Τέμπη: Προφανώς και δεν προχωράει η ζωή κύριε Οικονόμου!

Του Βασίλη Γαλούπη

Εμφανίζεται βλοσυρός. Μιλάει βαριά, αν όχι βαριεστημένα, σαν να κάνει χάρη που κάνει δυο δηλώσεις. Ο λόγος του βγαίνει αραιός και μακρόσυρτος, ενώ συνήθως κοιτάζει προς τα κάτω, όχι απευθείας στα μάτια τον συνομιλητή του. Ο μονοκόμματος τρόπος του στις συνεντεύξεις δημιουργεί εκτός από απορίες και μια μικρή προσδοκία ότι μήπως τελικά ψάχνει να βρει τις σωστές λέξεις για να πει κάτι σοφό. Όμως, η σοφία δεν είναι το ταλέντο του Βασίλη Οικονόμου.

Απροσδιόριστος ιδεολογικά έπειτα από τόσες μεταπηδήσεις σε κόμματα, βρίσκει πολύ συχνά τον τρόπο να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο όσα ανήκουστα λέει, αλλά και οι αναφορές του, άλλοτε απαξιωτικές άλλοτε επιθετικές.

Όταν προχθές τα μεσάνυχτα ο παρουσιαστής της εκπομπής του Kontra Μάριος Αραβαντινός επέμενε για τα Τέμπη, ο λόγος του Οικονόμου ξαφνικά… αφυπνίστηκε: «Γιατί μιλάτε συνέχεια για τα Τέμπη; Δηλαδή, αν πέσει ένα αεροπλάνο, θα μιλάτε συνέχεια για την πτώση του αεροπλάνου; Δεν προχωράει η ζωή;»

Ένας άνθρωπος που τον έχουν εμπιστευτεί οι πολίτες τόσες φορές εκλέγοντάς τον βουλευτή, κάνει πως ξεχνάει ότι η ζωή προχωράει αλλά όχι για όλους. Για 57 συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους ο χρόνος έχει σταματήσει στην 28η Φεβρουαρίου 2023. Και για να κάνουν έστω μισό βήμα μπροστά κάποτε στη ζωή τους οι συγγενείς θα πρέπει πρώτα να έχουν πάει φυλακή όλοι οι ένοχοι.

Μπορεί ο Οικονόμου, ως αρμόδιος υφυπουργός για τις Μεταφορές, να κουράζεται με τα Τέμπη. Να παριστάνει ότι τον πνίγει η αγανάκτηση – «Γιατί μιλάτε συνέχεια γι’ αυτά;» Να κάνει πως αναρωτιέται γιατί ασχολείται ακόμα ο κόσμος.

Όμως, όλοι καταλαβαίνουν πως αυτό είναι ένα κακό θέατρο για να αποφύγει τις απαντήσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ο Οικονόμου, ως έμπειρος βουλευτής, νομικός και πλέον ως αρμόδιος υφυπουργός, για ποιον λόγο ερωτάται από δημοσιογράφους ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα.

Διότι η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί έχει κάνει τα πάντα για να θαφτούν όλα. Με πιο κραυγαλέα παραδείγματα το απότομο και πανικόβλητο τέλος στην Εξεταστική Επιτροπή-φιάσκο και, βέβαια, τις παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού σε μια Δικαιοσύνη «τυφλή», αλλά και με πολύ καλή ακοή σε όσα προστάζει το Μαξίμου.

Δυστυχώς, για τους πολίτες, ο Βασίλης Οικονόμου στέκεται αντάξιος του παρελθόντος του συγκεκριμένου υπουργείου. Μετά τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, που έκανε επίδειξη θράσους κι αναισθησίας τόσο ως υπουργός Μεταφορών όσο και στην Εξεταστική Επιτροπή, έπειτα από τον Γεραπετρίτη, που έκανε χρέη υπουργού μετά το δυστύχημα επιχειρώντας να πείσει ότι δήθεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στα Τέμπη, ο νυν υφυπουργός αναρωτιέται με επιτηδευμένη αφέλεια, ασφαλώς γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει την κοινή γνώμη, «Δεν προχωράει η ζωή;»

Για τον Οικονόμου, οι μηχανοδηγοί λένε «μεγάλα ψέματα» για την παραλίγο σύγκρουση πρόσφατα στους Αγ. Αναργύρους. Κατά τον ίδιο, τέτοιο περιστατικό «δεν συνέβη ποτέ». Όπως ισχυρίζεται μόνο ο ίδιος, αφού ο εισαγγελέας έχει διαφορετική γνώμη, λειτούργησαν όλα τα πρωτόκολλα και θεωρεί ότι οι μηχανοδηγοί με όσα κατά καιρούς καταγγέλλουν «ακυρώνουν ένα μέσο ενώ τρώνε ψωμί από τον σιδηρόδρομο».

