Οι (αντι)θέσεις των έξι του ΠΑΣΟΚ!

Άνετος ο Ανδρουλάκης, μεθοδικός ο Γερουλάνος, απογοήτευσε η Διαμαντοπούλου, αγχωμένος ο Δούκας, με αδυναμίες η Γιαννακοπούλου, θετική έκπληξη ο Κατρίνης στο debate της κρατικής τηλεόρασης

Η χθεσινή τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που οργάνωσε η ΕΡΤ ξεπέρασε με άνεση τα όρια της πλήξης. Η διαδικασία, όπως παραδέχθηκαν όσοι την παρακολούθησαν, είχε νεύρο και ρυθμό, κι αυτό γιατί σε μια τόσο σημαντική στιγμή στα τηλεοπτικά χρονικά αποφεύχθηκαν οι πληκτικοί μονόλογοι που υποχρεώνουν τους τηλεθεατές να αλλάξουν γρήγορα κανάλι και δόθηκε η ευκαιρία σε αντιμαχόμενους και δημοσιογράφους να επιμείνουν, όταν θεωρούσαν ότι κάποιες απαντήσεις δεν ήσαν πειστικές.

Για μια σπάνια φορά ένας διάλογος μεταξύ πολιτικών είχε ζωντάνια, η οποία, παρά τα «καρφιά» και τις αιχμές που ανταλλάχθηκαν, στάθηκε σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ήταν επόμενο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει την άνεση του ανθρώπου που βρίσκεται στο τιμόνι τα τελευταία χρόνια και μιλάει από το ύψος της οργανωτικής αυτάρκειας, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος «κατέβηκε» μεθοδικά έχοντας προετοιμάσει όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Οι απαντήσεις τους δεν χρειάστηκαν «έτοιμα επιχειρήματα», όπως άλλων υποψηφίων, επιβεβαιώνοντας ότι πήγαν στη μάχη με στέρεες θέσεις που υπηρετούν με συνέπεια. Αναμενόμενη ήταν η τηλεοπτική επάρκεια της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που όμως έδειξε ότι έχει εμφανείς αδυναμίες, όπως και η εμφάνιση του Μιχάλη Κατρίνη, που μάλλον αποτέλεσε τη θετική έκπληξη της διαδικασίας.

Αντίθετα, απογοήτευσε η Άννα Διαμαντοπούλου, αποδεικνύοντας ότι με μόνο προσόν την προσέγγιση πολιτικών περιβαλλόντων και τη μεταβλητή ιδιότητα της πρωθυπουργίσιμης κανένας δεν πάει μπροστά. Μάλιστα πολλές φορές στριμώχτηκε από τους υπολοίπους για τους παλαιότερους ύμνους της προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και για το θέμα των υποκλοπών! Μάλιστα με τον Μ. Κατρίνη υπήρξε και ιδιαίτερη ένταση σε κάποια στιγμή. Τέλος, ο Χάρης Δούκας, αν και προσπάθησε να δείξει άνετος, ήταν μάλλον αρκετά αγχωμένος, ενώ για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ΑΟΖ και τα εθνικά θέματα, έδειξε απροετοίμαστος και διάβαζε τις σημειώσεις του. Γενικά όλοι οι υποψήφιοι προσπάθησαν να οδηγήσουν τους υπολοίπους σε λάθη και γκάφες, κυρίως στα Ελληνοτουρκικά.

Της χθεσινής εμφάνισης των υποψηφίων προηγήθηκε στα επιτελεία εντατική δουλειά. Κι αυτό γιατί οι βασικοί διεκδικητές γνώριζαν ότι σε αυτόν τον σημαντικό σταθμό επρόκειτο να κριθούν πολλά για «το πρόσωπο της επόμενης μέρας». Πολύ περισσότερο που οι συνθήκες δεν έχουν καμία ομοιότητα με το 2021. Τότε κρινόταν η προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, χάρη στην αυτοκαταστροφική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, «παίζεται» η θέση του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυνάμει -υπό τη συνδρομή ατελείωτων προϋποθέσεων βεβαίως…- η θέση του επόμενου πρωθυπουργού. Αυτή η προοπτική ενισχύει, όπως διαπιστώνεται καθολικά, την ηγεμονική αυταρέσκεια των υποψηφίων, που με εξαίρεση τον Μιχάλη Κατρίνη αποφεύγουν τον τελευταίο καιρό να αναφέρονται στην προγραμματική και εκλογική σύμπραξη των διάσπαρτων δυνάμεων του λεγόμενου «κεντροαριστερού» χώρου.

Ένδειξη, όπως παρατηρούν οι συστηματικοί παρατηρητές, ότι «ζουν με τα παλαιά μεγαλεία, όταν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ και οι “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”». Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε τούτη τη σχετικώς προνομιακή θέση σήμερα με το σπαθί του, επειδή έχει πείσει τους πολίτες, αλλά επειδή ο Α. Τσίπρας αποφάσισε να κλείσει τους λογαριασμούς του με το άλλοτε κόμμα του, το οποίο εξέλεξε στην ηγεσία τον ανεκδιήγητο Κασσελάκη. Το γεγονός ότι σε κάποιες στιγμές η διαδικασία ξεστράτισε από την ανιαρή εκφώνηση παράλληλων μονολόγων και επέτρεψε τον απευθείας διάλογο μεταξύ των συνυποψηφίων τόνωσε κάπως ένα αμυδρό ενδιαφέρον. Μένει να φανεί αν οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι το χρεοκοπημένο από όλες τις απόψεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από τους 280.000 του 2021.

