Συντριβή του καρκίνου

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Από τότε που ήμουν παιδάκι άκουγα πολύ συχνά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση κάποιο ρεπορτάζ για μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο που υποσχόταν θεραπεία για τον καρκίνο. Αν και έχει προοδεύσει εκπληκτικά η ιατρική επιστήμη τα τελευταία 50 έτη που ζω, ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως αιτία θανάτου, με περίπου το 17% των νεκρών στη Γη να έχει φύγει από τον «ακατανόμαστο», όπως τον έλεγε η συχωρεμένη η γιαγιά μου. Όλοι μας έχουμε βιώσει στο πολύ στενό μας ή στο πιο ευρύ μας περιβάλλον τις συνέπειες από τη νόσο, με τους περισσότερους- κυρίως από εμάς, τη μεγαλύτερη γενιά- να έχουμε ζήσει από κοντά τον μαρασμό ενός τουλάχιστον αγαπημένου μας προσώπου που έσβησε από αυτό τον λόγο.

Όμως η είδηση, που είχε προαναγγελθεί στους επιστημονικούς κύκλους πριν από τέσσερα χρόνια, με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, πλέον έσκασε με πάταγο πριν από λίγες ημέρες και πραγματικά φέρνει τεράστια ανατροπή στη μάχη κατά της θανατηφόρας καρκινικής ασθένειας: η mRNA τεχνολογία που ανακαλύφθηκε το 1961, αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του ’90, εξελίχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρίες στις αρχές του 21ου αιώνα και μπήκε με φόρα στη ζωή μας λόγω του κορονοϊού και της δραστικότατης αντιμετώπισής του μέσω αυτής, πλέον χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο άνθρωπο για να θεραπεύσει τον καρκίνο στον πνεύμονά του! Έναν από τους πιο θανατηφόρους τύπους της νόσου, που αποτελεί περίπου το 12% των περιπτώσεων.

Ο 67χρονος Βρετανός που έκανε το mRNA αντικαρκινικό εμβόλιο είχε αρχίσει ήδη χημειοθεραπείες, αλλά του ήταν ιδιαίτερα επώδυνες ως διαδικασία, και ευελπιστεί να ευοδώσει η αντιμετώπιση με το εμβόλιο. Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, επειδή έχω μελετήσει σε βάθος την τεχνολογία mRNA, ως επιστήμονας των θετικών σπουδών που είμαι, και θα τολμήσω και μια πρόβλεψη: Θεωρώ ότι θα συντριβεί ο καρκίνος μέσω των mRNA εμβολίων τα επόμενα 15 έτη και θα αποτελεί ως αιτία θανάτου κάτι λιγότερο από το 3% παγκοσμίως (από 17% που είναι σήμερα). Η επόμενη γενιά θα αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις ως κάτι πολύ απλό και καθόλου καταστροφικό, σε αντίθεση με εμάς.

Το μόνο που μας μένει ως κοινωνία είναι να αντιμετωπίσουμε με συμπόνια τους εγγενείς φόβους συνανθρώπων μας απέναντι στα mRNA εμβόλια, αν και είμαι σίγουρος ότι, μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου από τον καρκίνο, θα πειστούν πολύ πιο εύκολα από τις περιπτώσεις παραλυτικού φόβου που είχαμε με τον πιο ανώδυνο κορονοϊό.

*∆ιδάκτορος Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

  1. Χαιρετώ την αισιοδοξία σας αλλά ως ειδικός στην μοριακη βιοχημεία του καρκίνου, έχω τις αμφιβολίες μου. Και ο λόγος είναι οτι καμμία προσέγγιση δεν μπορεί να αντιμετωπίση την μοριακή και κυτταρική ετερογένεια των νεοπλασιών. Διότι οι νεοπλασίες δεν έιναι απλώς κύτταρα που πολλαπλασιάζνται ανεξέλεγκτά -που έιναι και αυτό- αλλά ιστογένεση σε λάθος τόπο και χρόνο.

  2. Το πρόβλημα με τα εμβόλια του κορονοιου δεν ήταν η τεχνολογία τους αλλά το γεγονός πως επιβλήθηκαν μέτρα υποχρεωτικοτητας στο υγιή πληθυσμό υπέρ της χρήσης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που δεν είχε ελεγχθεί πλήρως, με άγνωστες παρενέργειες (εγκληματικό όταν μιλάμε για υγιείς ανθρώπους) και αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

    Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το εμβόλιο (παρόλο που το κεντρικό αφήγημα μιλούσε για “αντιεμβολιαστες”) αλλά η αντικοινωνική και εν πολλοίς ανήθικη πρακτική των κυβερνώντων.

    Αντικοινωνική γιατί διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας συνειδητά και ανήθικη γιατί στον υπολογισμό κόστους οφέλους το κόστος ήταν για τους πολλούς και το κέρδος για τους λίγους.

    Κατά τα λοιπά μακάρι να αποδειχθεί μια ικανή θεραπεία για όσους έχουν την ατυχία να ασθενούν από καρκίνο.

  3. Κακως, πρωτα επρεπε να βγει το mRNA εμβολιο κατα της ανοησιας και μετα κατα του καρκινου.
    Με το πρωτο, θα γλυτωναμε απο το δευτερο.

  4. Τη τεχνολογία m- RNA την αναπτύσει η εταιρεία του Bill
    Gates και είναι ακριβώς η ίδια με τα εμβόλια του θανάτου του κωρονοιού. Η τεχνολογία m-RNA. όπου εφαρμώστηκε έχει αποτύχει. Ο ίδιος ο εφευρέτης της, εκτός από άχρηστη, τη χαρακτήρισε και ως ακρως επικίνδυνη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η αρχή του τέλους της Σέγκεν δυναμιτίζει το μέλλον της Ε.Ε.

Πλέον όσοι ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπεδώσει πως τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με...

Τα νέα «κόλπα» του Ερντογάν

Σε μια εποχή που η Δύση και η Ελλάδα διαλύουν παραδοσιακούς θεσμούς της κοινωνίας, όπως είναι η οικογένεια και...

Η δήθεν «ενσωματωμένη» μισεί τους χριστιανούς

Στον ουτοπικό και γεμάτο φαντασιώσεις κόσμο των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ευρώπης, η Αμέτι αποτελεί ένα υπόδειγμα ενσωμάτωσης....

Tο debate και ο νικητής των αμερικανικών εκλογών

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Χάρις αντιμετώπισε δυναμικά τον Τραμπ στο προχθεσινό debate, με αρκετά καλά χτυπήματα -έστω και...