Αλέν Ντελόν

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Θέλετε να μάθετε τι θα ρωτήσει ο Αλέν Ντελόν τον Δημιουργό όταν συναντηθούν; Ας το πάρουμε από την αρχή. Ο αείμνηστος πατέρας μου είχε έναν αγαπημένο ηθοποιό, καθώς μεγάλωνε στις ρομαντικές ημέρες της δεκαετίας του 1960 και του 1970: τον Αλέν Ντελόν. Ως παιδί που ήμουν, συχνά συνόδευα τον σινεφίλ πατέρα μου στον κινηματογράφο (συνήθως στον κινηματογράφο Πάλας στο Παγκράτι), και μία από τις λατρεμένες μου ταινίες ήταν ο «Ζορό», ως αγόρι που ήμουν.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024 ο διάσημος ηθοποιός απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Η ιστορία της ζωής του είναι τόσο συναρπαστική όσο και οι χαρακτήρες που ενσάρκωνε στην οθόνη. Τα συνολικά εισιτήρια που έκοψαν οι ταινίες του όταν μεσουρανούσε ήταν της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον πλανήτη. Η αξία του στην υποκριτική τέχνη είναι αναμφισβήτητη και θα θυμόμαστε για πάντα το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε.

Αναθρεμμένος σε ένα ταπεινό και φτωχό περιβάλλον, από θετή οικογένεια, μετά το διαζύγιο των γονιών του, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, ο μικρός Αλέν δεν είδε ποτέ τους βιολογικούς γονείς του μαζί! Η πολύ δύσκολη παιδική ηλικία που είχε τον έκανε ένα ατίθασο αγόρι, με πολλές αποβολές από τα καθολικά χριστιανικά σχολεία όπου φοιτούσε.

Σε μία συγκινητική τηλεοπτική συνέντευξή του το 1996 με τον γνωστό Γάλλο δημοσιογράφο Μπέρναρντ Πιβότ, ο Ντελόν απάντησε στο διάσημο ερωτηματολόγιο του Μαρσέλ Προυστ – μια σειρά γρήγορων ερωτήσεων, που απαιτούν αυθόρμητες και αυθεντικές απαντήσεις. Όταν ρωτήθηκε για τη στιγμή του θανάτου του και τι θα πίστευε ο ίδιος ότι θα του έλεγε ο Θεός όταν τον συναντήσει, η απάντηση του διάσημου ηθοποιού ήταν βαθύτατα συγκινητική. Αποκάλυψε το εύθραυστο παιδί μέσα του, που λαχταρούσε διακαώς την αγάπη των γονιών του.

Συγκεκριμένα είπε: «Θα μου έλεγε ο Θεός άμα συναντούσε την ψυχή μου: “Αλέν, γνωρίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη επιθυμία που είχες εν ζωή. Έλα. Θα σε πάω τώρα να συναντήσεις τους βιολογικούς γονείς σου, τον πατέρα σου και τη μάνα σου, έτσι ώστε πρώτη φορά, επιτέλους, να είστε όλοι μαζί, και θα τους δεις ενωμένους”».

Ακούγοντας την απάντησή του, καταλαβαίνεις γιατί αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός κουβαλούσε αυτή την ευαισθησία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ήταν μια πραγματικά συγκινητική σκηνή, που δείχνει το παιδί που έκρυβε μέσα του.

Αντίο, Αλέν Ντελόν. Ήσουν ένας άνδρας με τιμή και θα μας λείψεις.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η δήθεν «ενσωματωμένη» μισεί τους χριστιανούς

Στον ουτοπικό και γεμάτο φαντασιώσεις κόσμο των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ευρώπης, η Αμέτι αποτελεί ένα υπόδειγμα ενσωμάτωσης....

Tο debate και ο νικητής των αμερικανικών εκλογών

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Χάρις αντιμετώπισε δυναμικά τον Τραμπ στο προχθεσινό debate, με αρκετά καλά χτυπήματα -έστω και...

Δικαιωματιστές εναντίον Σεφερλή σημειώσατε 2

Τα όργανα επιβολής της (νέας) Τάξεως και στελέχη της αστυνομίας σκέψεως δεν είναι δα και τόσο δημοφιλή, αλλά έχουν...

Ρωσοϊρανική συνεργασία: Πύραυλοι αντί τροφίμων;

Οι πύραυλοι που κατασκευάζονται στο Ιράν θα αποτελέσουν σύντομα μέρος του οπλοστασίου του ρωσικού στρατού στη στρατιωτική επιχείρηση στην...