Σε αναμονή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες ημέρες, και κυρίως τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, αντίθετα απαιτεί τη λήψη στοχευμένων μέτρων που θα δώσουν απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής -ειδικά στο θέμα της ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους- αλλά και θα τονώσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι μυστικό ότι σήμερα πάρα πολλές ΜμΕ βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και μόνο με άμεσες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας μπορεί να υπάρξει βάσιμη ελπίδα ανάκαμψής τους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 35% το διάστημα 2021-2023. Αυτό το στοιχείο και μόνο δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Ως ένας φορέας που αγωνίζεται καθημερινά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κάτι που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία, αναμένουμε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει άμεσες διορθώσεις στον φορολογικό νόμο, ο οποίος πλήττει βάναυσα τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Η ισονομία και η απονομή φορολογικής δικαιοσύνης είναι βασικό αίτημα των μικρομεσαίων. Ο καθένας να πληρώνει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες.

Ως απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας έχουμε προτείνει τη μείωση των έμμεσων φόρων. Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει. Τρόφιμα και στέγαση «ροκανίζουν» το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων των πολιτών, ενώ έχει ανέβει στα ύψη το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Αναμένουμε επίσης παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η άνοδός τους έχει φέρει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και ΜμΕ, και απαιτείται ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας σε αυτό το θέμα.

Σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Αναμένουμε, λοιπόν, ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προς τις ΜμΕ και άρση του τραπεζικού τους αποκλεισμού από κάθε δανειοδότηση που θα μπορούσε να στηρίξει τη δραστηριότητά τους.

Περιμένουμε μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που παραμένει από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., αλλά και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα ζητάμε τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΜμΕ, οι οποίες παραμένουν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

*Πρόεδρος του ΕΕΑ & επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

  1. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είναι άξια της μοιρας της και των επιλογών της όσον αφορά σε αυτούς που την εκπροσωπούν. Αντί να έχουν προχωρήσει….χθες σε μαζική, προειδοποιητική αποχή από τα μαγαζιά τους, μόνον για τρείς μέρες, πανελλαδικά, κάθονται και περιμένουν την στήριξη, ποιών; Αυτών που τα παίρνουν από τις πολυεθνικές και που προχωρούν ακάθεκτοι στην υπονόμευση κάθε μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Περιμένετε στήριξη και… θα φάτε καλά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Θηλιά 371 δισ. € στον λαιμό των Ελλήνων!

Τον απόλυτο εφιάλτη για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, μια «κρυφή» πληγή που στέκεται σε μια κλωστή...

Τουρισμός: «Βαριά βιομηχανία» ή ολετήρας κάθε παραγωγικής διαδικασίας;

Μία ακόμη τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της και θα πρέπει να αναλογιστούμε σοβαρά κατά πόσον η φερόμενη...

Είναι σαν… να γίνεται κοσμογονία

Διαβάζω ότι τα τέσσερα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που έρχονται πρόκειται να μετατρέψουν τη βόρεια Ελλάδα σε logistic hub. Σίγουρα...

«Πάγωσε» η αγορά μετά τη ΔΕΘ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ήλπιζαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε από τη Θεσσαλονίκη κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν...