψείς ναζί 7.000 κρατούμενοι στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου και στη συνέχεια οι σοβιετικές δυνάμεις τούς παρείχαν φαγητό και ιατρική περίθαλψη.

Στον τραγικό κυνισμό των παραχαρακτών της Ιστορίας συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως οι φρουροί και οι φύλακες του στρατοπέδου του Άουσβιτς ήταν Γερμανοί, Πολωνοί, Ουκρανοί και συνεργάτες τους, οι οποίοι επιδίδονταν επίσης σε βασανιστήρια των κρατουμένων στις «μονάδες τιμωρίας». Εκπρόσωποι αυτών των χωρών θα προσκληθούν φυσικά με την ιδιότητα των «ειρηνοποιών» στις τελετές, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που το 1945 οι σοβιετικοί έφτασαν στις πύλες του ναζιστικού στρατοπέδου.

Χτισμένο στην κατεχόμενη Πολωνία, το Άουσβιτς – Μπίρκεναου είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εναντίον 6.000.000 Ευρωπαίων Εβραίων. Ένα εκατομμύριο Εβραίοι πέθαναν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, μαζί με περισσότερους από 100.000 μη Εβραίους. Περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες βασανίστηκαν και πέθαναν επίσης εκεί από τους Γερμανούς ναζί.

Μπροστά στη δοξασία της ναζιστικής φρίκης στις μέρες μας από την Ουκρανία, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μάιντανεκ, του Μπέλζεκ, του Σόμπιμπορ, της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς, καθώς και του Στούτχοφ, του Σαξενχάουζεν και του Ράβενσμπρουκ. Η Δύση και η Ευρώπη χρωστάνε στους προγόνους των Ρώσων πολλές ζωές που σώθηκαν κι αυτό δεν αλλάζει, όσους αποκλεισμούς κι αν κάνουν!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Όρμπαν που δεν πιέζεται

Διαβάζω: «Έτοιμη να κάνει πράξη την απειλή της να στείλει στις Βρυξέλλες όλους τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα...

Εζήλωσε τη δόξα του Ταγίπ

Δείχνει να το έχει πάρει απόφαση ο Έντι Ράμα ότι η Αλβανία χάνει τις ελπίδες της να μπει στην...

Τι σημαίνει η πύρρειος νίκη Σολτς στο Βρανδεμβούργο

Έπειτα από μια σειρά από εκλογικές πανωλεθρίες, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και τη...

Ένας πολεμοχαρής κόσμος αναζητεί ειρηνοποιούς

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα οδηγήσει σε Παγκόσμιο Πόλεμο με πυρηνικά όπλα» ήταν η άμεση αντίδραση του προέδρου...