Δηλαδή, κατά τον υφυπουργό, οι μηχανοδηγοί, που εξαιτίας τους δεν έγινε η σύγκρουση στους Αγ. Αναργύρους ενώ προειδοποιούσαν και πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα του 2023, το σωστό είναι να κλείνουν τα μάτια στις ελλείψεις και τις παραλείψεις. Θα «πρέπει» να ευλογούν τον ΟΣΕ και την κυβέρνηση που τους δίνει το ψωμάκι τους, αδιαφορώντας -όπως έπραξε η κυβέρνηση επί υπουργίας Κώστα Αχ. Καραμανλή- αν θα έχουμε νέα Τέμπη.

Άλλωστε, από την πρώτη ημέρα του περιστατικού στους Αγ. Αναργύρους ο Οικονόμου είχε σπεύσει να πάρει θέση: «Σοβαρό είναι μόνο στη θεωρία, στην πράξη δεν υπήρξε κίνδυνος». Προχθές το πήγε ακόμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για θεωρίες τρομοκράτησης και ψέματα.

Όταν ο παρουσιαστής στο Kontra τού αντιπαράθεσε ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, όπως έχει αποδειχθεί, ο υφυπουργός θυμήθηκε το γνωστό απαξιωτικό του ύφος, ξερνώντας ένα «εντάξει τώρα…» Προφανώς ακόμα κι αν κινδυνεύουν οι μηχανοδηγοί, η ζωή προχωράει… Εν κατακλείδι το «πόρισμα» Οικονόμου είναι ότι «φτιάχτηκε ένα αφήγημα να τρομοκρατηθεί ο κόσμος». Λες και δεν τρομοκρατήθηκαν αρκετά οι επιβάτες από τα Τέμπη. Κατά τον υφυπουργό, χρειάζεται και… αφήγημα για να καταλάβουν όλοι ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή, δεν φτάνουν οι 57 νεκροί.

Ο Οικονόμου ξέρει καλά το παιχνίδι της εκτράχυνσης μιας συζήτησης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που χαρακτήριζε τζαμπατζήδες όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος: «Ο τζάμπας πέθανε» απεφάνθη με τη γνωστή του… ακλόνητη επιχειρηματολογία. Ούτε έχει ξεχαστεί ο τραμπουκισμός που είχε καταγγείλει το 2022 μέσα στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη, όταν τη χαρακτήρισε «ανύπαρκτη», με μερικά άλλα ακατάληπτα και προσβλητικά στη συνέχεια.

Ευτυχώς για τον υφυπουργό, την προχθεσινή εκπομπή στο Kontra ακολούθησε χθες μια ανακουφιστική συνέντευξη στην ΕΡΤ. Εκεί δεν κλήθηκε επίμονα να μιλήσει για τα έτσι κι αλλιώς ξεχασμένα από την κρατική τηλεόραση Τέμπη, ώστε να υπεκφύγει πάλι με θεατρινισμούς. Τούτη τη φορά απάντησε με άνεση για τα σχέδια αποσυμφόρησης του Κηφισού. Επειδή η ζωή προχωράει…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Επιστολικές ψυχρολουσίες

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δίνει προτεραιότητα -πολύ σωστά- στην αύξηση της επιρροής της Ελλάδας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής...

Το τερμάτισε ο Ροζάκης!

Θα μπορούσε να έχει περάσει εντελώς απαρατήρητο το νέο μειοδοτικό χτύπημα του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, εάν δεν συνέπιπτε με...

Οδηγείται σε πολιτική αυτοκτονία ο πρωθυπουργός;

Ο παλιός συνάδελφος Βασίλης Χιώτης μετέδωσε προχθές το βράδυ στον Σκάι την πληροφορία ότι η διαγραφή του Μάριου Σαλμά...

ΟΗΕ: Ο Ερντογάν απαίτησε διχοτόμηση, ο Πρωθυπουργός… «παγκόσμια διακυβέρνηση»

Ακούγοντας κάποιος την κ. Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, να ομιλεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενόμιζε ότι ακούει κάποιον...