Η διαπλοκή στηρίζει τον «γαμπρό» και όπισθεν αυτής η κυβέρνηση!

Του Μανώλη Κοττάκη 

«Από πίτα που δεν τρως τι σε μέλλει κι αν καεί» λέει θυμόσοφα ο λαός μας. Αλλά τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την οξύτατη εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται το οξύμωρο: δυνάμεις της διαπλοκής αλλά και μέλη της κυβέρνησης να ασχολούνται διαρκώς και να έχουν αγωνία για την πίτα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που… καίγεται.

Το ενδιαφέρον του συστήματος και η αγωνία του για την πολιτική τύχη τού μέχρι στιγμής βολικού προς αυτό Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να κορυφώνεται λίγες ημέρες πριν από τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν κέντρα που τον θεωρούν απαραίτητο κρίκο για τις επερχόμενες εξελίξεις, ειδικώς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και παρεμβαίνουν στην κρίση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να στηρίξουν τη βαλλόμενη ηγεσία της.

Εάν δεν επρόκειτο για τα εθνικά θέματα και κυρίως για τον μεγάλο συμβιβασμό που ετοιμάζεται στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κι εμείς δεν θα είχαμε κανένα ενδιαφέρον να παρατηρούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε μια πίτα που καίγεται. Αν δεν έχει ήδη γίνει… κάρβουνο.

Αλλά η πρωτοφανής απάθεια και η σιωπή της αντιπολίτευσης για όλα όσα συμβαίνουν στην Κάσο σε επίπεδο κορυφής είναι η πειστικότερη απόδειξη για εμάς πως μια μεγάλη συμμαχία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης – μέσων ενημέρωσης (στα οποία έχει δοθεί εντολή σιγής ασυρμάτου για τα γεγονότα στην περιοχή αυτή), σε συνεννόηση με τον ξένο παράγοντα, θα κάνει τα πάντα για να κλείσει ο επαχθής εθνικός συμβιβασμός μέχρι την ορκωμοσία νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Κασσελάκης εξελέγη πριν από έναν χρόνο ως το νέο πρόσωπο για να αποτελέσει τη λύση στην αξιωματική αντιπολίτευση και να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κρίση. Έναν χρόνο μετά είναι το κεντρικό πρόσωπο της κρίσης, έχοντας απέναντί του όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητά του, αφανώς η εμφανώς.

Παρά ταύτα, ένας πολιτικώς ετερόκλητος σε πρώτη ανάγνωση συνδυασμός δυνάμεων του βάζει πλάτη στη δύσκολη ώρα του και του παρέχει χείρα βοηθείας για να μην πέσει από την αρχηγική του καρέκλα.

Τα δύο τρίτα των δυνάμεων της διαπλοκής, αν κρίνουμε από χθεσινά πρωτοσέλιδα, από την πολιτική συγκεκριμένου συστημικού site και συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών, στηρίζουν δυναμικά τον… γαμπρό.

Και όπισθεν όλων αυτών κρύβεται η κυβέρνηση, που προσφυώς για δικούς της λόγους, για να κρύψει τα προβλήματά της, θέλει τον ακίνδυνο Κασσελάκη ως αντίπαλό της. Ο σχεδιασμός για ένα πολιτικό σύστημα Β΄ Εθνικής είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες υπουργός της κυβέρνησης, παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή, εξέφρασε με… απογοήτευση την εκτίμηση ότι, αν εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα θα…μικρύνει. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να χαίρεται.

Όλοι όσοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να ταυτίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη και τον πολακισμό σήμερα εκφράζουν την… απογοήτευσή τους για τη διάσπαση της συμμαχίας των δύο ανδρών, ευρισκόμενοι σε πλήρη αμηχανία.

Πρόκειται για κωμωδία η οποία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν μάχεται τον πολακισμό αλλά εύχεται την ύπαρξή του γιατί τον έχει ανάγκη. Είναι προϋπόθεση για την επιβίωσή της.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν έχει διαφύγει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα της προσοχής μας η στάση συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης, το οποίο έχει απευθείας αναφορές στο μετεκλογικό επικοινωνιακό επιτελείο του νέου Μαξίμου. Σταθερά στηρίζει υπό τας γραμμάς τον Στέφανο Κασσελάκη με τη φράση «δεν φταίει, έτσι τα βρήκε…».

Στον ίδιο καμβά έμπειροι συστημικοί αρθρογράφοι στα σημειώματά τους σε ιστότοπους καλούν τον προκάτοχο του κυρίου Κασσελάκη να παρέμβει ώστε να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές Επικρατείας και να βρει θέση στο Κοινοβούλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα όλα αυτά γίνονταν διακριτικά για να μην εκτίθεται ο εμπνευστής της αφανούς στήριξης στον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Από εχθές όμως τα πράγματα άρχισαν να γίνονται περισσότερο καθαρά.

Συγκεκριμένες δυνάμεις της διαπλοκής παρεμβαίνουν με πρωτοσέλιδά τους για να κρατήσουν ζωντανό από την πρόταση μομφής που πρόκειται να καταθέσει στην κεντρική επιτροπή εναντίον του ο αψύς Σφακιανός. Παρεμβαίνουν για να τον προστατεύσουν από τον… πολακισμό με τον οποίο τον ταύτιζαν τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Ειδικά μάλιστα που τώρα, άλλο ανέκδοτο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπονείται δημοσίως ότι τον… πολεμάει η διαπλοκή! Ανάλογα φαινόμενα αντίστοιχων παρεμβάσεων ας ετοιμαστούμε να δούμε και στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλες περιόδους κανείς δεν θα έδινε δεκάρα για να ασχολείται με το τι συμβαίνει στα συγκεκριμένα κόμματα, αυτό θα ήταν εσωτερικός τους λογαριασμός. Σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική συγκυρία όμως, που το πολιτικό σύστημα, όπως θα δείξουν και οι μετρήσεις, ρευστοποιείται, η αγορά, η γεωπολιτική και το Μαξίμου έχουν τεράστιο ενδιαφέρον να έχουν απέναντί τους τον χειμώνα μια αδύναμη και ξεπεσμένη, χωρίς κύρος, αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι όμως για να περάσουν μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό όφελος (που θα ήταν εύλογο), αλλά για να εγκριθούν μεγάλοι εθνικοί συμβιβασμοί.

Το παιχνίδι γίνεται πλέον αντιληπτό: άλλες οι προτεραιότητες των πολιτών και άλλες οι προτεραιότητες της μεγάλης παρέας της διπλωματίας, της αγοράς και της πολιτικής. Και όσο γίνεται αντιληπτό τόσο θα βυθίζεται το σύστημα.

Η απόκρυψη και η αποσιώπηση των ειδήσεων δεν αναβάλλουν τη φθορά. Απλώς την καθυστερούν και, όπως είδαμε με τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών (όπου είχε εξαφανιστεί από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης κάθε διαφορετική φωνή), στο τέλος τη μεγαλώνουν.

Γιατί, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»!

  1. Να ευχαριστουμε τον θεο, για την υπαρξη Δημοσιογραφων του “βαρους” Κοττακη, Βαξεβανη, Σαχινη, Αδαμ -(και λιγων αλλων -που δεν θυμαμαι ονοματα αυτη τη στιγμη) -σαν ΑΝΤΙΒΑΡΟ σε..πρετεντηρεδες, οικονομους, (ΣΚΑΙ γενικως..) παπαχλιμιντζουρες, χατζηνικους, και -ΔΥΣΤΥΧΩΣ- πααααρα πολλους αλλους…”δημοσιογραφους” που φιλοδοξουν να προσφερουν τις …υπηρεσιες τους στον..υψηλοτερο..!

  2. Επεκτείνοντας το άρθρο του εξαιρετικού Μανώλη Κωττάκη, θα ήθελα να επισημάνω την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ και το ΑΔΙΕΞΟΔΟ του μέσου ψηφοφόρου, όσον αφορά την επιλογή ηγέτη που μπορεί να βάλει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να κάνει τον απλό πολίτη να αισιοδοξεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Περί μίαν υπόληψις ζούμε»…

Για διαβάστε, σύντροφοι, μία σύγχρονη είδηση, που θα μπορούσε να είναι και αληθινή: «Συνελήφθη ένας 45χρονος, διότι εξαπατούσε 38χρονο...

Μίτσκοσκι μαινόμενος… (όπα, ρε μεγάλε)

Διαβάζω στη «δημοκρατία», είπαμε, τα άλλα μέσα -δήθεν ενημέρωσης- ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι για τον… φόνο, ότι ο...

Υπάρχει και φιλότιμο…

Η Ελλάδα μας, φίλοι μου, δεν είναι ακριβώς αυτή που φαίνεται ή αυτή που θέλουν να μας πλασάρουν οι...

Και κλάααμα για τη Λατινοπούλου!

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε σχετικώς με μια φωτογραφία που «ποστάρισε» η ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου. Λύσσαξαν, και βέβαια αυτό έχει την...