«Πάγωσε» η αγορά μετά τη ΔΕΘ

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ήλπιζαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε από τη Θεσσαλονίκη κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά και στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Αυτό, όμως, δεν έγινε. Μπορεί να εξαγγέλθηκαν δεκάδες παρεμβάσεις, όμως στην πραγματικότητα ελάχιστες έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους έχουν ορίζοντα τριετίας.

Η μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα, όπως και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ουσιαστικά είναι δράσεις που είχε ανακοινώσει από πέρσι η κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστούν. Και η αλήθεια είναι ότι ήδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, αν σκεφτεί κανείς ότι το μεν τέλος επιτηδεύματος είναι μνημονιακή υποχρέωση που δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται σήμερα, ενώ σχετικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό.

Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τίποτα για μέτρα που δίνουν λύσεις στη μεγάλη πρόκληση της ακρίβειας. Μπορεί κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού να διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξει παρέμβασή του στην Ε.Ε. για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όμως θα απαιτηθεί χρόνος για να δούμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, και αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει για την πλειονότητα των ΜμΕ. Ούτε βέβαια για τα νοικοκυριά, που συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά από το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Επίσης, απουσιάζουν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή, για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που καθορίζουν το σήμερα αλλά και το αύριο για τις περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας.

Καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού και είμαστε από τους πρώτους φορείς που έχουν ζητήσει την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου. Το να έχεις όμως το βλέμμα στραμμένο στο 2027 σαν να μην υπάρχει σχεδόν κανένα πρόβλημα σήμερα σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης για χιλιάδες ΜμΕ.

Πόσες από αυτές που σήμερα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τα επόμενα χρόνια, όταν αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης; Εκτιμώ ότι ο αριθμός τους θα είναι αισθητά μικρότερος. Αυτό δείχνει η πραγματική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των πολλών δυσμενών συνθηκών.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε ότι χρειάζεται μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, ένα μείγμα πολιτικής που θα εστιάζει στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

  1. Το σχέδιό τους είναι απλό. Θέλουν να εξαφαν΄σιουν τις μικρές επιχειρ’ησιες παραδιδοντάς τα πάντα στις πολυεθνικές που τους συντηρούν στην εξουσία. ¨οπως κι με την ιδιοκατοίκηση. Πρόκειγτα για προδότες.

  2. Άχρηστες και επιζήμιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον κ Μητσοτάκη, όλες του οι νομοθετικές κινήσεις αφορούσαν την ενδυνάμωση των πολυεθνικών ολιγοπωλίων της ελληνικής αγοράς.
    Η ενέργεια πέταξε στα ύψη, τα τρόφιμα απλησίαστα στα super markets, το λαδάκι τριπλασιάστηκε και λείπει πλέον και από το καντήλι.
    Μισθοί και συντάξεις τελειώνουν το πρώτο δεκαήμερο, ενώ η απελπισία κατέλαβε τα ελληνικά νοικοκυριά, τρομακτικό το στρές του καθημερινού τραπεζιού.
    Όλοι οι πόροι της οικονομίας, δηλαδή επιδοτήσεις, τραπεζική ρευστότητα και ιδιωτικά κεφαλαία πάνε στην ενέργεια (το 90% των αποφάσεων ολοκλήρωσης του ΥπΑν αφορούν ΑΠΕ), ειδικά για τις επενδύσεις των ολιγαρχών.
    Οι λοιποί κλάδοι πεθαίνουν από υποχρηματοδότηση, το ιδιωτικό επιχειρηματικό χρέος εκτινάσσεται, τα lock downs ήταν η χαριστική βολή σε συνδυασμό βέβαια με τα νέα φορολογικά μέτρα.
    Επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια, ξενοδοχειακές μονάδες πέφτουν στα χέρια των fan, πληρώνουν την αφροσύνη του κ. Μητσοτάκη για να κλείσει την αγορά, την στιγμή που έτρεχαν οι υποχρεώσεις τους.
    Η αύξηση του κόστους ενέργειας, έφερε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, δημιούργησε στασιμοπληθωρισμού και σωρηδόν λουκέτα.
    Επέβαλε λοιπόν την τεχνική χρεωκοπία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ρίχ’ το, Ηλία

Στα προηγούμενα άρθρα παρουσιάστηκαν το δόγμα του «κοινωνικού χάους» των Ramsfeld - Cebrowski και η συνεπαγόμενη κοινωνική κατάρρευση μέσω...

Ο Ντράγκι καίει την Ελλάδα!

Στην ακριβοπληρωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκθεση Ντράγκι, 400 σελίδων, για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης...

Γιατί η Moody’s δεν μας έβγαλε από τα «σκουπίδια»

Πολιτικό παρασκήνιο, και μάλιστα ενδιαφέρον, συνοδεύει αυτή τη φορά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας για...

Θηλιά 371 δισ. € στον λαιμό των Ελλήνων!

Τον απόλυτο εφιάλτη για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, μια «κρυφή» πληγή που στέκεται σε μια κλωστή...