Τα σήματα κινδύνου που αγνοούμε

Η κατάρρευση της δημόσιας τάξης και του πολιτισμικού επιπέδου μας φαίνεται και στους δρόμους

Του Παναγιώτη Λιάκου

Οι φωτογραφίες που βλέπετε ελήφθησαν χθες σε διαδρομή περίπου… 50 μέτρων στο Μαρούσι. Καθεμία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την άλλη. Όλες καλυμμένες από αυτοκόλλητα και σπρέι ανθρωπόμορφων μπαμπουίνων που δεν τους νοιάζει αν κάποιος σκοτωθεί επειδή δεν θα έχει προσέξει τη μουντζουρωμένη πινακίδα ή τον κατεστραμμένο καθρέφτη της οδού, που διευκολύνει την κυκλοφορία. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ πινακίδα άθικτη από τη βαρβαρότητα. Το Μαρούσι με την ανύπαρκτη οδική σήμανση δεν είναι εξαίρεση. Έτσι έχει καταντήσει ολόκληρη η Ελλάδα.

Η Τροχαία απούσα, η δημοτική Αρχή αδρανούσα, οι νόμοι-χάδι στους παραβάτες επιτρέπουν τους βανδαλισμούς και η κοινωνία ανέχεται τη μετατροπή κάθε γειτονιάς σε τούρκικο μαχαλά.

Η κατάρρευση της δημόσιας τάξης και του πολιτισμικού επιπέδου μας φαίνεται και στους δρόμους.

  1. Το κράτος, που επιβάλλει όταν θέλει τάξη-ασφάλεια με κάμερες και αυστηροποίηση ποινών (ακόμη και για μια μούντζα, είτε και για μια έκφραση “υποτιμητικη”), επιτρέπει και υποθάλπει (έστω και μέσω της Ανοχής του) το τριτοκοσμικό μπογιάτισμα μέσων συγκοινωνίας και δημόσιων εξωτερικών χώρων (οπτικό επαναλαμβανόμενα ερέθισμα τελικά γίνεται έθος), την αφάνταστα εξεζητημένη ηχορύπανση τις ώρες κοινής ησυχίας (όταν κάποτε τα ντεσιμπελόμετρα έκαναν την δουλειά τους), την υγειονομικά επιβαρυντική για την δημόσια υγεία ανεξέλεγκτη άφιξη λοιμωδών… ακόμη και την κατάργηση του παλαιού πράσινου ρεύματος κυκλοφορίας οχημάτων (ρυπογόνο ξεκίνα-σταμάτα σήμερα με τους απανταχού “φύλακες πράσινους” να καθεύδουν) κτλ κτλ.
    Δεν είναι ανεγκέφαλοι οι εκάστοτε κρατούντες για να μην μπορούν να φέρουν βόλτα απλούστατα πράγματα.
    Άλλο πράγμα συμβαίνει, σχέσιν έχον με “ψυχολογική μηχανική” που αποσυναρμολογεί δοκιμασμένες και πολυβασανισμένες στον χρόνο συναρμογές, προκειμένου έτσι να δικαιωθεί και ο “προμηθεικός” γαπ που ενώ καλά καλά δεν εγκατεστάθη ανεζήτησε την από μηχανής θέαινα “παγκόσμια διακυβέρνηση”.
    Μένουμε ευρώπη άλλωστε, μια δρασκελιά δρόμος είναι κι ας φωνασκούν τα “οργισμένα άκρα”, Εκατέρωθεν. Και αυτά ευρώπη -του παγκόσμιου λαού- με τα μπούνια είναι, από τον μαστό του ατμ ζουν χωρίς να συμμετέχουν ενεργά σε Αυτό που γεμίζει το μαστάρι.

  2. Εδώ και 60 χρόνια η ίδια κατάσταση. Κάποιος υπουργός της ΝΔ είχε πει ότι “είμαστε απόγονοι Οθωμανών¨.
    Εσείς για ποιο τούρκικο μαχαλά μιλάτε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι μας δίδαξε η Μαρία Κάλλας

Το 1977, σαν σήμερα, πέθανε σε ηλικία 54 ετών η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου. Ο κόσμος την έμαθε...

«Ναι» στη φίμωση της «Δημοκρατίας» από πέντε μέλη του ΕΣΡ

Ράπισμα κατά των δημοσιογράφων μελών του ΕΣΡ αποτελεί η ξεκάθαρη στάση των τριών εκπροσώπων της Δικαιοσύνης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, μετά την...

«Έφυγε» με τη βαριά σκιά της υπόθεσης Τσαλικίδη

Ο Ιωάννης Διώτης, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή στα 69 του χρόνια, είχε μακρά πορεία στην Εισαγγελία. Χρειάστηκε να...

Ακόμη να παραιτηθεί ο αρχηγός του Λιμενικού;

Έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται εξοργισμένοι οι γονείς του 23χρονου νέου από την Αίγινα, θύματος αυτοκινητικού δυστυχήματος, ο οποίος...