Με αέρα προέδρου

Η τακτική καθενός, πάντως, ήταν ξεκάθαρη εξαρχής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε με τη βεβαιότητα του προέδρου που οδήγησε σε στρατηγικές ήττες τη Ν.Δ. και μεγάλωσε το κόμμα, χωρίς να υποκύψει στις σειρήνες ένθεν (Ν.Δ.) κακείθεν (ΣΥΡΙΖΑ).

Ίδιο ρεπερτόριο

Ο Χάρης Δούκας ξανάπαιξε το ρεπερτόριο του άφθαρτου που προκάλεσε το πρώτο βαθύ ρήγμα στη μονοκρατορία Μητσοτάκη κερδίζοντας τον Δήμο Αθηναίων και μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα. Ωστόσο έδειξε ανέτοιμος.

Προσπάθησε να πείσει

Το παιδί που «γεννήθηκε στα ορυχεία» και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι δουλεύει από 17 χρόνων, η Άννα Διαμαντοπούλου, στήριξε και πάλι το χαρτί μιας προσωπικότητας που διαθέτει «ηγετικά χαρακτηριστικά», συγκρίσιμα με αυτά του σημερινού πρωθυπουργού, στου οποίου την κυβέρνηση από λεπτομέρειες δεν έγινε μέλος…

Με προτάσεις

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή κατέθεσε επεξεργασμένες κατά γενική ομολογία προτάσεις, ανέδειξε την προσωπική πολιτική του «προίκα» ως ενός στελέχους που στήριξε το κόμμα σε όλες τις δυσκολίες και μπορεί να διευρύνει την επιρροή του σε νέα ακροατήρια.

Στη γραμμή Ανδρέα

Ο Μιχάλης Κατρίνης, ένας έμπειρος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός και πάνω απ’ όλα πιστός στη γραμμή του Ανδρέα ότι «ο μοναδικός πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά», πρόταξε την ανασυγκρότηση των αριστερών / προοδευτικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας «Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν με κρατάει κανένας».

Η «δεξιά πτέρυγα»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, η πρώτη που από το ίδιο βράδυ των εκλογών άνοιξε θέμα ηγεσίας, επέμεινε να διεκδικεί την ψυχή της «δεξιάς πτέρυγας» του κόμματος που ορφάνεψε μετά τη συντριβή του Λοβέρδου. Προοίμιο της χθεσινής αναμέτρησης αποτέλεσαν οι εχθροπραξίες της προηγούμενης μέρας, όταν η Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε όσους, όπως ο Γερουλάνος, υποστηρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι και βουλευτής, δήλωσε «γενναιόδωρα» ότι θα μπορούσε να είναι η ίδια γραμματέας, με πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον… Παύλο Γερουλάνο.

«Αγαπητή Άννα, όσοι μείναμε πιστοί στο ΠΑΣΟΚ δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες. Το κάναμε επειδή πιστεύουμε σε αξίες» ήρθε γρήγορα η απάντηση από τον Γερουλάνο, ο οποίος πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή αποτελεί συνταγή ήττας. Θέλεις να τριτώσει; Εγώ όχι. Θέλω να νικήσουμε, θέλω να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό προϋποθέτει νέο πρόεδρο, με σχέδιο που πείθει, με δυνατότητα να διασφαλίσει την ενότητα και παρόντα σε κάθε μάχη, και στην κοινωνία και στη Βουλή». Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης άδραξε την ευκαιρία να αποδοκιμάσει την Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντας: «Αν νομίζουν κάποιοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι για να αγοράζεις μετοχικό κεφάλαιο για την επόμενη μέρα, κάνουν λάθος».

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το τερμάτισε ο Ροζάκης!

Θα μπορούσε να έχει περάσει εντελώς απαρατήρητο το νέο μειοδοτικό χτύπημα του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, εάν δεν συνέπιπτε με...

Οδηγείται σε πολιτική αυτοκτονία ο πρωθυπουργός;

Ο παλιός συνάδελφος Βασίλης Χιώτης μετέδωσε προχθές το βράδυ στον Σκάι την πληροφορία ότι η διαγραφή του Μάριου Σαλμά...

Τέμπη: Προφανώς και δεν προχωράει η ζωή κύριε Οικονόμου!

Εμφανίζεται βλοσυρός. Μιλάει βαριά, αν όχι βαριεστημένα, σαν να κάνει χάρη που κάνει δυο δηλώσεις. Ο λόγος του βγαίνει...

ΟΗΕ: Ο Ερντογάν απαίτησε διχοτόμηση, ο Πρωθυπουργός… «παγκόσμια διακυβέρνηση»

Ακούγοντας κάποιος την κ. Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, να ομιλεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενόμιζε ότι ακούει κάποιον...