Ο Μακρόν επέλεξε τον Γάλλο… Τζο Μπάιντεν

Νέος πρωθυπουργός ο 73χρονος πολιτικός δεινόσαυρος, αλλά πάντα εύκαμπτος, Μπαρνιέ, τον οποίο στη χώρα του αποκαλούν «κύριο Brexit»

Του Βασίλη Γαλούπη

Στον πρόεδρο Μακρόν χρειάστηκαν 60 μέρες μέχρι να διαλέξει πρωθυπουργό. Ήταν τέτοιο το αδιέξοδο, που ανακοίνωσε ακόμα και «πολιτική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού μήπως καταφέρει να βρει την πιο συμφέρουσα γι’ αυτόν λύση.

Ύστερα από μια άνευ προηγουμένου περίοδο διαβουλεύσεων, διόρισε χθες τελικά πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, που ηγήθηκε των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2016-2019.

Βετεράνος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), ο Μπαρνιέ έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Γάλλος Τζο Μπάιντεν» λόγω της μακροζωίας της πολιτικής του καριέρας. Με παρουσία στα κοινά πάνω από μισό αιώνα, έχει υπάρξει υπουργός Εξωτερικών, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κορυφαίος διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit. Γι’ αυτό στη Γαλλία τον αποκαλούν «κύριο Brexit».

Για τη Γαλλία, ο 73χρονος Μπαρνιέ θα είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά πρωθυπουργός από το 1958. Στην άχαρη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Brexit υπήρξε πάντοτε αβρός και διακριτικός, φροντίζοντας να εκθέτει, κομψά αλλά σταθερά, τη Βρετανία για την απόφασή της να αποχωρήσει απ’ το μπλοκ.

«Σίγουρα, κάτι δεν πάει καλά με το βρετανικό σύστημα… Κάθε μέρα που περνά δείχνει ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις συνέπειες αυτού που πραγματικά διακυβεύεται εδώ» έγραφε στο βιβλίο που εξέδωσε μετά, με τίτλο «Το μυστικό μου ημερολόγιο για το Brexit: Μια ένδοξη ψευδαίσθηση».

Έπειτα, όμως, από την ολοκλήρωση του παζαριού της Ε.Ε. με τους Βρετανούς, ο Μπαρνιέ είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα από το πολιτικό προσκήνιο. Επανεμφανίστηκε όταν θέλησε να αμφισβητήσει τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Τελικά, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν κατάφερε τότε να επιλεγεί ως υποψήφιος από το κόμμα του, αλλά κατέπληξε τους πάντες με μια εμφανή στροφή προς τα δεξιά. Υποσχόμενος «να σέβεται τους Γάλλους και να κάνει τους άλλους να σέβονται τη Γαλλία», έλεγε ότι ήθελε να περιορίσει και να πάρει τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Κι ενώ νωρίτερα το προφίλ και η συμπεριφορά του ήταν ενός πιστού ευρωπαϊστή, τόσο που του εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του διαπραγματευτή με τους Βρετανούς, ο Μπαρνιέ απογοήτευσε τους φίλους του στις Βρυξέλλες όταν ζήτησε να υπάρξουν «ηλεκτρικό σοκ» στην ασφάλεια, μορατόριουμ στη μετανάστευση και επαναφορά της στρατιωτικής θητείας. Το πήγε, μάλιστα, ακόμα πιο μακριά, καλώντας τη Γαλλία να απελευθερωθεί από την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Με σκοπό να ξαναβρεί η Γαλλία «χώρο για ελιγμούς», ο Μπαρνιέ έλεγε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα εάν εκλεγεί, για να εγκρίνουν οι Γάλλοι συνταγματικές αλλαγές και τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να ορίζει ποσοστώσεις μεταναστών κάθε χρόνο.

Δήλωνε, μάλιστα, ότι «δεν μου αρέσει πραγματικά η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και κατακεραύνωνε τη «γερμανική κυριαρχία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας με νόημα «ξέρω για τι πράγμα μιλάω».

Αυτός ήταν ο Μπαρνιέ πριν από τρία χρόνια. Σήμερα ο Μακρόν τον διάλεξε, προφανώς λογαριάζοντας ότι το συντηρητικό και υπέρ βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γαλλίας προφίλ του θα «καθίσει» καλά στις ορέξεις της πλειοψηφίας των πολιτών, για να σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Μόνο που οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν το αντίθετο. Ο διορισμός Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία προκάλεσε ήδη δυσαρέσκεια στον Συνασπισμό της Αριστεράς (NFP), που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Ιουλίου. Ο υποψήφιος που πρότεινε ο Συνασπισμός για πρωθυπουργό απορρίφθηκε από τον Μακρόν.

Ο Μελανσόν, ο αρχηγός του μεγαλύτερου από τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το NFP, έκανε οργισμένες δηλώσεις. «Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό» είπε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «αντί να προέλθει από τη συμμαχία που ήρθε πρώτη στις 7 Ιουλίου, θα είναι μέλος ενός κόμματος που ήρθε τελευταίο στις εκλογές».

«Αυτή είναι πλέον ουσιαστικά μια κυβέρνηση Μακρόν – Λεπέν» δήλωσε ο Μελανσόν και κάλεσε τον κόσμο σε συγκέντρωση για το Σάββατο.

Με την επιλογή Μπαρνιέ, η Αριστερά αισθάνεται τώρα ότι ο Μακρόν έκλεψε τη νίκη της στις εκλογές. Ο Μελανσόν ήδη κατεβάζει κόσμο στον δρόμο. Η Δεξιά είναι χρόνια διχασμένη. Και το Κέντρο αποδυναμώθηκε κι άλλο από την ώρα που ο Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου. Μακροπρόθεσμα, αυτή που είναι πιο πιθανό να επωφεληθεί απ’ όλη την κατάσταση είναι η Λεπέν.

Βουλευτής από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, στο οποίο ανήκει και ο Μπαρνιέ, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός «είναι αποσυνδεδεμένος και θα συνεχίσει ή θα ολοκληρώσει τη δολοφονία της Δεξιάς στη Γαλλία».

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο Μακρόν διάλεξε τον Μπαρνιέ ζυγίζοντας ότι δεν θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη του εμφάνιση στην Εθνοσυνέλευση.

Στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου, κανένα κόμμα δεν πλησίασε την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών που απαιτούνταν για να κυβερνήσει. Ο Μακρόν, έχοντας απορρίψει τη συνεργασία με τη Λεπέν αλλά και με την Αριστερά, βλέπει τώρα ότι έχει ανάγκη τη συναίνεση της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν για να προστατεύσει τον Μπαρνιέ από μια ψήφο δυσπιστίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ερντογάν «παίζει» με τη Δύση

Η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας, η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, η επέκταση της επιρροής της Άγκυρας σε...

Πυρηνικά: Η επόμενη πράξη του δράματος;

Όσο στην Ελλάδα θα παρακολουθούμε την «κασσελιάδα», στη Γαλλία θα παίζεται το σίριαλ του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και...

Η αρχή του τέλους της Σέγκεν δυναμιτίζει το μέλλον της Ε.Ε.

Πλέον όσοι ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπεδώσει πως τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με...

Τα νέα «κόλπα» του Ερντογάν

Σε μια εποχή που η Δύση και η Ελλάδα διαλύουν παραδοσιακούς θεσμούς της κοινωνίας, όπως είναι η οικογένεια και...