«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας ο Μητσοτάκης

Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο) πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και την απόρρητη ενημέρωση που έκανε στο Μαξίμου, τον Νοέμβριο του 2021, προειδοποιώντας -έγκαιρα και έγκυρα- ότι ο πόλεμος θα αρχίσει το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2022. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρέθηκε απροετοίμαστη έναντι της παγκόσμιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, με συνέπειες ορατές στο βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη.

Στη δεύτερη φάση της κρίσης, από το 2022 ως πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, επιδιώκοντας να εξιλεωθεί έναντι της Ουάσινγκτον. Προσπάθησε να σβήσει την κηλίδα της παραδοσιακής (Κων. Μητσοτάκης, Ντ. Μπακογιάννη) και δικής του επιλογής συνεργασίας με τη Μόσχα στο κεφαλαιώδες ζήτημα του φυσικού αερίου και, ταυτόχρονα, να απομακρυνθεί από την πολιτική άνευ όρων συναλλαγών με το Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ορθώς τάχθηκε «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και στήριξε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης -ακριβώς για να πείσει ότι άλλαξε πολιτική- φρόντισε να υπερβάλει εαυτόν. Χορήγησε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία είναι τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα και -σε ορισμένες περιπτώσεις- εγείρει ανησυχίες ως προς το είδος, την ποιότητα και ποσότητα του υλικού που εστάλη. Η βοήθεια έχει προσεγγίσει την αξία των 300 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια ως το τέλος του έτους. Ευτυχώς, σχεδόν το σύνολο ή, έστω, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών θα επιστραφεί ή θα καλυφθεί από τον χρηματοδοτικό θεσμό European Peace Facility (EPF) της Ε.Ε. ή από διακρατικές συμφωνίες με συμμαχικές χώρες (ΗΠΑ, Τσεχία). Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, όταν ενέκρινε τα μεγάλα ποσά, δεν γνώριζε ότι ίσως καλυφθούν αργότερα. Γιατί το μεν EPF ιδρύθηκε το 2021, αλλά προικοδοτήθηκε με μεγάλα κονδύλια μόλις τον Μάρτιο φέτος. Η δε Ουάσινγκτον κυρίως χορηγεί δάνεια (FMF) και η Πράγα ενδιαφέρθηκε ξαφνικά.

Κατόπιν όλων αυτών, στη σημερινή, τρίτη, φάση του Ουκρανικού (με την «κόπωση» σε ηγεσίες και κοινή γνώμη της Δύσης και με στρατιωτικά κέρδη της Ρωσίας), ο πρωθυπουργός μάλλον κρίνει ότι έχει πράξει όλα τα δέοντα και υιοθετεί αλλοπρόσαλλη γραμμή. Ο ίδιος υπόσχεται τα πάντα στην Ατλαντική Συμμαχία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ουκρανία, αλλά οι αρμόδιοι του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών συναγωνίζονται σε αδιαφορία, αναβλητικότητα και παλινωδίες. Συγκεκριμένα, τρία είναι τα εκκρεμή ζητήματα:

-Πρώτον, ενώ το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας – Ουκρανίας (ηπιότερη εκδοχή των Συμφωνιών Ασφαλείας του Κιέβου με Βρετανία και 12 μέλη της Ε.Ε.) είναι έτοιμο, η κυβέρνηση δεν τολμά να το παρουσιάσει στη Βουλή. Κατά μία εκδοχή, επειδή το Μαξίμου, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, φοβάται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εμ. Μακρόν (με τη στήριξη της Μ. Λεπέν) και της Τζ. Μελόνι. Κατά άλλη εκδοχή, επειδή ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι δεν έχει εγγυηθεί έργα για τη μεταπολεμική περίοδο.

-Δεύτερον, αν και τον περασμένο Απρίλιο η Αθήνα υποσχέθηκε στην Ουάσινγκτον ότι θα παράσχει συγκεκριμένο υλικό (ποιοτικά αναβαθμισμένο) για την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ορισμένες πηγές χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την πολύμηνη καθυστέρηση, επειδή η υπόσχεση δόθηκε βιαστικά και μέρος του υλικού είναι ακόμα επιχειρησιακά απαραίτητο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

-Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης συνυπέγραψε προ διμήνου τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τη συνδρομή ασφάλειας στην Ουκρανία τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανά έτος συνδρομή όλων των Συμμάχων είναι 40 δισ. ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει πάνω από 180 εκατομμύρια. Στην έδρα της Συμμαχίας προδικάζεται ότι είτε η Ελλάδα θα προσφέρει μόνον ένα κλάσμα των 180 εκατομμυρίων κάθε χρόνο είτε θα αναγκαστεί να βρει το συνολικό κονδύλι, περικόπτοντας τον εθνικό αμυντικό προϋπολογισμό της. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προβλέπεται η διέξοδος αποζημίωσης ή ισοσκελισμού από κάποιον φορέα παρόμοιο με τον EPF ή διακρατική συμφωνία.

Ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός να πίστευε ή να πιστεύει ότι μπορεί να αναβάλλει επ’ άπειρον την υλοποίηση των τριών αυτών δεσμεύσεων. Στην πραγματικότητα, θα διαπιστώσει ότι ελάχιστα εκτιμάται πλέον η ήδη χορηγηθείσα βοήθεια (αφού αποζημιώνεται και θεωρείται «μηδενισμένη») και ότι όλοι θα απαιτούν να αναλάβει τα νέα βάρη. Πολιτικά και διπλωματικά, η κατάσταση περιγράφεται και ως φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας.

*Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

  1. Χρεοκόπησε η ομάδα τους βαθέως κράτους, οι Ρώσοι καταλαμβάνουν και τα ορυχεία λιθίου. Κλάμα οι διεθνείς τραπεζίτες, ο δε κολαούζος τους, ο Κυριάκος, βλέπει τους F. T. να ξεφτιλίζουν την χρεοκοπημένη Ελλάδα και αυτόν προσωπικά.
    Χρεοκόπησε και η λύση του πολιτικά στημένου Αμερικάνου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, τρεχάτε ποδαράκια μου πλέον θα λέει ο Κυριάκος.

  2. Ήθελα να έβλεπα τους οπαδούς των αναθεωρητών της ιστορίας τι θα έκαναν αν ο Ερντογάν αποφάσιζε να εισβάλλει… Στην Ουκρανία υπάρχει το υποκείμενο της αντίστασης στον εισβολέα. Ο γενναίος ουκρανικός λαός σε περίπτωση που το ξεχνούν κάποιοι.

  3. Χαμένος είναι όντος ο Ουκρανικός λαός, πήγαν οι δήθεν προστάτες τους, δημιούργησαν το πραξικόπημα το 2014, τους έταξαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, όμως πήραν όσα πήρε ο Ιωαννίδης από το πραξικόπημα στην Κύπρο.
    Αξιοθαύμαστος ο αγώνας των Ουκρανών, όμως άνισος, η κ. Νούλαντ και ο κ Πάιατ κάνουν τώρα τον αμερικάνο.
    Έχασαν τον ανθό της νιότης της χώρας τους, χρεώθηκαν, πούλησαν και το 38% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις πολυεθνικές και τώρα οι σύμμαχοι τους δεν τους γνωρίζουν.
    Μαζί με αυτούς, μπαίνουμε και εμείς στο κλάμπ των χαμένων.

  4. Ο πολέμος στηθηκε απο Παϊατ και Νουλαντ εδω και 10 τουλάχιστον χρόνια. Μεθοδικά και στρατηγικά. Πρώτα αγοράστηκαν απο Αμερικανικα funds οι υποδομές της Ουκρανίας οι οποιες “αξιζουν τρισεκατομυρια δολλάρια και θα βοηθησουν ισχυρα την οικονομια της Αμερικης” οπως περηφανα ελεγε ο αμερικανος γερουσιαστης στο Κιεβο αγκαλια με το Ζελενσκι στο γνωστο βιντεο που κυκλοφορει.

    Ομως οι αμερικανοι τα ηθελαν ολα δικα τους. Και να κανουν πολεμο με τη ρωσια, και να τον πληρωσει η ευρωπη και να καταστρεψουν τη γερμανια οικονομικα (τιναζοντας τους αγωγους της) και να αγοραζουμε ολη η ευρωπη πανακριβο αμερικανικο σχιστολιθικο και να δινουμε 40 δις το χρονο στον proxy war τους που γινεται για τα συμφεροντα των αμερικανικων funds.

