Η Τουρκία επιτίθεται, η κυβέρνηση καθεύδει

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία και επιθυμεί αλλά και προετοιμάζεται να διεκδικήσει στρατιωτικά και εδάφη και ύδατα και πλουτοπαραγωγικές πηγές από την Ελλάδα. Οι συστηματικοί και φρενήρεις εξοπλισμοί της γείτονος, αρκετοί εκ των οποίων δεν είναι αγορασμένοι από ξένες χώρες αλλά δική της παραγωγή, καθώς και οι σαφείς επεκτατικές και φιλοπόλεμες διακηρύξεις του Ερντογάν και υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων αποτελούν ισχυρότατες ενδείξεις για όσα πρόκειται να συμβούν.

Αποδείξεις για τα προαναφερθέντα είναι όσα έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. Το περιστατικό της Κάσου είναι πολύ «χοντρό» για να αγνοηθεί. Οι Τούρκοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνική ΑΟΖ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε πίσω. Περιοριστήκαμε από μόνοι μας στα έξι μίλια, χωρίς η Τουρκία να χρειαστεί να δαπανήσει ούτε μία σφαίρα. Απλώς, με την απειλή χρήσης βίας, ο πρωθυπουργός της χώρας μας και το υπουργικό του συμβούλιο προέβησαν σε μια ενέργεια που θα στιγματίζει την Ιστορία μας και θα θίγει τα συμφέροντα του έθνους για πολλές δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει υποχωρήσει χιλιοστό σε όσα παραληρηματικά λέει για «Γαλάζιες Πατρίδες», παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας, επέκταση της επικράτειας της χώρας του και άλλα τινά. Παρά ταύτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο των προπαγανδιστικών εργαλείων της κυβέρνησής του μιλούν για… καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει συναντήσει πέντε φορές μέσα στο 2024 τον Τούρκο πρόεδρο και αυτή την περίοδο ετοιμάζεται και επόμενη συνάντηση στην Άγκυρα.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο υποχωρήσεων, ενδοτισμού και παραχωρήσεων εθνικών δικαιωμάτων στην Άγκυρα. Το μοναδικό αντάλλαγμα που έχει ληφθεί από την άλλη πλευρά είναι ευχολόγια και επαναλήψεις του πολυφορεμένου κλισέ του… καλού κλίματος.

Ο εξευμενισμός δεν αλλάζει μυαλά σε χώρες όπως η Τουρκία. Απλώς τους ανοίγει την όρεξη για ακόμα περισσότερες προκλήσεις και διεκδικήσεις. Αυτό σίγουρα το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά επιλέγει να συμπεριφέρεται με τρόπο που εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις. Η Τουρκία διεκδικεί και επιτίθεται και η ελληνική κυβέρνηση καθεύδει.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανάγκη νέας πολιτικής μας στα Βαλκάνια

Αφορμή για το σημερινό άρθρο ήταν πρόσφατη συζήτηση με ομογενή από γειτονική χώρα, που με παράπονο μου ανέφερε ότι...

«Επανάσταση ήθους»

Η δόμηση του νέου παγκόσμιου συστήματος, μέσα από πολυεθνικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές πρακτικές, προχωρεί, ισοπεδώνοντας τα...

Η επιστροφή των… ασώτων και το «βυτιοφόρο» του ΣΥΡΙΖΑ

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ραγκούση και Δουδωνή (με την απόρριψη της «συγγνώμης» του πρώτου από τον δεύτερο) δεν αποτελεί...

Σταματήστε τα ψέματα, πρόκειται για τη χώρα

Υπάρχουν ψέματα στην πολιτική που διορθώνονται και ψέματα που δεν διορθώνονται. Ψέματα των οποίων οι συνέπειες μπορεί να ανακληθούν...