Αποφυλάκιση Μπελέρη αφού εξέτισε πάνω από τα 2/3 της ποινής. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει τώρα να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας
Του Βασίλη Γαλούπη
Στη Χειμάρρα χθες ήταν μια μέρα γιορτής. Οι κάτοικοι έσπευσαν να υποδεχθούν με πανηγυρικό τρόπο τον Φρέντη Μπελέρη. Και ο ίδιος, άλλωστε, όταν έμεινε ελεύθερος από τις φυλακές Αυλώνα ύστερα από 16 μήνες, μπήκε στο αυτοκίνητο για να ταξιδέψει αμέσως μέχρι την πόλη του και να δει από κοντά τους ανθρώπους που πάντα τον στηρίζουν.
Ο ευρωβουλευτής αποφυλακίστηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και η χαρμόσυνη είδηση μεταδόθηκε γρήγορα. Ύστερα από τρεις αναβολές έγινε δεκτό το αίτημα του Μπελέρη για πρόωρη αποφυλάκιση μετά την έκτιση άνω των 2/3 της ποινής, με μοναδικό περιοριστικό όρο την επικοινωνία του με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ακόμα και χθες, πάντως, η εισαγγελέας ήταν στη σκληρή γραμμή του καθεστώτος Ράμα, προτείνοντας την απόρριψη του αιτήματος επειδή «είναι αμετανόητος».
Η εκλογή του Μπελέρη στην Ευρωβουλή σήμανε συναγερμό στο διεφθαρμένο καθεστώς Ράμα, που έχει αλώσει και την αλβανική Δικαιοσύνη. Έτσι, πρακτικά, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφήσει ελεύθερο τον Μπελέρη μετά την παρέλευση του 16μήνου και έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος μιας αβάσιμης καταδίκης.
Η υπόθεση δεν σταματά εδώ για τον Μπελέρη, που δήλωσε αποφασισμένος να κυνηγήσει το αλβανικό κράτος στο Στρασβούργο, προσδοκώντας ότι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα βρει τη δικαίωση.
«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος δικαίου και η δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε. Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει» είπε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μού αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς. Σήμερα θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χειμάρρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτειά μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι».
Ο Μπελέρης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Άγγελο Συρίγο, Σταύρο Παπασταύρου. Όμως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι ενέργειες και οι πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την παραμονή επί σχεδόν ενάμιση χρόνο στην αλβανική φυλακή ενός εκλεγμένου δημάρχου της ελληνικής μειονότητας.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μπελέρης αποφυλακίστηκε όπως θα συνέβαινε και με άλλους κρατουμένους. Δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, δηλαδή – το ακριβώς αντίθετο.
Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει κατά γράμμα όσα έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει μετά τη φυλάκιση Μπελέρη: να εξακολουθήσει να θεωρεί και στο εξής το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. συνδεδεμένο με την αυταρχική στάση των Τιράνων τόσο σε βάρος του ευρωβουλευτή όσο και σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής μειονότητας.
Σύμφωνα με τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα, «η ελληνική πλευρά έχει θεωρήσει εξαρχής αυτή την υπόθεση ως απόδειξη παραβίασης των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα κράτος υποψήφιο προς ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ».
Σε δήλωσή του χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «δεν αναιρούνται όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτηση του Μπελέρη, και όλα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις κανόνες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη: «Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση, αλλά δεν ξεχνάμε τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες».
Η Αθήνα οφείλει να κρατήσει μια στάση που θα δυσκολέψει τη ζωή του Ράμα σχετικά με την πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χώρες που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στην ελληνική μειονότητα, το σύστημα δικαιοσύνης των οποίων βγάζει αποφάσεις-παρωδία, δεν είναι δυνατόν να εισαχθούν στην Ευρώπη με το πράσινο φως ή έστω την ανοχή της Ελλάδας.
Θυμίζουμε ότι μετά την καταδίκη του ο Μπελέρης είχε πει πως «τέτοια δίκη-παρωδία θα μπορούσε να γίνει μια φορά κι έναν καιρό, μόνο επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία» και ότι «το έγκλημά μου είναι ότι θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι της προγονικής μας γης».
Όταν ο Μπελέρης ρωτήθηκε αν θα επικοινωνήσει με τον εκλεκτό τού Ράμα, Βαγγέλη Τάβο, απάντησε: «Θα επικοινωνήσω μαζί του και με όλους όσοι εργάζονται και θα εργαστούν για το καλό της Χειμάρρας. Δεν πιστεύω ότι ο Τάβος έχει τη νομιμοποίηση των πολιτών της Χειμάρρας από τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη».
Ίσως, όμως, χθες ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο να ήταν η Αντωνία Μπελέρη, σύζυγος του ευρωβουλευτή. Και δεν το έκρυψε. «Επιτέλους, κοντά μας! Περίεργο συναίσθημα. Μεγάλη χαρά, αλλά και πολύς θυμός γι’ αυτή την αδικία. Τέλος πάντων: τέλος καλό, όλα καλά» έγραψε στα social media, μη μπορώντας ακόμα και μέσα στη χαρά της να ξεχάσει όσα υπέφερε ο Μπελέρης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον τρόπο να τιμωρήσει τον Ράμα με βέτο για την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε βήμα πίσω στην υπόθεση Μπελέρη. Τώρα, το ίδιο οφείλει να πράξει και η χώρα μας.