«Silver Alert» για τον Γιώργο Γεραπετρίτη

«Αναζητείται» ο Ελληνας ΥΠΕΞ για να κάνει έστω μία δήλωση υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μετά τα όργια διαρκείας της Τουρκίας στην Κάσο

Του Βασίλη Γαλούπη

Το κεντρικό ερώτημα που προκύπτει από τις συνεχείς αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για την προκλητική δράση της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι αν η Ελλάδα έχει, τελικά, υπουργό Εξωτερικών. Διότι τα τελευταία 24ωρα ο Γεραπετρίτης είναι άφαντος. Δεν έχει εμφανιστεί για να κάνει έστω μία δήλωση σχετικά με όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο. Με την αφωνία του υπηρετεί τον ρόλο του και τις θεσμικές αρμοδιότητές του;

Όμως, όσο κι αν προκαλεί εύλογα ερωτήματα η αόρατη στάση τού επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα σημερινά γεγονότα, οι πραγματικές θέσεις του Γεραπετρίτη έχουν γίνει ξεκάθαρες και απόλυτα κατανοητές σε ανύποπτο χρόνο. Όταν δεν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών, αλλά υπουργός Επικρατείας.

Στις 15 Οκτωβρίου 2020 ο Γεραπετρίτης αποκήρυσσε τα 12 ναυτικά μίλια. Κάτι που θυμούνται όλοι στην Ελλάδα, αλλά, βέβαια, και στην Τουρκία. Αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και, όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια».

Ήταν τόσο βέβαιος ο Γεραπετρίτης ότι γνώριζε για ποια ζητήματα μιλάει και πως εκείνη την ώρα υπερασπιζόταν λεβέντικα την εθνική γραμμή, που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ελλάδας για μονομερή επέκταση στα 12 μίλια ως «εύκολο λεονταρισμό».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός Ελλάδας, όπως ήταν εύλογο, αλλά και πολλά χαμόγελα στον Ερντογάν, που έκτοτε σπεύδει να αξιοποιεί σε βάρος της χώρας μας τη συγκυρία.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Γεραπετρίτης είπε τότε εκείνο που πίστευε. Μετά τις αντιδράσεις υποχρεώθηκε σε επικοινωνιακή αναδίπλωση, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως υπουργός Εξωτερικών, το 2023. Δεν τόλμησε να επαναλάβει την ίδια θέση και δήλωσε, απλά για να ξεφύγει από την κριτική, πως «η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.».

Όμως, ο Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα αργότερα, με ακόμα μία συνέντευξή του, στον Σκάι, υπενθύμισε σε όλους πού ακριβώς στοχεύει η κυβέρνησή του. Έφτασε να χαρακτηρίζει «σχετική έννοια» τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και να δηλώνει: «Πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εκθέτει επανειλημμένα τα αφελή φληναφήματα του Μαξίμου περί «ήρεμων νερών στο Αιγαίο». Όμως, η στάση Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη παραμένει η ίδια και πλήρως ευθυγραμμισμένη, από την πρώτη μέρα της πενταετούς διακυβέρνησης.

Το γεγονός ότι Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης έχουν από κοινού κωματώδη πολιτική αντίδραση απέναντι στα τουρκικά drones που επιχειρούν ανενόχλητα εντός των χωρικών μας υδάτων αποδεικνύει ακόμα μία φορά ότι παραμένουν πιστοί στις θέσεις τους για υποχωρητικότητα και αποποίηση του κατοχυρωμένου δικαιώματος των 12 ν.μ.

Όσο τα μητσοτακικά ΜΜΕ ακολουθούν τον δρόμο της σιωπής που θέλει το Μαξίμου, μεταφέροντας αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η Τουρκία κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία και ο Ερντογάν επιβάλλει διά των όπλων το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση ανέχεται, ύποπτα, ο Ερντογάν να υφαρπάζει την ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Κάσου και Κρήτης.

Στην αρχή του σίριαλ της Κάσου, τον περασμένο μήνα, το Μαξίμου παρακολουθούσε παθητικά. Εν τέλει, επιχείρησε με άτονες κι ενοχικές διαρροές και κάποιες δηλώσεις να… χρυσώσει το χάπι, επικοινωνιακά. Σήμερα η Τουρκία επιβάλλει με τα drones της τους κανόνες της στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι εξαφανισμένη από το πλάνο.

Στις 29 Ιουλίου ο Γεραπετρίτης δήλωνε πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου».

Με όσα γίνονται τώρα από την Τουρκία στην Κάσο μόνο και μόνο επειδή το επιτρέπει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

Όμως, ο Γεραπετρίτης δεν είναι ένας τυχαίος υπουργός. Ο Μητσοτάκης τον έχει πάντα δίπλα του. Για να του κάνει τις δύσκολες δουλειές. Ο Γεραπετρίτης είναι ο εμπνευστής του φιάσκου που βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος». Αυτός είναι που ανέλαβε χρέη υπουργού Μεταφορών την επομένη της παραίτησης Καραμανλή για τα Τέμπη. Ο Γεραπετρίτης ήταν που δήλωνε στην πανδημία «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς». Αυτός έκανε και τις ωμές παρεμβάσεις στη δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών.

Ο Μητσοτάκης έβαλε από πέρυσι το κυβερνητικό alter ego του στο υπουργείο Εξωτερικών ακριβώς επειδή ήθελε να ραγίσουν οι παγιωμένες εθνικές γραμμές της χώρας. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε θέσει ως στόχο με την περσινή συνέντευξή του στον Σκάι.

Αυτή είναι η εξήγηση για την παθητική στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ στα πρόσφατα παραληρήματα της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας της Θράκης», στη Χειμάρρα, στα 50 χρόνια για το Κυπριακό, στα γεγονότα της Κάσου.

Δυστυχώς για όλους μας, η τύχη της ελληνικής θάλασσας έχει αφεθεί στον συνομιλητή του Φουρθιώτη, στον υπουργό που έκανε «τεμενάδες» μπροστά στον Ερντογάν…

  1. Τι θέλετε; Πόλεμο; Όχι. Οπότε αφήστε μας να στήσουμε το νέο τουρκικό προτεκτοράτο, με αμερικανική ευλογία. Επίσης, αφήστε μας να χτίσουμε ένα στυγνό ολιγαρχικό καθεστώς για να έχουμε «επενδύσεις».
    Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1974, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ! Παραδίδει την Ελλάδα στους Τούρκους και τους ολιγάρχες…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι ωφελεί τo εθνικό συμφέρον;

Η συντριπτική πλειονότης των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης της Δύσεως ανέδειξε με αναλύσεις «καρμπόν»...

Συριζαϊκού μύλου συνέχεια…

«Επανήλθε η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η ειδησεογραφία από την Κουμουνδούρου, δίνοντας και τον ανάλογο πανηγυρικό τόνο μετά το...

Κασσελάκης: Το πιο σύντομο ανέκδοτο

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη σάτιρα στην πολιτική μας. Δεν είναι ασύνηθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση να χλευάζονται, όταν ξεφεύγουν. Αλλά...

«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας...

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο)...