Μητσοτάκης: Υπεύθυνος για την ανευθυνότητα

Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις πυρκαγιές, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, ούτε η παραμικρή δικαιολογία. Η ευθύνη της κυβέρνησης, πρωταρχικά, είναι ολοκληρωτική και πλήρης. Μάλιστα, δεν κατανέμεται απλώς στους συναρμόδιους υπουργούς και σε άλλους αξιωματούχους, αλλά προσωποποιείται στον ίδιο τον επικεφαλής της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν και είθισται την ώρα της μάχης να αποφεύγονται οι βιαστικοί καταλογισμοί, τα δεδομένα είναι δυστυχώς τέτοια που επιβάλλουν να δούμε όλοι την αλήθεια κατάματα και να μη στρογγυλέψουμε στο ελάχιστο τα λόγια μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την κορυφαία ευθύνη, διότι η υπόθεση των πυρκαγιών δεν είναι τωρινή. Έχει μακρά προϊστορία, την οποία όχι μόνο γνωρίζει καλά, αλλά τη βίωσε κιόλας πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός. Από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση -με κομβική στιγμή την τραγωδία στο Μάτι-, η αντιμετώπιση της πύρινης απειλής ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων που όφειλε να έχει το κράτος, είτε λόγω και της λεγόμενης «κλιματικής κρίσης» είτε όχι.

Σε σημαντικό βαθμό, μάλιστα, η πρώτη εκλογική του νίκη στηρίχθηκε στις ανεπάρκειες και στα εγκληματικά λάθη των προκατόχων του (και) στον τομέα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Έχουν συμπληρωθεί πέντε ολόκληρα χρόνια, όμως, από τότε και, παρά τα «μπαλώματα» που έκανε όλο αυτό το διάστημα, η αποτυχία είναι απόλυτη. Κι όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά και κάθε χρονιά εμφανιζόταν να το παίρνει πάνω του ως θέμα κεντρικής πολιτικής, να αναμασά τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες, ότι διορθώνονται τα κακώς κείμενα, ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους, ότι όλα θα πάνε καλύτερα κ.ο.κ.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει τις τελευταίες ώρες το εντελώς αντίθετο. Το μόνο που βρίσκεται σε πλήρη επάρκεια είναι τα μεγάλα λόγια, οι επικοινωνιακές πομφόλυγες και τα βαρύγδουπα σχέδια επί χάρτου. Κι όλα αυτά με τη σφραγίδα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Την κρίσιμη ώρα, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι το μόνο που υπάρχει είναι αέρας κοπανιστός! Κανένα ουσιαστικό σχέδιο, καμία έγκαιρη προετοιμασία, καμία στρατηγική οργάνωση του προβλήματος.

Εάν, πέραν του παρελθόντος, δεν υπήρχε η πικρή εμπειρία και της τελευταίας «γαλάζιας» πενταετίας, θα μπορούσε να είναι κανείς κάπως συγκαταβατικός για την τραγωδία που έχει ξεσπάσει από προχθές σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική. Όμως, βλέποντας ότι χρόνο με τον χρόνο η καταστροφή μεγαλώνει και πως όχι μόνο τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, αλλά και ότι η προϋπάρχουσα διάλυση επί των ημερών του περίφημου «επιτελικού κράτους» επιδεινώθηκε, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα περιθώριο επιείκειας.

Η διάχυση και η μετάθεση των ευθυνών προς άλλες κατευθύνσεις αναμένεται να αποτελέσει και αυτή τη φορά το αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ένα αναγκαστικό διάλειμμα από τις διακοπές του για να έλθει στην Αθήνα και να επιτελέσει το επικοινωνιακό του καθήκον, δεν «σώζεται» πλέον. Και οφείλει να γνωρίζει ότι ενίοτε η εγκληματική αμέλεια είναι βαρύτερη και από τον δόλο, όταν οι συνέπειες είναι, όπως τώρα, τόσο καταστροφικές.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Τον αδικείται λίγο νομίζω.
    Επί ένα μήνα όλη η κυβέρνηση ασχολιόταν με την πισίνα του Κασσελακη που ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δεν μπορούσε να έχει όλη την προσοχή του σε δευτερεύοντα ζητήματα όπως ειναι οι πυρκαγιές.

  2. Τόσα ευρώ στο ναζιστή Ζουρλένσκι που να μείνουν για τη προστασία των ραγιάδων και των περιουσιών τους;;;

  3. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει άλλοθι. Τη μία εμφανίζονται με μούσια. Την άλλη με νάρθηκα. Αύριο θα δίνουν συνέντευξη από μαγνητικό τομογράφο μόνο και μόνο για να γλυτώσουν από το ξύλο. Δείξτε λίγη κατανόηση. Ζώα είναι κι αυτά.

  4. Που είναι οι λαλιστατοι υπουργοί όπως ο Σπυρίδων ή η Βούλτεψη να μιλήσουν. Ο τύπος εκείνος που θα έσβηνε σε 5 λεπτά τη φωτιά στο Μάτι που χάθηκε?

  5. Ο κ. ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ που είναι να έδινε τα φώτα του να σβήσουν τη φωτιά σε 20 λεπτά?!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι ωφελεί τo εθνικό συμφέρον;

Η συντριπτική πλειονότης των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης της Δύσεως ανέδειξε με αναλύσεις «καρμπόν»...

Συριζαϊκού μύλου συνέχεια…

«Επανήλθε η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η ειδησεογραφία από την Κουμουνδούρου, δίνοντας και τον ανάλογο πανηγυρικό τόνο μετά το...

Κασσελάκης: Το πιο σύντομο ανέκδοτο

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη σάτιρα στην πολιτική μας. Δεν είναι ασύνηθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση να χλευάζονται, όταν ξεφεύγουν. Αλλά...

«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας...

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο)...