Έκπτωτος σημαίνει διαγραφή

Του Απόστολου Διαμαντή

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού η Κεντρική Επιτροπή καθαίρεσε τον πρόεδρο Κασσελάκη, διότι κρίθηκε ανεπαρκής και διχαστικός και προκήρυξε εκλογή νέου αρχηγού, εν συνεχεία η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε  πως ο Κασσελάκης είναι έκπτωτος.

Παρόλα αυτά ο καθαιρεθείς πρόεδρος ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να ξαναγίνει πρόεδρος! Πώς γίνεται αυτό; Παρακάμπτονται οι αποφάσεις των οργάνων; Διότι, μόνον τα όργανα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για την τύχη ενός προέδρου, που κρίνεται ανεπαρκής και επικίνδυνος. Δεν είναι αρμοδιότητα των μελών του κόμματος, δεν πρόκειται δηλαδή να διαγραφεί ο πρόεδρος διά βοής, ούτε να κηρυχθεί έκπτωτος διά βοής. Αυτές οι αποφάσεις είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής και των πειθαρχικών οργάνων.

Σύμφωνα με την κοινή λογική, αλλά και από καθαρά νομική άποψη, ο Κασσελάκης δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος. Κηρύχθηκε έκπτωτος. Όταν ένα πρόσωπο, που συμμετέχει σε ένα όργανο ή σε ένα διαγωνισμό, κηρύσσεται έκπτωτο, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο να συμμετέχει, δεν έχει τα προσόντα. Επομένως δεν γίνεται ο έκπτωτος να επανέρχεται, διότι οι λόγοι που τον κατέστησαν έκπτωτο είναι σε ισχύ. Κάθε άλλη εξέλιξη θα συνιστά ωμή παραβίαση των αποφάσεων της ΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της πολιτικής ουσίας, ο Κασσελάκης ανέλαβε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με εκλογές, πλην όμως η θητεία του υπήρξε πλήρως αρνητική και οδήγησε με τις αποφάσεις του τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση αρχικά, σε αποχώρηση δεκάδων στελεχών και σε δραματική εκλογική συρρίκνωση εν συνεχεία, καθώς μέσα σε μερικούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν τη μισή του εκλογική δύναμη και από το 18% των εθνικών εκλογών, πέρασε αρχικά στο 14 των ευρωεκλογών, για να καταλήξει στο 9% των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και από δεύτερο κόμμα να είναι τώρα πέμπτο!

Όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της ανερμάτιστης προεδρίας Κασσελάκη, ο οποίος όχι μόνον δεν βοήθησε στην ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον διχαστικό του λόγο, τις χωρίς πολιτική ουσία δηλώσεις του, με τις μάλλον ατυχείς κοσμικές του εμφανίσεις και την εν γένει εικόνα του, προκάλεσε μαζική φυγή μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί ήταν εν συντομία οι πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν την ΚΕ στην απόφαση για καθαίρεση και νέα εκλογή προέδρου. Προφανώς δεν εννοεί η απόφαση της ΚΕ πως θα επανέλθει ο Κασσελάκης από το παράθυρο. Και δεν έχει άλλη επιλογή από το να μην του επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα, διότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε άμεση σύγκρουση με τις προηγούμενες αποφάσεις της.

Αλλά, οι λόγοι που οδήγησαν τον Κασσελάκη σε καθαίρεση είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς και για την οριστική διαγραφή του από το κόμμα. Την επιβάλουν. Ο Κασσελάκης, μόλις η ΚΕ αποφάσισε την καθαίρεσή του, δήλωσε πως η ΚΕ φόρεσε κουκούλα στα μέλη της, επειδή αποφάσισε για μυστική ψηφοφορία! Η δριμύτητα αυτής της φράσης, που είναι εξόχως υβριστική και μάλιστα όταν απευθύνεται σε στελέχη αριστερού κόμματος, τα οποία ο Κασσελάκης τα παρομοιάζει με τους καταδότες της γερμανικής κατοχής, θα ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει σε απευθείας διαγραφή του, το ίδιο κιόλας βράδυ.

Αντ΄αυτού, ο Κασσελάκης συνεχίζει να προκαλεί και μάλιστα κάποιοι υποστηρικτές του μαζεύτηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και έβριζαν εν χορώ, με ακατονόμαστες εκφράσεις τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που προσέρχονταν στη συνεδρίαση: τον Φλαμπουράρη, τον Ζαχαριάδη, τη Γεροβασίλη κα. Η ηθική αυτουργία του Κασσελάκη σε αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές είναι εμφανής και επίσης αυτό το περιστατικό είναι αρκετό από μόνο του για να οδηγήσει στην άμεση διαγραφή του.

Το ερώτημα είναι το εξής: Η επιτροπή δεοντολογίας τι ακριβώς περιμένει; Τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί για να παραπέμψει τον Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής;

Τα στελέχη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι ώρα για ασκήσεις ισορροπίας, ούτε έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Τα πολιτικά γεγονότα τρέχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να απαλλαγεί οριστικά από αυτόν τον παντελώς ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ πρώην πρόεδρο.

  1. Ανίκανος για πρόεδρος.
    Προκλητικός και επικίνδυνος.
    Νάρκισσος και αλαζόνας.
    Αντιπροσωπεύει αυτό που
    Ανέκαθεν ξορκίζει ο Συ.ριζ.α
    Ξένο σώμα για όλους τους
    φτωχούς ανθρώπους και
    αδιάφορος για τα πραγματικά τους προβλήματα!!!!!!!!!
    Έχει καί ένα θετικό…
    Κατάφερε την προώθησή
    της woke ατζεντας που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα!!!

  2. Έχετε δίκιο. Δεν είναι λογικό να μπορεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος κάποιος που μόλις αποπέμφθηκε από αυτή τη θέση για διάφορους λόγους από τα θεσμικά όργανα. Αφού κρίθηκε ακατάλληλος παραμένει ακατάλληλος. Απορίας άξιο πως υπάρχουν ακόμα οπαδοί του που διαμαρτύρονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το αναμενόμενο χάος Μητσοτάκη και Σολτς

Η ελληνική κοινή γνώμη δικαιούται να προβληματίζεται -ως και να εξοργίζεται- για τη στάση της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό και...

Γιατί κύριε Δένδια… χαλάτε την πιάτσα;

«Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση που μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι κομάντος». «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της...

Ο Μητσοτάκης φοβάται ή (μας) διασκεδάζει;

Η παραμικρή «υπόνοια» ουσιαστικής αντιπολίτευσης να υπάρξει, τότε -και μόνο τότε- θα καταλάβουμε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ενδεχόμενο...

Μπορεί να αναγεννηθεί η Κεντροαριστερά;

Η παρατεταμένη κρίση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του...