Κινδυνεύει η ελίτ από την ανικανότητα του εγχώριου καθεστώτος;

Του Κώστα Πρώιμου

Συνήθως γινόμαστε μάντεις κακών μέσα από την αρθρογραφία μας.

Ωστόσο, δε σκοπεύουμε να αλλάξουμε τροπάριο μήτε στο τρέχον κείμενο. Όποιος επιθυμεί τα ελαφρολαϊκά άσματα της δημοσιογραφίας ας ανατρέξει αλλού, δόξα τω Θεώ είναι αναρίθμητα, «ευκολοχώνευτα» και αναρτώνται παντού.

Τι σημαίνει ελίτ; Μια κλειστή ομάδα από οικογένειες κυρίως πανίσχυρες οικονομικά. Αυτή είναι η γενική περιγραφή τους. Συνήθως δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές εναλλαγές στην εξουσία για τον απλούστατο λόγο ότι εννιάμισι στις δέκα φορές είναι οι ολιγάρχες που τις υποκινούν και εν τέλει τις προξενούν.

Τα χαρακτηριστικά σχεδόν των περισσοτέρων κυβερνητικών επιλογών τους ήταν η διοικητική και πολιτική ανεπάρκεια με αυξημένες δόσεις ανικανότητας. Προφανώς δε χρειάζεται να εξηγήσουμε ποιοι, πώς και γιατί.

Σε μια πολύ μικρή πληθυσμιακά και εδαφικά χώρα σαν την Ελλάδα  τα πράγματα με την υπάρχουσα τεχνολογία και το μάρκετινγκ είναι αρκετά εύκολα. Χειραγωγούν την κοινή γνώμη για το οτιδήποτε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας.

Μέχρι εδώ όλα γνωστά και ευκόλως παραδεκτά.

Μήπως όμως οι ιθύνοντες κάτι δεν έχουν αντιληφθεί; Μπορεί η «δικαιολογημένη» αλαζονεία τους καθώς μέχρι και αυτή τη στιγμή θησαυρίζουν από το εγχώριο και υπάρχον καθεστώς να τους έχει τυφλώσει; Φερειπείν, η τελευταία φωτιά που εκκίνησε από τον Βαρνάβα, όλως τυχαίως δεν έκαψε τις πολυτελέστατες βίλες τους στην Εκάλη και λίγο παρακάτω στο κέντρο της Κηφισιάς. Τους έκανε τη χάρη ο απρόβλεπτος άνεμος και όχι η ετοιμότητα της εκλεκτής τους κυβέρνησης. Το μοντέλο του επιτελικού κράτους που οι ίδιοι επέλεξαν απέτυχε παταγωδώς εν προκειμένω. Τι θα είχε συμβεί αν τα μέλη των ισχυρότατων γνωστών και αγνώστων οικογενειών που ξόδεψαν πολύ χρήμα, διαθέτοντας ποικιλοτρόπως πόρους και μέσα για την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη αντίκριζαν τα ιδιωτικά τους φρούρια καμένα; Ή ακόμη χειρότερα αν έχαναν στις φλόγες αγαπημένα πρόσωπα ή προσωπικό; Σίγουρα στάθηκαν τυχεροί ωστόσο για πρώτη φορά μύρισαν κυριολεκτικά την ανικανότητα της υπάρχουσας κυβέρνησης στον αέρα και αντίκρυσαν σε απόσταση αναπνοής τις φλόγες της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού που οι ίδιοι προκρίνουν εδώ και πέντε χρόνια.

Όμως, φωτιές ήταν και μοιραία σβήστηκαν. Μακάρι τα «καυτά» γεγονότα που εξελίσσονται  παγκοσμίως να διαγράφονταν όπως είθισται να «διαγράφονται» στη χώρα μας οι συνέπειες μιας πυρκαγιάς.

Αλήθεια, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και διεθνώς πλέον δύναται η ελίτ σε ένα κράτος που αυταπόδεικτα μπάζει από παντού να αισθάνεται άνετα και ασφαλής; Με τις ανεξέλεγκτες ροές παράνομων μεταναστών, την ολοένα  και αυξανόμενη οργή των λαϊκών στρωμάτων λόγω κάκιστης ποιότητας ζωής, τις αυθαίρετες και παρακινδυνευμένες τοποθετήσεις της Ελλάδας στην τάχα μου σωστή πλευρά της ιστορίας; Αυτή τη στιγμή η ΕΥΠ με αιτία και αφορμή τα όσα τραγικά συνέβησαν σε εκδήλωση στο Σόλινγκεν της Γερμανίας βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ τα περιστατικά βίας και κλοπών μονοπωλούν την εγχώρια ειδησεογραφία. Τις προάλλες κυκλοφορούσαν βίντεο που έδειχναν ατάραχους κουκουλοφόρους να μπουκάρουν σε σπίτια στον Διόνυσο ανενόχλητοι αν και είχαν ενεργοποιηθεί οι συναγερμοί. Σίγουρα ένας ιδιωτικός στρατός προστασίας δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας στην υπηρεσία των ολιγαρχών αλλά όταν το διεθνές τερέν στο οποίο βαδίζουν γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, ίσως πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα «αυγατίζουν»… Εξάλλου δεν είναι και λίγα τα περιστατικά ειδικά τον τελευταίο καιρό που έχουν αποδείξει ότι τα μέτρα ασφαλείας παραβιάζονται εύκολα και από τον καθένα με τρανταχτό παράδειγμα την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού μπροστά στα μάτια των φρουρών του και δη από ερασιτέχνη εκτελεστή.

