Να μην έχουμε τη μοίρα των Ίνκας

Ισπανοί λαθρομετανάστες, πλιατσικολόγοι, που τους αποκαλούμε «εξερευνητές», κατέσφαξαν τον αρχαίο λαό, σκότωσαν τον βασιλιά τους και κατέκλεψαν ό,τι βρήκαν

Του Παναγιώτη Λιάκου

Σαν σήμερα, το 1533, δολοφονήθηκε από τους Ισπανούς κατακτητές ο Αταχουάλπα (γεν. 1502), ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας. Τον Νοέμβριο του 1532 τον είχε πιάσει σε ενέδρα ο Φρανθίσκο Πιθάρο (1478-1541). Ο Πιθάρο είχε προσκαλέσει τον Αταχουάλπα σε γιορτή στην πόλη Καχαμάρκα (στο σημερινό Περού), που υποτίθεται ότι θα γινόταν προς τιμήν του. Εκείνος, αφελέστατα, δέχθηκε και οι 168 στρατιώτες του Ισπανού θέρισαν περίπου 7.000 άοπλους Ίνκας, οι οποίοι συνόδευαν τον βασιλιά τους.

Ο Αταχουάλπα πολύ αργά κατάλαβε την απληστία των Ισπανών επιδρομέων και πρόσφερε ως αντάλλαγμα για την ελευθερία του να γεμίσουν οι Ίνκας ένα δωμάτιο με χρυσάφι. Οι πλιατσικολόγοι κονκισταδόρες το δέχθηκαν μεν, αλλά έθεσαν και επιπλέον όρους για να αφήσουν ελεύθερο τον Αταχουάλπα: Οι Ίνκας να ασπαστούν τον χριστιανισμό και να αναγνωρίσουν ως αφέντη τους τον βασιλιά της Ισπανίας. Οι Ίνκας έφεραν στους Ισπανούς χρυσό, ασήμι και αναρίθμητα τεχνουργήματα από το σύνολο της επικράτειας της αυτοκρατορίας τους. Οι… πολιτισμένοι Ευρωπαίοι έλιωσαν τα πολύτιμα μέταλλα και τελικά συγκέντρωσαν περίπου 24 τόνους χρυσό και ασήμι.

Ο Αταχουάλπα, βασιλιάς των Ίνκας

Αμέσως μετά την «είσπραξη» επέβαλαν στον Αταχουάλπα τη θανατική ποινή, διότι ήταν… αιρετικός. Μόλις έγινε αυτό, ο Πιθάρο είπε στον βασιλιά των Ίνκας ότι έχει δύο επιλογές εκτέλεσης της ποινής του: Ή να πεθάνει στην πυρά ή να ασπαστεί τον χριστιανισμό και να τον βάλουν στον στραγγαλιστή (μηχανή που τοποθετείτο γύρω από τον λαιμό του θύματος και τον στραγγάλιζε αργά και βασανιστικά).

Τελικά, σύμφωνα με τις πηγές, ο Αταχουάλπα ασπάστηκε (με το στανιό) τον καθολικισμό και πέθανε διά στραγγαλισμού.

Γι’ αυτό όταν περιδιαβαίνουμε ισπανικές αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και θαυμάζουμε τη μεγαλοπρέπεια των κτιρίων τους και τον πλούτο που έχει σωρευτεί σε αυτές, να θυμόμαστε τους λαούς και τις φυλές που υπέφεραν για να καλοπερνούν και να κάνουν φιγούρα οι δήμιοι τους.

Φυσικά, να έχουμε πάντα κατά νου τι μοίρα περιμένει τους γηγενείς πληθυσμούς, όταν βαπόρια, βάρκες και μαούνες ξεφορτώνουν μυριάδες αλλοδαπούς στον τόπο τους.

  1. Οι γηγενείς πληθυσμοί δεν κινδυνεύουν από αφανισμό τόσο από τους λαθρο ή όπως αλλιώς θέλει ο καθείς να τους προσδιορίσει αλλά ΚΥΡΙΩΣ και ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ από τους καθόλα νόμιμους και “πολιτισμένους” που εισβάλουν στη χώρα είτε ως “επενδυτές” είτε ως “φίλοι και σύμμαχοι”. Διότι αν κάτι έχει να μας διδάξει η παραπάνω ιστορία είναι ακριβώς αυτό. Οι Ισπανοί δεν πήγαν εκεί ως εισβολείς αλλά ως “φίλοι” που ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν στους “αγρίους και απολίτιστους” τα φώτα του ευρωπαϊκού, λευκού πολιτισμού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το τέλος του «αριστερού» αφηγήματος

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, στη Γαλλία, αναπτύχθηκε ένα ρεύμα που είχε μεγάλη απήχηση στα ΜΜΕ και αναφερόταν...

Η εξουσία της δουλικότητας

Και μόνο από αυτές τις δύο φωτογραφίες κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που...

Κώδωνες κινδύνου σε μια θάλασσα προβλημάτων

Με πολιτικούς του διαμετρήματος ενός Παύλου Μαρινάκη δεν αξίζει κανείς να χαλαλίζει τα λόγια του. Μια παρατήρηση μόνο, κι...

Ελληνοκεντρική Παιδεία Αρίστων

Άνοιξαν πάλι τα σχολεία και είναι συγκινητικό να βλέπεις τα πρωτάκια, να θυμάσαι τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που σίγουρα νιώθουν...