    Το σχεδιο ειναι περα ως περα παρανοικο και αλλαζονικο σε βαθμο που δεν παει. Βεβαια το καταφεραν αφου πρωτα φροντισαν να αγορασουν τους πολιτικους καθε ευρωπαικη χωρας. Στην Ελλαδα ολο το πολιτικο συστημα τους ανηκει.

    Βεβαια ειναι πατος χωρις βαρελι αυτος ο πολεμος αφου πισω απο τη Ρωσια πλεον εχουν συστρατευθει Κινα, Σαουδικη Αραβια, Ιραν και χωρες με μεγαλο πλουτο. Πρωτα θα χρεωκοπησει Ελλαδα, Αμερικη, Ιταλια, Γαλλια και λοιποι.

    Φυσικα το ευρωπαικο πουλοβερ εχει αρχισει και ξυλωνεται τάχιστα.

  5. Προφανώς αυτοί που γουστάρουν να ζουν σε χώρες όπως αυτή του Ερντογάν, του Πουτιν του Σι Τζι Πιγκ ή των Αγιατολάχ μπορούν να μετακομίσουν εκεί. Οι δημοκρατίες με όλα τα προβληματα τους θα αντιστέκονται στους αναθεωρητες των συνόρων είτε είναι Αμερικανοί είτε Ρώσοι. Όπως αντισταθηκαμε στην ΝΑΤΟϊκη εισβολή στην Γιουγκοσλαβία, το ίδιο πράττουμε με την Ρωσική στην Ουκρανία

  6. Ο μαρξισμός ταυτίζεται με τη σκλαβιά και την υποδούλωση του ανθρώπου, οπότε δεν χρειαζόμαστε Πούτιν, Χίτλερ ή Ερντογάν για να μας σκλαβώσουν, αρκεί και μάλιστα περισσεύει, η δράση του Μάρξ και του Λένιν.
    Σκλαβιά είναι και τα θέλω των μεγάλων μας συμμάχων, ειδικά όταν πάνε κόντρα στο εθνικό μας συμφέρον. Το αισθανθήκαμε στην Κύπρο, τα Σκόπια, στο Αιγαίο και παλαιότερα στην Μικρασιατική καταστροφή.
    Οπότε, αντιλαμβάνομαι την παγίδευση του ουκρανικού λαού που λεηλατείται.
    Ο αρχηγός τους επιλέχθηκε ως ηθοποιός να παίξει κάποιον ρόλο, η χώρα τους όμως και ο κάθε πολίτης εκεί, χάνουν καθημερινά ελευθερίες, ζωή και εθνική ανεξαρτησία.
    Τους είπαν πως ανήκουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ήταν εκεί, τους γέλασαν όμως, όπως ξεγελά και εμάς ο κ Μητσοτάκης.
    Εύκολος ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη και στα ψέματα του, δεν χρειάζεται για τη σύμφωνη γνώμη μας επέμβαση και διόρθωση του εγκεφάλου μας, το πετυχαίνει με το μασάζ των πληρωμένων ΜΜΕ.
    Δυστυχώς, οι φυτεμένοι και κατευθυνόμενοι ηγέτες των καθ επίφαση δημοκρατικών χωρών, είναι αυτοί που σπέρνουν τον όλεθρο στους λαούς τους.