Ο Φίτσο σώθηκε από θαύμα καθώς οι σφαίρες που δέχτηκε δεν έπληξαν ζωτικά του όργανα. Εκτιμούμε ότι και ο πιο αδιάφορος κάτοικος του πλανήτη αλλά και της χώρας μας αν μη τι άλλο υποψιάζεται πως ο επικείμενος χειμώνας θα αποδειχτεί ίσως ο ιστορικότερος των τελευταίων εξήντα ετών, από πολλές απόψεις.

Τα όργανα αναμένεται να αρχίσουν να «βαράνε» έντονα από τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες και όσο πλησιάζουμε στις ύψιστης σημασίας αμερικανικές εκλογές.

Ας ευχηθούμε όσον αφορά στη δική μας επικράτεια η ελίτ να κατανοήσει  επιτέλους πως το σύστημα που η ίδια έχει επιβάλει το διαχειρίζονται οι πιο άχρηστοι, ανίκανοι και θρασείς, συνεπώς και πιο επικίνδυνοι  από ποτέ, οι οποίοι στα διαπιστευτήριά τους έδειξαν ότι «μπορούν» να κάψουν και τα απροσπέλαστα ιδιωτικά της φρούρια αλλά ενδεχομένως και «τη γούνα της» στο άμεσο μέλλον. (Πολλά λεφτά θα χαθούν μέσα σε αρκετές νύχτες στο επόμενο χρονικό διάστημα όπως υποστηρίζουν σθεναρά οικονομικοί αναλυτές διεθνούς φήμης.)

Μήπως ήρθε η ώρα τα εγχώρια αφεντικά να προσγειωθούν στην πραγματικότητα προτού η ίδια τους πλακώσει και να αλλάξουν το  μοντέλο διακυβέρνησης μπας και σωθεί η παρτίδα για τη χώρα;

  1. Τη χώρα μόνο ο Θεός μπορεί να τη σώσει. Τις ελίτ και τα πολιτικά τους τσιράκια, κανένας. Το τέλος τους θα ειναι φαντασμαγορικο.

  2. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα κ. Πρώιμε.
    Τα λεφτά τους είναι έξω, τα ακίνητα τους είναι έξω και αν δούμε τι γίνεται στην συμπαθή Ουκρανία, είναι επικερδής η διάλυση της και αναμένεται να είναι επικερδεστερη η “ανοικοδόμηση” της.

    Αν κοιτάξουμε γύρω μας, κατά την ελεγχόμενη διάλυση της πατρίδας μας κάποιοι κερδίζουν.

    Είτε από την ενέργεια, είτε από την διάλυση των δημόσιων υποδομών, είτε από το ξεχαρβαλωμα της εθνικής ασφάλειας (σε κάθε τομέα) , είτε από τα όπλα και τα ναρκωτικά στους δρόμους, είτε, είτε, είτε…

  3. O πραγματικός κίνδυνος εδώ είναι να ’αντιληφθούν’ οι εν λόγω ’κύριοι’ το ακριβώς αντίθετο (ότι δηλ. γνωρίζουμε ήδη εδώ-η θα οφείλαμε να γνωρίζουμε-από το 1824). Να στραφούν δηλ. ο ένας εναντίον του άλλου, πράγμα που όποτε συνέβη και αλλού, στον σημερινό κόσμο, κατέληξε σε διαφόρων ειδών…Σουδανοποιήσεις, Λιβανοποιήσεις, κλπ.

  4. Εάν τα πραγματα φτάσουν στο απροχώρητο στην Ελλάδα μετά το στέγνωμα και την ιδιοποίηση κάθε πόρου της χώρας, θα πάνε απλά στο σπίτι τους στην Ελβετία ηη στην Νέα Υόρκη .

  5. Εσύ νομίζεις πως η ντόπια ελίτ,δεν γνωρίζει πως το σύστημα που έχει επιβάλει,το διαχειρίζονται άχρηστοι,ανίκανοι,παρανοικοί και θρασσείς;..
    ..
    Και βέβαια το γνωρίζει..

    Ανα πάσα στιγμή,θα μπορούσε και μπορεί να το αλλάξει..
    Το γιατί δεν το κάνει δεν το γνωρίζω..
    ..Θα ευχόμουν όμως,ότι αφού δεν θέλει ή δεν την ενδιαφέρει να αλλάξει αυτό το χυδαίο πολιτικό σύστημα,τουλάχιστον να μην του κάνει τις πλάτες..
    ..
    Πάντως ,όταν σε κάθε χώρα υπάρχει μία και μοναδική ”ελίτ”κι από κάτω το χάος,..(δεν υπάρχει η μεσσαία και η αμέσως επόμενη οικονομική τάξη δλδ..),σωτηρία κ ελπίδα για την χώρα,δεν υπάρχει..Κι αυτοί που κινδηνεύουν,δεν είναι οι της ελίτ..
    Καλά να είστε.

