Ξύπνα, λεβέντη μου τσολιά

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία δεν νιώθει την ανάγκη να κρύψει τα σχέδιά της, που είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου και η κατάληψη των ελληνικών νησιών που βρίσκονται σ’ αυτό.

Ας αρχίσουμε από την ίδρυση της 16 Πτέρυγας Μάχης στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν, το οποίο από το 1985 μέχρι τώρα ήταν αεροδρόμιο διασποράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Τα αεροσκάφη που στάθμευαν εκεί είχαν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης στο τρίγωνο Ρόδος – Κρήτη – Κύπρος και στις εφαπτόμενες περιοχές.

Τώρα, με την ίδρυση μιας νέας πτέρυγας μάχης θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση τουλάχιστον δύο μοίρες αεροσκαφών F-16 καθώς και μαχητικά τουρκικής κατασκευής HÜRJET, όταν αρχίσει η παραγωγή τους.

Να ληφθεί υπόψη ότι στο εν λόγω αεροδρόμιο εδρεύει ήδη και η διοίκηση αεροπορίας του πολεμικού ναυτικού, με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Akıncı ve Aksungur.

Με την ενεργοποίηση και της νεοϊδρυθείσας 16 Πτέρυγας Μάχης, η Τουρκία αποκτά σημαντικές δυνατότητες ελέγχου της περιοχής των Δωδεκανήσων και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου που περικλείεται στο τρίγωνο Ρόδος – Κρήτη – Κύπρος.

Με τη δύναμη αυτή της αεροπορικής βάσης του Νταλαμάν, στην οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη ναυτική δύναμη που εδρεύει στη ναυτική βάση του Ακσάζ, παρά τη Μαρμαρίδα και απέναντι από τη Ρόδο, η Τουρκία έχει στόχο να υπερασπιστεί στο πεδίο το τουρκολυβικό μνημόνιο και την «Γαλάζια Πατρίδα», όπως έκανε πρόσφατα στο επεισόδιο της Κάσου.

Όμως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση για την ίδρυση του Σώματος Στρατού Αμφιβίων Δυνάμεων, με έδρα την περιοχή Νάρα, των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε). Η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναδιοργάνωση των αμφίβιων δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που μέχρι τώρα ήταν δυνάμεως ταξιαρχίας, η οποία έχει έδρα στον ναύσταθμο της Φώκαιας.

Τώρα, με την ίδρυση του Σώματος Στρατού Αμφίβιων Δυνάμεων, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προχωρά στην ίδρυση άλλων δύο ταξιαρχιών πεζοναυτών. Η μία με έδρα τη Φώκαια, η άλλη με έδρα τη ναυτική βάση του Ακσάζ (Μαρμαρίδα) και η άλλη πιθανόν στην έδρα του Σώματος Στρατού Αμφίβιων Δυνάμεων, στη Νάρα των Δαρδανελίων.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία διεξάγει εδώ και δεκαετίες τη μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Efes», η οποία αφορά κατάληψη νήσου, με βάση το σενάριο που δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στην όλη επιχείρηση κύρια αποβατική δύναμη είναι η ταξιαρχία πεζοναυτών, συνεπικουρούμενη από άλλες δυνάμεις του στρατού ξηράς.

Τεκμαίρεται ότι μέχρι τώρα η Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει ένα βασικό νησί, με αποβατική ενέργεια και κύρια αποβατική δύναμη τη μία ταξιαρχία πεζοναυτών που διέθετε.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των αποβατικών σκαφών και με δεδομένο ότι έχει ενισχύσει τις αποβατικές της δυνατότητες με την απόκτηση του Αναντολού, η δημιουργία του Σώματος Στρατού Αμφίβιων Δυνάμεων και δύο επιπλέον ταξιαρχιών πεζοναυτών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, όταν ολοκληρώσει τις αλλαγές, θα μπορεί να ενεργήσει ταυτοχρόνως εναντίον τριών βασικών νησιών.

Αν συνυπολογιστεί δε και το γεγονός ότι στη Στρατιά Αιγαίου τοποθετήθηκε ως διοικητής ένας αντιστράτηγος τεσσάρων αστέρων, με εμπειρία σε ειδικές επιχειρήσεις (Λιβύη, Συρία, Β. Ιράκ), τότε δεν μένει παρά να πούμε το σύνθημα «Ξύπνα, λεβέντη μου τσολιά», γιατί σε έχουν αποκοιμίσει με τη Διακήρυξη των Αθηνών και τις διάφορες υποκλίσεις στον «σουλτάνο».

  1. Τι θα γίνει με αυτές τις στρατιές ; Ας τα σκεφτόντουσαν όλοι όσοι εκείνοι που δεν πήγαν να ψηφίσουν δίνοντας πάλι στην νδ την δυνατότητα να κυβερνά Το ίδιο ας έκαναν και εκείνοι που ψήφισαν νδ
    Τρείς φορές είχαν την ευκαιρία Και δεν το έπραξαν
    Τώρα ας περιμένουν τσολιάδες

    Αςείχαν σθένος οι μηχανισμοί του κόμματος στο να δώσουν την δυνατότητα στον νυν να παραιτηθεί (διότι είναι θύμα του εκάστοτε επιτήδειου )και να βάλουν άλλον Αλλα πλέον δεν θα υπάρξει άλλος Κανείς δεν θα δεχθεί γιατί δεν θα είναι το χρήσιμο κορόιδο στο ν α πληρώσει τα σ πασμένα αλλων Βλέπουμε τι παθαίνει ο καημένος ο Γεραπετρίτης
    Χαζοί ειναι να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα ;
    Σε περίπτωση που θα γίνει κάτι με την Τουρκία δεν θα είναι υπεύθυνοι ούτε το πασόκ ούτε το ΚΚΕ ούτε καν ο Σύριζα ούτε τα λοιπά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης Υπευθυνη θα ειναι η ΝΔ η δήθεν δεξιά Που ουδεμιά σχέση έχει με την πραγματική δεξιά Επιλογή της νδ είναι η διακύριξη των Αθηνών
    Τέτοιο ατιμωτικό τέλος

  2. Έχετε απόλυτο δίκιο. Τώρα είναι η στιγμή να επιστρέψει η ΝΔ στις βάσεις της, διώχνοντας τον Σημιτιμητσοτακισμό από μέσα της. 1993 ΠΑΛΙ, ΤΩΡΑ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι ωφελεί τo εθνικό συμφέρον;

Η συντριπτική πλειονότης των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης της Δύσεως ανέδειξε με αναλύσεις «καρμπόν»...

Συριζαϊκού μύλου συνέχεια…

«Επανήλθε η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η ειδησεογραφία από την Κουμουνδούρου, δίνοντας και τον ανάλογο πανηγυρικό τόνο μετά το...

Κασσελάκης: Το πιο σύντομο ανέκδοτο

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη σάτιρα στην πολιτική μας. Δεν είναι ασύνηθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση να χλευάζονται, όταν ξεφεύγουν. Αλλά...

«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας...

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο)...