«Γην και ύδωρ» στην Τουρκία για ήρεμα νερά στο Αιγαίο!

Τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν χθες, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τάχθηκε πάλι υπέρ της ανευ όρων θετικής ατζέντας, των ανοιχτών διαύλων και της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος

Του Νικ. Σταυρουλάκι

Με τις αξιώσεις της Τουρκίας αμείωτες και την πολιτική του κατευνασμού να κυριαρχεί στις σκέψεις της κυβέρνησης, η Αθήνα προσφέρει κατά την πάγια μέθοδο «γην και ύδωρ», προκειμένου να συνεχισθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Η διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, χωρίς χαμόγελα…

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από το άτυπο γεύμα των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., με «τιμώμενο πρόσωπο» τον εκπρόσωπο της χώρας που κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπίας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Διήρκεσε μία ώρα και κατέδειξε ότι η Αθήνα προτιμά να πληρώνει «λύτρα» στην Άγκυρα για να επιτυγχάνει ήρεμα νερά στο Αιγαίο, παρά να ασκεί εθνική ανεξάρτητη πολιτική κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε.

Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την Ε.Ε. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Τρίτο κεφάλαιο κατά τη συζήτηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ήταν η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Μητσοτάκη και Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα… παιχτεί σκληρό ροκ, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου».

Ως προς το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, κατά την παρέμβασή του σε αυτό το «άτυπο γεύμα εργασίας» (sic) των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον X. Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ξανά ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που τις χωρίζουν, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας, διατηρώντας διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

Το κυπριακό

Τέλος, αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. των Ην. Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στον αντίποδα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιχαίρουν ως προς τη στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ, εμφανίζοντας ως κύριο αντικείμενο της συζήτησης των δύο υπουργών την ελληνική υποστήριξη στην υποτιθέμενη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν ούτε να τη σκέφτονται…

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, σημειώνουν ότι «ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης δήλωσε πως υποστηρίζεται η ευρωπαϊκή πρόοδος της Τουρκίας» (σ.σ.: οι αναφορές γίνονται σε ύφος ότι δεν τον πιστεύουν) και πως «η συνάντηση ήταν ευκαιρία για τη συζήτηση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

«Μια καταφανώς ανεπαρκής, κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, όπως αυτό στην Κάσο, που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραβιάζοντας προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο» σχολίασε δηκτικά η τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρένα Δούρου, τονίζοντας: «Είναι φανερό ότι ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να θέσει ευθέως στον συνομιλητή του την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο, συνδέοντας τις ευρωτουρκικές σχέσεις με την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη γείτονα όσο αυτή επιλέγει τον δρόμο των προκλήσεων.

Ευχαριστίες Μπορέλ σε Αθήνα-Λευκωσία για την παρουσία Φιντάν – Στην ατζέντα του γεύματος, ευρωτουρκικές σχέσεις, Ουκρανία, Μ. Ανατολή

Η ατζέντα του γεύματος μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιελάμβανε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μέση Ανατολή και Ουκρανία απασχόλησαν τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, καθώς και στις δύο κρίσεις η Τουρκία επιχειρεί να παίξει περιφερειακό ρόλο. Συζητήθηκαν, επίσης, οι προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρ. Συμβουλίου του Απριλίου. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Η Ε.Ε. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας».

«Θεωρώ κρίσιμη την παρουσία, ύστερα από πέντε χρόνια, στο άτυπο συμβούλιο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» δήλωσε προσερχόμενος ο Γ. Γεραπετρίτης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι είναι η πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο συμβούλιο της Ε.Ε. και ευχαρίστησε όλους όσοι επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση (Λευκωσία και Αθήνα).

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε., με σεβασμό στη θέση των κρατών-μελών μας (σ.σ.: της Κύπρου), που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία» δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσουμε τα προβλήματα…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανάγκη νέας πολιτικής μας στα Βαλκάνια

Αφορμή για το σημερινό άρθρο ήταν πρόσφατη συζήτηση με ομογενή από γειτονική χώρα, που με παράπονο μου ανέφερε ότι...

«Επανάσταση ήθους»

Η δόμηση του νέου παγκόσμιου συστήματος, μέσα από πολυεθνικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές πρακτικές, προχωρεί, ισοπεδώνοντας τα...

Η επιστροφή των… ασώτων και το «βυτιοφόρο» του ΣΥΡΙΖΑ

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ραγκούση και Δουδωνή (με την απόρριψη της «συγγνώμης» του πρώτου από τον δεύτερο) δεν αποτελεί...

Σταματήστε τα ψέματα, πρόκειται για τη χώρα

Υπάρχουν ψέματα στην πολιτική που διορθώνονται και ψέματα που δεν διορθώνονται. Ψέματα των οποίων οι συνέπειες μπορεί να ανακληθούν...