  6. Υπάρχει ελίτ στην Ελλάδα ρε παιδιά; εκτός εάν εννοούμε κάτι βλαχομπαρόκ νεόπλουτους κομπιναδόρους με κυβερνητικές πλάτες που μιμούνται (πιθηκίζουν) τη συμπεριφορά των εξωχώριων πλουσίων εντός των συνόρων της χώρας χορεύοντας ζεϊμπέκιες , τρώγοντας γκουρμέ προβατίνα, συμβατική υπερτιμημένη αστακομακαρονάδα χαϊδεύοντας κάτι φουκαριάρες που λιώνουν στα γυμναστήρια μπας και κάνουν τη τύχη τους στο νησί του πελεκάνου ή στην άκρη του ηφαιστείου.
    Και η συγκεκριμένη ελίτ χαρακτηρίζεται από την ιδιά ανικανότητα και υστέρηση των πολιτικών προσώπων που στηρίζει.
    Η ελίτ εσωκλείει και την έννοια της νοητικής και ηθικής καλλιέργειας που αποπνέει ανωτερότητα και σοφία εδώ που τα είδαμε αυτά;

    κοινώς κλάψε με μάνα κλάψε με

  7. Ως συμπέρασμα όλοι μας έχουμε υποψίες πως τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο, αλλά ουδείς αναλαμβάνει να πάρει την τύχη της χώρας, μπας και κάτι αλλάξει προς το καλύτερο.
    Υπάρχει η σκέψη, πως όσο περισσότερη φθορά, τόσο περισσότερο ορατό και κατανοητό το πρόβλημα.
    Όλοι επηρεάζονται από αυτή την διαρκή μη ανατρεπτική κακώς εικόνα για την χώρα.
    Ασφαλώς οι έχοντες μπορούν έχουν την δυνατότητα να αντιδρούν με χαλαρότητα.
    Αυτό όμως δεν τους εμπνέει μακράς πνοής βόλεμα.
    Το δύσκολο του προβλήματος έχει πλέον περάσει μέσα στα έργα τους και τον τρόπο που εξαπατούσαν, άλλως κέρδιζαν την ψήφο των πολιτών.
    Αυτό τους κοστίζει που δεν βρίσκουν ανταπόκριση ώστε όλο αυτό να έχει διάρκεια.
    Διότι το χρήμα που εξαγοράζει τα πάντα, όταν στερέψουν οι πηγές που το παρέχουν, τότε φαίνεται και όλη η γύμνια του συστήματος.
    Σε αυτό το σταυροδρόμι η χώρα μας στο σήμερα, αντιμετωπίζει το δίλλημα πως πορευόμαστε στην επόμενη τελείως διαφορετική μέρα.
    Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χθεσινά πάρα πολύ γνωστά κέντρα ελέγχου και εξουσίας.
    Αναδύεται αυτό το διαφορετικό, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εξελίσσεται διαρκώς και για τον Δυτικό κόσμο αποτελεί επιλογή προς αποφυγή.
    Όταν όμως σφίξει η κατάσταση σε βαθμό μη αποφυγής, τότε όλα ανατρέπονται με μαγικό τρόπο.
    Ως προς την λύση, ασφαλώς και υπάρχει τρόπος, στην ώρα του αυτό το νεογέννητο που θα δώσει την διαφορετική διάσταση.

  8. Στον τόπο που οι κάτοικοί του πιστεύουν ταυτόχρονα στο χριστιανικό δόγμα και στην αστρολογία, το μόνο που μου μένει είναι να γελάω με το θέατρο του παραλόγου. Ταυτόχρονα ζώδια και γιαχβέ και δίας και απόγονοι του περικλή και πρώτοι στην κατανάλωση αντιβιoτικών και αντικαταθλιπτικών. Δεν πάει πουθενά αυτή η κοινωνία. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σωθεί. Τόσοι αξιόλογοι πολιτισμοί χάθηκαν ανά τους αιώνες, το τζατζικιστάν μας μάρανε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Περί μίαν υπόληψις ζούμε»…

Για διαβάστε, σύντροφοι, μία σύγχρονη είδηση, που θα μπορούσε να είναι και αληθινή: «Συνελήφθη ένας 45χρονος, διότι εξαπατούσε 38χρονο...

Μίτσκοσκι μαινόμενος… (όπα, ρε μεγάλε)

Διαβάζω στη «δημοκρατία», είπαμε, τα άλλα μέσα -δήθεν ενημέρωσης- ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι για τον… φόνο, ότι ο...

Υπάρχει και φιλότιμο…

Η Ελλάδα μας, φίλοι μου, δεν είναι ακριβώς αυτή που φαίνεται ή αυτή που θέλουν να μας πλασάρουν οι...

Και κλάααμα για τη Λατινοπούλου!

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε σχετικώς με μια φωτογραφία που «ποστάρισε» η ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου. Λύσσαξαν, και βέβαια αυτό έχει την...