  7. Μπήκαμε σε έναν πόλεμο για τις πραγματικές αιτίες του οποίου δεν γνωρίζαμε τίποτε Δλδ ποιός τον προκάλεσε ποιοί είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι κλπ .Ποιά τα κίνητρα Σαν ζουλάπια μπάμ και μ έσα Αν γνωρίζαμε τι πραγματικά συμβαίνει θα κρίναμε αναλόγως και αναλόγως θα πράτταμε Δλδ σοφά και συνετά όπως πρέπει στην κατάσταση της Ελλάδας
    Επίσης ο πιο χαζός κατάλαβε οτι ο ζελένσι αργά η γρήγορα θα έχανε Απο την Ιστορία γνωρίζουμε οτι μεγέθη τύπου Ρωσίας δεν τα βάζουμε Διότι δεν νικούνται Δεν διασπώνται δεν μεταλλάσσονται
    Τι κατάφερε η Ελλάδα για να στηρίξει μια τόσο ομιχλώδη ιστορία ;
    Να μπεί στο στόχαστρο ως εχθρός του νέου πολιπολικού κόσμου Εδω στις ΗΠΑ ξεσηκώθηκε ο κόσμος εναντίον του Ζελένσκι -Ο Τράμπ – ορθώς είπε οτι θα σταματήσει η υποστήριξη στην Ουκρανία – και στον Ζελένσι
    Ο οποίος ζελένσκι δεν είπε κάτι για την κατοχή της Κύπρου Ως θρασσύμι μπήκε στην βουλή Και ως τέτοιος απαιτησε απο την ελλάδα Και καλά έκανε διότι κινδυνεύει το τσαρδί του Δεν είναι λίγο να καταστρέφεις την χώρα σου αφού πρώτα είχες τάξει στον λαό σου πράγματα εξωπραγματικά Για τα οποία κατακρεουργείται Στην ουκρανία θέλουν το κεφάλι του Ζελένσκι προσπαθώντας να βρούν τρόπους για ανακωχή και παράδοση Κρίμα στους ανθρώπους μα πολύ κρίμα …..
    Ο δύστυχος λαός της Ουκρανίας πιστεύοντας έναν ψεύτη έχασε τα πάντα Πρίν απο 30 μήνες είχαν τα σπίτια τους την γή τους τις επιχειρήσεις τους Τώρα τους τα πήραν οι δυτικοί για ένα κομμάτι ψωμί …..Τα πάντα τόσες ψυχές χάθησαν για μια πατρίδα της οποίας τα σύνορα είναι υπο αμφισβήτηση Το λένε αυτό οι δυτικοί βλέποντας οτι έχασαν το πόλεμο Του τα γυρίζουν στον βολοντίμιρο ζελένσκι ..
    Τώρα τι κάνει ο κυριάκος ;
    Βλέποντας οτι τα άλογα πάνω στα οποία ποντάρισε όλα τα αυγά της χώρας -και την ίδια την χώρα – έχουν χάσει δεν ξέρει τι ν α κάνει Δεν του βγαίνει τίποτε Απο δημοτικές απο ευρωεκλογές και η χώρα είναι στο χείλος μιας μοιραίας δίνης την οποία ο νυν την εβαλε
    Και επειδή έχασε διεθνώς έχασε και προσωπικά Τον έπιασαν κορόδιο τον χρησιμοποιησαν Τι θέσεις του έταζανΚαι αφού έκανε τα πάντα για προσοχή και ενδεχομένως όπως έλεγαν διάφορα άρθρα εκείνων των εποχών και πρόσληψη σε μια εξ αυτών Ομως δεν έγινε τίποτε
    Ο κυριάκος αντιμετωπ΄ζει πλέον τον χαρακτηρισμό στυμένη λεμονόκουπα που είναι εξόχως προσβλητικό Κρίμα Τώρα βλέποντας οτι όλες οι πόρτες είναι κλειστές προσπαθεί να αλλάξει εκλογικούς νόμους μπάς και κερδίσει χρόνο …..Με την ελπίδα οτι θα παραμείνει πρωθυπουργος …..Ομως ότι και να κάνει δεν τον θέλει κανείς Δυομιση χρόνια είναι πάρα πολλά και με αυτήν την κυβέρνηση κάθε μήνας ισοδυναμεί με τρία χρόνια Η κοινωνία είναι σε εκρηκτική κατάσταση Και υστερα τον χρησιμοποιησαν ως στυμένη λεμονόκουπα Κρίμα για τον Κυριάκο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια στρατηγική για τον Κυριάκο…

Χωρίς στρατηγική βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και το κενό αυτό καταγράφεται ολοένα πιο έντονα όσο περνούν οι ημέρες από...

Αυτοί το ξέρουν. Εμείς;

Μέσα στη γενικευμένη ημιμάθεια που χαρακτηρίζει συχνά αναλύσεις, αρθρογραφία, ρεπορτάζ κ.λπ. χάνεται η ουσία και δεν ζυγίζονται με ορθότητα...

… Μητσοτακική υποκρισία

H κυβέρνηση ισχυρίζεται εδώ και μία εβδομάδα ότι κατάλαβε γιατί νίκησε ο Τραμπ και γιατί έχασαν οι Δημοκρατικοί. Προφανώς...

Κομματικό μπάχαλο: Ουδείς τολμάει να θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπον...

Παρά τον κακό χαμό που εξακολουθεί να γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τα καθημερινά αναθέματα στον Κασσελάκη, ουδείς -τουλάχιστον έως...